Autoinak.sk

Bentley Continental GT Speed – Šprintér v obleku

Bentley Continental GT Speed

Luxusná britská manufaktúra s už viac ako 100 ročnou históriou pred pár mesiacmi šokovala všetkých „petrolheadov.“ Evolúcia a boj za zelenšie zajtrajšky sa totiž nedá zastaviť a ani oklamať. A aj Bentley tak chtiac/nechtiac musí naskočiť na vlnu elektrifikácie. V anglickom Crew sa už dávnejšie vyrábajú aj hybridne modely do zástrčky. A tým to šokujúco nekončí! Kultové motory W12 resp. V8 to už majú pod kapotou tejto luxusnej automobilky pravdepodobne nadobro spočítane. Bentley má byť už od roku 2025 čisto elektrickou automobilkou! Dnes je však svet ešte stále v poriadku a okrídlené béčko predstavilo výkonový vrchol z rodiny Continental GT s tradičným prívlastkom Speed.

Verný tradícii

Pri pojme Bentley sa každému automobilovému fanúšikovi vybaví v prvom rade prvotriedny luxus a až potom to ostatne. Aristokratická automobilka má vo svojej bohatej histórii ale pevne zakorenený aj motoršport. Dokonalú symbiózu oboch naznačených svetov v dnešnom modelovom portfóliu tejto exkluzívnej manufaktúry najviac prepája modelový rad Continental. Posádka má predovšetkým v prípade verzie Speed okrem luxusu a maximálneho komfortu k dispozícii aj výkonový potenciál inšpirovaný kategóriou klasických superšportov.

Legendárne logo značky Bentley

Najnovšia generácia modelového radu Continetal GT, pozostávajúca nielen z tradičného coupé ale aj kabrioletu s prívlastkom Convertible, bola predstavená v závere roku 2017. „Základný“ model V8 postupne dopĺňali ďalšie verzie na čele s vyšperkovanou chuťovkou s prívlastkom Mulliner. To najlepšie však prichádza až teraz. Bentley ešte len pred pár týždňami odhalil vykonovú špičku v podobe „rýchlej“ vrcholnej verzie, modelu Bentley Continental GT Speed. Mimochodom aj tento modelu je okrem coupé dostupný aj v prevedení hore bez, s karoséruou typu kabrio.

Najvýkonnejší Bentley všetkých čias?

V posledných rokoch sme si zvykli, že prakticky pri každej generačnej obmene prestížneho modelu hovorí jeho materská automobilka o tom, že novinka je technologicky vyspelejšia, bezpečnejšia, úspornejšia a zároveň aj rýchlejšia či výkonnejšia. Marketing jednoducho nepustí a každá obdobná správa dodáva výslednému produktu ešte viac lesku. Inak tomu nie je ani v prípade nového modelu Bentley Continental GT Speed. Automobilka tu hovorí dokonca o tom, že ide o najrýchlejší sériovo vyrábaný model v histórii značky! Zainteresovaní si však veľmi rýchlo všimli, že toto tvrdenie nemusí byť tak celkom pravdou. Nový model Continental GT Speed, podľa dostupných údajov vyvinie maximálnu rýchlosť 335 km/h a z pohoja na 100 km/h zrýchli za impozantných 3,5 sekundy. Oba spomenuté parametre tu plným právom vzbudzujú rešpekt a obdiv.

Klasický motor V12

Zároveň je ale úsmevný aj fakt, že minulá generácia modelu top modelu Continental GT s prívlastkom Supersport, bola na tom podľa dostupných údajov o chlp lepšie. Automobil vyrábaný v rokoch 2016-2018 totiž ponúkal maximálku na úrovni 336 km/h (+1 km/h) a v porovnaní s terajším modelom zároveň aj o 0,1 sekundy lepšiu jazdnú dynamiku. Nech je už pravda akákoľvek, v reálnom živote ide prakticky o zanedbateľné rozdiely. Podstata tu ale zostáva rovnaká. A ňou je aj pri novom modeli motorový šperk v podobe úžasného 6-litrového motora W12, s výkonom 485 kW/659 koní a až 900 Nm. Sila je v tomto prípade prenášaná na kolesá oboch náprav. Preferencia tej zadnej je najviac citeľný pri dynamickom resp. športovom jazdnom móde.

Technológie skombinované s luxusom

Motorový šperk uložený pod prednou kapotou posilnil pri verzii Speed o 15 kW v porovnaní s „bežným“ modelom Continental GT. Zmenami prešla v tomto prípade aj 8-st. automatická dvoj-spojková prevodovke, ktorá vďaka inak naladenému software preraďuje oveľa rýchlejšie. Dovetok Speed v názve ale znamená aj prítomnosť elektronicky riadeného diferenciálu eLSD na zadnej náprave, natáčanie zadnej nápravy, aktívne stabilizátory eliminujúce neželané náklony v zákrutách alebo výkonné a zároveň i odolné karbón-keramické brzdy. Hlavnou prioritou aristokratickej automobilky ale aj v tomto prípade ostáva komfort a maximálny luxus. Oba spomenuté atribúty sú pri modeli Continental GT Speed prakticky na rovnakej úrovni ako ponúkajú jeho súrodenecké verzie.

Bentley Continental GT Speed

Vyšperkované detaily

Koncept luxusného GT pokračuje aj v interiéri v prevedení s len prvotriednymi a luxusnými materiálmi. Frajerinkou je aj v tomto prípade exkluzívny ručne čalúnenie. Budúci majiteľ si v rámci konfigurácie môže zvoliť z pomedzi až 26 druhov luxusnej kože a zároveň šiestich ušľachtilých drevených obkladov, vrátane orechového dreva či eukalyptu. Alternatívou prírodného dreveného obkladu je karbón alebo brúsený hliník. Moderné riešenia okrem multimediálneho rozhrania reprezentuje aj digitálny prístrojový panel.

Medzi jeho vyobrazovacími módmi ale samozrejme nechýba autentické riešenie s atmosférou tradičných analógových budíkov. Decentné odlišnosti verzie Speed, sú v porovnaní s menej výkonnými súrodencami. viditeľné aj v rámci dizajnu exteriéru. Špičkový model Continental GT v tomto prípade dostal pozmenenú masku chladiča v čiernom prevedení. Rovnaké farebné prevedenie ponúkajú aj masívne chladiace otvory situované na prednom nárazníku. Čierne optické doplnky sú zapracované aj do bočných partií karosérie. Nový model je zároveň k dispozícii s neprehliadnuteľnými 22 palcových diskoch kolies so špeciálnym dizajnom.

Interiér Bentley Continental GT Speed

Bentley Continental GT Speed

Motor: zážihový 6,0 W12
Maximálny výkon: 485 kW (659 koní)
Zrýchlenie 0 – 100 km/h: 3,5 s
Maximálna rýchlosť: 335 Km/h
Cena: od 250 000 eur

PH
Foto: Bentley

Exit mobile version