Autoinak.sk

BMW vylepšilo modely X3 a X4

Nové BMW X4

BMW si pre druhú časť životného cyklu svojich úspešných modelov pripravila osvieženie pomocou nového vzhľadu, lepšej výbavy a viacerých vylepšení. Upravená predná časť a zmenená zadná časť ešte viac vyžarujú odolný vzhľad off-road a športové zameranie tretej generácie modelového radu BMW X3. Jeho náprotivok vo verzii kupé, druhá generácia modelu BMW X4, dostal novú prednú časť, pridáva vlastnú interpretáciu vypletaných obličiek mriežky chladiča a dopĺňa to s mimoriadne dynamickou zadnou časťou. Osvieženie završujú nové prvky výbavy a upravený infotainment. Vynovenie sa týka aj M verzií.

Nové BMW X3

Moderná technológia pohonu

Predstavenie mild hybridnej technológie so 48-voltovým štartér-generátorom spojenej so všetkými benzínovými motormi zaručuje, že túto špičkovú technológiu teraz využíva celé portfólio pohonných jednotiek. Patrí sem aj verzia BMW X3 xDrive30e. Nové úpravy sa ešte viac zameriavajú na intenzívnejší športový zážitok, na silnejšie vyjadrenie schopností X ako aj na väčšiu zrozumiteľnosť. Balík M Sport a známe verzie M predstavujú alternatívu k štandardnej výbave obohatenej o vysoko kvalitné prvky X.

BMW X3 s klasickými prvkami X a so športovými génmi.

Nový model BMW X3 vyzerá modernejšie, čo je v súlade s výraznejším vzhľadom, s dizajnovými zmenami na prednej aj zadnej časti ako aj s klasickými prvkami X. Nová BMW mriežka chladiča a predné svetlomety prešli dizajnovými úpravami rovnako ako predný a zadný nárazník, novou grafikou sa chvália aj zadné svetlá. Súčasťou štandardnej výbavy sú vysoko kvalitné prvky X ako ochrana spodnej časti vozidla či špeciálne bočné lišty v štýle predchádzajúcej verzie X Line.

Interiér nového modelu BMW X3

S prepracovanými obličkami BMW mriežky chladiča, so svetlometmi, ktoré sú približne o 10 milimetrov užšie a s novým predným nárazníkom možno povedať, že model BMW X3 vyzerá takmer ako nové vozidlo. Obličky mriežky chladiča BMW dostali, najmä v hornej časti, ostrejšie tvary, sú širšie ako predtým a okolo nich sa nachádza jednodielny rám.
Predné svetlomety štandardne využívajú full LED technológiu. Okrem na požiadanie dodávaných adaptívnych LED svetlometov s funkciou Matrix, kde tradičnú úlohu samostatných hmlových svetlometov prevzali svetlomety do nepriaznivého počasia, sa v ponuke nachádzajú aj svetlomety BMW Laser Light, ktoré dosvietia do vzdialenosti až 650 metrov.

BMW vypletané obličky mriežky chladiča ako exkluzívny rozlišovací prvok modelu BMW X4

Nové BMW X4

Nový model BMW X4 dostal novú prednú časť zhodnú s modelom BMW X3, no pridáva exkluzívny rozlišovací prvok v podobe vypletaných obličiek mriežky chladiča, známy z ostatných športových modelov automobilky BMW. Na rozdiel od modelu BMW X3 sa do štandardnej výbavy dostali aj adaptívne LED svetlomety s funkciou Matrix, zatiaľ čo svetlomety BMW Laser Light, ktoré sa vyznačujú vysokou intenzitou a ďalekým dosvitom, sa aj do modelu BMW X4 dodávajú na požiadanie. Zadná časť nového modelu BMW X4 je na základe viacerých opatrení oveľa čistejšia. Čierna lišta dodáva full LED zadným svetlometom precíznejší vzhľad, zatiaľ čo užšia grafika svetiel obsahuje priestorovo tvarované prvky a veľmi vycibreným spôsobom zapracované horizontálne smerovky. Zameranie na horizontálne línie, napríklad v konkávnej oblasti spodnej časti veka batožinového priestoru, prispieva k čistému pocitu zo zadnej časti. Novo tvarovaná a dôsledne lakovaná ochrana spodnej časti vytvára výrazný kontakt s vozovkou. Nové koncovky výfukového potrubia sa odvolávajú na horizontálne línie vrchnej časti.

