Autoinak.sk

Alfa Romeo vs. Lancia

Alfa Romeo vs Lancia

Obe ikonické talianske automobilové manufaktúry dnes patria pod krídla koncernu FCA alebo zjednodušene pod značku FIAT. V minulosti si svoje miesto výnimočné pod slnkom dokázala Alfa Romeo a Lancia vydobiť predovšetkým prepojením civilných vozidiel so svetom motoršportu či inovátorským technologickým prístupom. Podarilo sa im to aj napriek tomu, že ich modelové portfólio na rozdiel od Ferrari alebo Lamborghini, tvorili až na pár výnimiek takmer výhradne klasické automobily, určené pre masy a bežných používateľov. Momentálne tieto slávne Talianske značky žiaľ už len spomínajú na časy zašlej slávy. Svojimi odbytovými číslami hlboko zaostávajú za očakávaniami materského koncernu, čím sa nad nimi objavuje otáznik s nejasnou budúcnosťou. V ďalších riadkoch si ale pripomenieme zaujímavosti, ktoré majú súvis s označením špičkových a výkonných modelov oboch spomenutých značiek.

Alfa Romeo = Príbeh zeleného štvorlístka

Milánska automobilka, založená už v roku 1910, sa do automobilovej histórie dokázala zapísať mnohými míľnikmi. Zaujímavý príbeh za sebou ukrýva firemné logo, ako aj špecifický symbol, ktorý zdobí najvýkonnejšie modely tejto značky.

So značkou Alfa Romeo je prepojený symbol zeleného štvorlístka

Logo automobilky Alfa Romeo odkazuje na úzku spojitosť tejto značky s mestom Miláno. Ľavá polovica kruhového emblému je tvorená červeným krížom na svetlom podklade. Tento motív je prevzatý priamo z erbu lombardskej metropoly. Pravú polovicu loga automobilky následne dotvára had s dračou hlavou a korunou. Tento symbol odkazuje na erb slávnej milánskej rodinou Viscontiovcov. Rovnaký motív sa mimochodom veľmi často vyskytuje aj v starých lombardských povestiach a v minulosti si ho osvojil aj futbalový klub Inter Miláno. Ikonické logo Alfa Romeo je prakticky vždy vsadené do štylizovaného „trojuholníka“, ktorému dizajnéri Alfy Romeo hovoria kométa.

Športové modely boli vždy výkladnou skriňou značky Alfa Romeo

Quadrifoglio Verde

Takmer všetky automobilky zvyknú svoje „ostré“ a športové modely označovať prívlastkom sport alebo pripadne skratkami ako RS, GT…. Alfa je v tomto smere výnimočná. Zainteresovaní vedia, že ostré modely tejto značky nesú na prvý pohľad netradičný symbol zeleného štvorlístka, ktorý je v originálnom znení známy aj ako quadrifoglio verde. História tohto symbolu je pritom mimoriadne zaujímavá. A neustále nám pripomína aký dokáže byť ľudský osud krásny ale zároveň aj nemilosrdný.

Už v 20-tych rokoch minulého storočia bola Alfa preslávená ako športovo orientovaná automobilka. Modely Alfa Romeo v spomínanom období patrili medzi absolútnu špičku v rámci vtedy organizovaných automobilových súťaži. Práve športový duch je modely tejto značky príznačný aj dnes. V dávnych časoch s modelmi Alfa Romeo pretekal dokonca aj istý Enzo Ferrari. Áno, je to ten pán, ktorý o pár rokov neskôr založil rovnomennú automobilku a tú dnes pozná celý svet. Súťažný tím Alfa Romeo tvorili okrem Enza aj Antonio Ascari, Giuseppe Campari a istý Ugo Sivocci. Kým prvá trojica pretekárov si medzi sebou pravidelne delila víťazstva, rovnako schopného a nadaného Uga šťastena dlho obchádzala a stal sa z neho „len“ zberač druhých miest.

Dnešné nádeje vkladá Alfa Romeo predovšetkým do moderných modelov Stelvio a Giulia

Emblém v znamení víťazstva i prekliatia

Všetko sa zmenilo v roku 1923. V rámci pretekov Targa Florio na Sicílii sa rozhodol Ugo pravdepodobne z frustrácie obrátiť symbolicky na „vyššiu moc.“ Na svoj súťažný špeciál Alfa Romeo RL si v tom čase ručne namaľoval zelený štvorlístok pre šťastie. Výrazne kontrastný štvorlístok bol na červenej Alfe umiestnený na bielom podklade štvorcového tvaru. Štyri hrany tohto štvorca pripomínali celý tím Alfa Romeo, teda Uga a jeho tímových kolegov.

Symbol pre šťastie v týchto pretekoch dokonale zafungoval a Ugo sa tešil z veľkého víťazstva. Od tých čias si Sivocci rovnakým symbolom so zeleným štvorlístkom vylepšoval každý svoj pretekársky špeciál. Pani šťastena žiaľ nestála pri talentovanom Talianovi príliš dlho. Už o pár mesiacov neskôr dostal Ugo možnosť testovať na okruhu v Monze nový závodný prototyp Alfa Romeo P1. Pre veľký časový zhon si ale tentokrát nestihol vylepšiť svoju Alfu spomínaným zeleným štvorlístkom, ktorý mu dovtedy nosil šťastie.

