Autoinak.sk

Alfa Romeo Giulia GTA – Extrémny sedan pre najnáročnejších

Alfa Romeo Giulia GTA

Alfa Romeo je jedna z absolútne najikonickejších automobiliek. Touto talianskou manufaktúrou zároveň mnohí opovrhujú pre „z času na čas pokryvkávajucú“ spoľahlivosť niektorých modelov. Na druhej strane pratí, že je Alfa zároveň diagnóza. Obdobné emócie dnes dokáže len máloktorý z konkurentov. Inými slovami, ak si už ráz kúpite Alfu je vysoko pravdepodobné, že aj vaše ďalšie auto bude Alfa.

Smutnou iróniu osudu je, že Alfa Romeo v posledných rokoch nie je z hľadiska odbitú práve v najlepšej kondícii. Víziou dnes už zosnulého bývalého šéfa koncernu FCA Sergia Marchionneho, bolo postavenie dokonalého kladiva s logom Alfa Romeo, ktoré by zahnalo do kúta nemeckú konkurenciu. Taliani skutočne preinvestovali obrovské finančné zdroje do utajovaného vývoja novodobého modelu Giulia. Jej debut sa pritom viac krát odložil. Zámerom bolo dostiahnutie skutočné vyšperkovaných jazdných vlastnosti.

Extrémna Alfa Romeo Giulia GTA

Júlia opäť na scéne

A tak sa aj stalo. V roku 2015 sme sa dočkali návratu slávneho modelu Alfa Romeo Giulia. Úplne nová platforma s prioritne zadným náhonom budila rešpekt. Podľa mnohých ide o suverénne najlepšie jazdiaci sedan v strednej triede! Alfa dokonca najskôr vyvinula ostrú verziu Quadrifoglio a až od nej boli neskôr odvodené konvenčné verzie s “bežnými“ motormi. Sklamaním je, že napriek tomu novodobá Giulia veľkú dieru do sveta z hľadiska dopytu zákazníkov zatiaľ neurobila. Nakoniec veď aj na našich cestách ide o pomerne unikátnu záležitosť. Alfa to ale napriek tomu nevzdáva. Len prednedávnom dostal modelový rad Giulia modernizáciu zameranú predovšetkým na zlepšenie kvality interiéru ako aj celkovú funkčnosť.

A ako alleggerita alebo deti postráži babička?

Alfa Romeo avizovala už začiatkom tohto roka veľké prekvapenie v podobe nového modelu. Ten mal byť zároveň oslavou 110 výročie od založenia značky. Len málokto vtedy hádal, že Taliani nakoniec predstavia skutočne extrémny model Giulia GTA. Ten môžeme v dnešnej eko dobe prirovnať napríklad ku krvavému steaku v jedálničku vegetariána. Novinka z historického hľadiska odkazuje na pôvodnú verziu Giuliu Sprint GTA zo 60-tych rokov minulého storočia. Písmenko A v názve GTA, značí slovko alleggerita, čo v preklade znamená odľahčená. V praxi novinka siahla napríklad po karbónovom hnacom hriadeli. Z rovnakého materiálu sú aj predné blatníky, kapota motora či strecha. Vo finále sa podarilo na hmotnosti ušetriť až 100 kg v porovnaní so špičkovou verziou Quadrifoglio. Celková hmotnosť „extrémnej Júlie“ sa ustálila na hodnote 1520 kg. Ak by sa vám to stále málilo, zvoliť si môžete aj ešte ľahšiu a ultimátnu verziu GTAm (modificata), ktorá prišla dokonca aj o sedačky v druhom rade! Vzniknutý priestor tu vyplnil ochranný rám a praktický držiak na odloženie heliem.

Pohľad do interiéru Alfa Romeo Giulia GTA

Vztýčený prostredník emisiám a ekológii

Pri vyššie spomenutých extrémoch už asi nikoho veľmi neprekvapí, že napríklad taký predný nárazník špeciálne vyvíjal tím F1 Alfa Romeo-Sauber. Alfa Romeo Giulia GTA resp. GTAm sú praktický pretekárske verzia, ktoré dostali zelenú aj na „bežné“ používanie v cestnej premávke. Ak ste fanúšikovia dnes všadeprítomných hybridov, odpájania valcov či rôznorodých eko jazdných módov, tak vám predsa len odporúčame poobzerať sa po inom automobile. Toto je skrátka sedan o čistých emóciách a maximálnom zážitku z jazdy. Efektnú zvukovú atmosféru tu spostredkuváju napríklad titánové výfuky Akrapovič. A to najpodstatnejšie? Motor pod prednou kapotou aj v tomto prípade nesie gény značky Ferrari. Reč je o dva krát prepĺňanom benzínovom 6-valci o objeme 2,9 litra. Maximálny výkon dosahuje čarovných 540 koní. Toto je o rovných 30 koní viac ako ponúka bežná ostra verzia so zeleným štvorlístkom. Ešte zaujímavejší údaj predstavuje výkonová hmotnosť na jeden kilogram. Tu unikátna Giulia ponúka 2,81 kg/k. Šprint z pokoja na 100 km/h zvláda tento model za 3,6 sekundy, čo už je údaj takmer ako z kategórie superšporov! Alfa Romeo plánuje z oboch verzii dohromady vyrobiť len 500 kusov. Majiteľov bude tešiť aj špeciálnym výrobným štítok s poradovým číslom umiestnený v interiéri. Zaujímavé je, že jeden záujemca si môže kúpiť len jeden exemplár. Taliani chcú aj takouto formou zabrániť machinácii s vozidlami prostredníctvom rôznych špekulantov a priekupníkov. Aj sa vám náhodou z cenovky tohto modelu zakrúti hlava, tak vedzte, že Alfá má pre vás bonus v podobe špičkovej prilby značky Bell a ďalších drobnosti grátis k cene vozidla.

Alfa Romeo Giulia GTA sa na športový automobil rozhodne len nehrá

Technické parametre:

ALFA ROMEO GIULIA GTA a GTAm

Motor: zážihový 2,9 V6
Maximálny výkon: 397 kW (540 koní)
Maximálny krútiaci moment: 375 Nm
Zrýchlenie 0 – 100 km/h: 3,6 s
Maximálna rýchlosť: cez 300 km/h
Cena: od 176 500 EUR bez dane.

Autor: Peter Hlačik
Foto: Alfa Romeo

Exit mobile version