Výrazne prepracovaný interiér.

Nové modely BMW X3 a BMW X4 dostali stredovú konzolu z nových verzií BMW radu 4. Samostatne stojaca dotyková stredová obrazovka ponúka uhlopriečku s veľkosťou 10,25 palca a štandardne sa dodáva do všetkých vozidiel. Na požiadanie sa dodáva aj verzia s 12,3-palcovou dotykovou obrazovkou. Výrazne rozšírená štandardná výbava teraz obsahuje športové sedadlá potiahnuté novou generáciou materiálu Sensatec s novým vzorom Ray a s perforáciou na hlavnej ploche sedadiel ako aj automatickú 3-zónovú klimatizáciu.

Interiér nového modelu BMW X4

Pre zjednodušenie a sprehľadnenie konfigurácie, ako aj pre odstránenie konfliktov, sa rozsah balíkov výbavy a doplnkov dodávaných na požiadanie zámerne znížil o 30 percent. Okrem držiaka na poháre a emblému modelu sa no novo tvarovanej stredovej konzole nachádzajú ovládacie prvky ako tlačidlo Start/Stop, ovládač BMW Controller, tlačidlá Ovládača jazdného zážitku Driving Experience Control či elektro-mechanická parkovacia brzda spolu so špeciálnym voličom automatickej prevodovky a ovládač asistenta pre zjazd z kopca. Nové pokovované prvky na výduchoch ventilácie zvyšujú eleganciu a umocňujú horizontálne línie interiéru. Ďalšie funkcie prináša na požiadanie dodávané náladové osvetlenie Ambient Light, ktorého súčasťou je aj obrysové osvetlenie, ktoré jemne žiari spoza obkladových líšt a v interiéri vytvára uvoľnenú atmosféru.

Hybridná technológia pre všetky motory.

Nové modely BMW X3 a BMW X4 potvrdzujú nárast elektrifikácie modernou hybridnou technológiou, ktorou bude vybavených všetkých sedem pohonných jednotiek dostupných v Nemecku. Okrem plug-in hybridnej verzie BMW X3 xDrive30e, ktorá sa vyrába už od decembra, dostanú všetky 4- a 6-valcové motory 48-voltovú mild hybridnú technológiu.
Po tom, ako sa tri dostupné naftové verzie v priebehu roka 2020 rozšírili o mild hybridný systém, dostali túto technológiu so 48-voltovým štartér-generátorom, ktorý zaručuje ešte lepší jazdný výkon s nižšou spotrebou a vyšším komfortom jazdy, aj tri benzínové motory. Energiu získanú z rekuperácie a uloženú v 48-voltovej batérii možno využiť na extra výkon 8 kW (11 k) ako aj na napájanie 12-voltovej palubnej siete. V ponuke tri benzínové a tri naftové motory. Na pohon nových modelov BMW X3 a BMW X4 poslúži celkovo paleta siedmich motorov, ktoré pokrývajú rozsah výkonov od 135 kW (184 k) až do 265 kW (360 k).

Paleta dostupných pohonných jednotiek pre nové modely X3 a X4 je teraz ekologickejšia a úspornejšia

Verzia BMW X3 xDrive30e využíva plug-in hybridný pohon rezervovaný iba pre karosériu Sports Activity Vehicle. Jeho systém pozostáva zo 4-valcového benzínového motora spojeného s elektrickým motorom, pričom výkon sa prenáša na všetky štyri kolesá. Ich spoločný systémový výkon 215 kW (292 k) môže s použitím špičkového výkonu elektrického motora krátkodobo stúpnuť o 30 kW (41 k). Vysokonapäťová lítiovo-ionóva batéria umožňuje dojazd do vzdialenosti až 50 kilometrov. Všetky motory sa spájajú s 8-stupňovými automatickými prevodovkami Steptronic špeciálne upravenými podľa vlastností jednotlivých motorov. Významným príspevkom k všestranným športovým jazdným vlastnostiam modelov BMW X3 a BMW X4 je pohon všetkých kolies BMW xDrive. Jeho precízne elektronické ovládanie zaručuje pre značku typické športové rozloženie výkonu.

Nové modely BMW X3 a BMW X4 sa verejnosti prvý raz predstavia počas svetovej premiéry naplánovanej na autosalón Chengdu Motor Show v Číne.

Zdroj: BMW

Exit mobile version