Špičkový a zároveň aj nekompromisne športový model Alfa Giulia GTAm

Nepredstaviteľný a priam nepredstaviteľný údel osudu mál za následok, že 8 septembra 1923 Ugo Sivocci, po odjazdení pár ostrých kôl, vyletel v jednej zo zákrut z trate a vo veku 38 rokov tragicky zahynul. Táto smutná udalosť okrem tímových kolegov prudko zasiahla aj vedenie Alfy Romeo. Od tých čias sa symbol quadrifoglio verde (štvorlístok zelený) stal pevnou súčasťou histórie tejto značky. Alfa Romeo neskôr tento symbol začala používať nielen pri súťažných špeciáloch ale aj pri svojich výkonných modeloch v civilnom prevedení. V stvárnení zeleného štvorlístka ale došlo k jednej zásadnej a zároveň symbolickej zmene. Tá dodnes pripomína odkaz Uga Sivocciho. Pôvodný biely štvorcový podklad, ktorý symbolizoval všetkých štyroch tímových kolegov, na znak pamiatky zosnulého Uga nahradil symbolicky už len trojuholník.

Lancia = Pred skokom neuberaj!

Do koncernu FCA (FIAT CHRYSLER AUTOMOBILES) patrí v súčasnosti okrem Alfy aj ešte o niečo staršia automobilka Lancia. Tá bola založená v Turíne už roku 1906. Že ste už dlho o značke Lancia nepočuli? Vedenie koncernu sa po pomerne neúspešných pokusoch o „transplantáciu“ na luxusného výrobcu a premenou pôvodných amerických modelov Chrysler na modely s logom Lancia, rozhodlo túto ikonickú automobilku stiahnuť zo všetkých dôležitých európskych trhov s výnimkou domáceho Talianska. Aj doma ale Lancia prakticky v stave klinickej smrti. V ponuke tu má totiž už len jediný a značné zastarali model reprezentovaný miniautomobil s označením Ypsilon. Dokonalým paradoxom je, že Lancia napriek tomu dokáže pravidelne v globálnom merítku predať aj tak viac automobilom ako alianciou preferovaná Alfa Romeo.

Model Lancia Lanbda bol prvý sériový automobil so samonosnou karosériou

Príbeh oštepu

Pri zrode značky Lancia stál rovnomenný Vicenzo. Jedná z najstarších svetových automobiliek sa rýchlo zaradila medzi významných automobilových inovátorov. Možno ste ani len netušili, že dnešná samonosná karoséria, ktorú využíva väčšina moderných automobilov sa premiérovo v sériovej podobe objavila práve na modeli s logom Lancia. Tento prvok dostal ako prvý už v roku 1922 model Lancia Lambda. Pôvodné logo automobilky pozostávalo z nápisu Lancia. Meno Lancia znamená v doslovnom preklade z taliančiny oštep. Táto zbraň sa neskôr logicky objavila aj v motíve fabrického loga. Okrem toho je prvkom loga automobilky Lancia zachovaným až do dnešných dní aj volant a prenikavý modrý farebný odtieň.

Lancia si urobila meno aj vo svete rýchlostných skúšok

Rallye legenda

Vráťme sa v čase do 90-tých rokov minulého storočia, kedy značka Lancia zažívala jeden z vrcholov svojej bohatej histórie. Detské izby vtedajších teenegerov zdobili plagáty rellye legendy, ktorou bol v tých časoch model Lancia Delta HF Integrale s ktorou lietajúci Fín Juha Kankkunen či charizmatický Španiel Carlos Sainz dokázali získať tituly majstrov sveta. Svetu rýchlostných skúšok okrem modelu Delta dominoval aj legendárny Stratos HF. Súčasťou medzinárodných majstrovstiev sveta v rallye sa značka Lancia stala už v 70-tých rokoch. Priekopníkom sa v tomto smere stal prekrásny a dnes mimoriadne cenený model Fulvia.

Dnes pozostáva modelové portfólio značky Lancia z jediného modely Ypsilon, ktorý aktuálne dostal modernú Mild hybridnú technológiu

Horizont Full

V tomto období si Taliani osvojili aj ikonickú skratku HF (Horizont Full). Tá sa následne začala objavovať aj výkonných verziách civilných modelov s logom tohto výrobcu. Pre vysvetlenie doplňme, že slovne spojenie „horizont full“, vyslovené z úst navigátora dodáva pilotovi súťažného špeciálu odvahu, aby pred približujúcim sa horizontom na trati rýchlostnej skúšky neuberal plyn! A ako je známe, pri plnom prejazde vo vysokej rýchlosti cez takúto prírodnú prekážku, vznikajú vo svete rallye mimoriadne efektné skoky, ktoré obľubujú nielen diváci ale aj väčšina pilotov.

Skrátka HF znamená Horizont full a legendárna Lancia Delta pred skokom nikdy neuberá

Peter Hlačik

Exit mobile version