Autoinak.sk

Autom roka na Slovensku sa stal Peugeot 508

Peugeot 508

Začiatok nového roka v mnohých krajinách spestrujú národne ankety „o domáce“ Auto roka. Inak tomu nie je ani u nás. Na Slovensku sme na konci januára spoznali v celkovom poradí už 21 víťaza našej národnej ankety. Do finálového výberu sa dostalo celkovo 7 modelom,  ktoré na Slovenskom trhu debutovali počas minulého roka.

O celkovom víťazovi tradične rozhodla 15 členná porota zložená zo Slovenských motoristických novinárov. Tí mali pre čo najobjektívnejšie hodnotenie k dispozícii na porovnávanie súčasne všetkých 7 finalistov.

Korunku pre víťaza si v tomto roku odniesla značka Peugeot, konkrétne jej nový model 508. Francúzi si celkoví triumf zaslúžia najme pre odvahu, nakoniec, to že na Slovensku tešia medzi novinármi veľkej obľube modely s emóciami dokazuje už aj minuloročný víťaz, ktorým bola Kia Stinger.

Stať však k aktuálnemu kráľovi. Nová generácia modelu 508 má totiž so svojim rovnomenným predchodcom spoločný skutočne len názov. Novinka svojim dizajnom ako aj celkovým prevedením jednoznačne útočí na emócie. Z klasického sedanu sa aj preto stal oveľa štýlovejší liftback, ktorý dokonca dostal tzv. bezrámové okná. Efektnému dizajnu v tomto prípade sekundujú aj špičkové jazdné vlastnosti. V ponuke nového modelu sú zážihové aj vznetové agregáty. Okrem základného typu karosérie je už na našom trhu k dispozícii aj štýlové kombi 508 SW.

Druhé miesto v celkovom poradí obsadila nová Kia Ceed  a na bronzovom stupienku sa umiestnili trojičky z koncernu PSA, konkrétne Citroën Berlingo, Opel Combo a Peugeot Rifter. Naša národná anketa je predzvesťou blížiaceho sa vyhodnotenia ankety COTY, teda prestížneho ocenenia o európske auto roka 2019, ktoré spoznáme už začiatkom marca v predvečer Ženevského autosalónu. Aj v tomto prípade sa medzi sedem finalistov dostal model Peugeot 508. Spoločnosť mu tu robí tiež: Alpine A110, Citroën C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar I-Pace, Kia Ceed a Mercedes-Benz Triedy A.

Celkove poradie v ankete Auto roka 2019 na Slovensku

1, Peugeot 508 – 103 bodov

2, Kia Ceed – 95 bodov

3, Citroën Berlingo/Opel Combo/Peugeot Rifter – 53 bodov

4, Volkswagen Touareg – 46 bodov

5, Ford Focus – 33 bodov

6, Dacia Duster – 21 bodov

7, Honda CR-V – 20 bodov

Exit mobile version