Autoinak.sk

Budúcnosť s Volkswagen ID.LIFE

Automobilová spoločnosť Volkswagen na tohtoročnom medzinárodnom autosalóne IAA Mobility v Mníchove predstavila svoj koncept elektrického vozidla budúcnosti s názvom ID.Life. Koncept je vidinou mestského vozidla, ktorý sa bude zameriavať hlavne na mladú generáciu ľudí a ich spoločné zážitky s týmto autom. ID.Life bude zábavné centrum s možnosťou stať sa kinom, herňou alebo hudobným salónom.

Štúdia Volkswagen ID.LIFE

ID. LIFE – bezemisné, plne digitálne a elektrické vozidlo budúcnosti.

Spoločnosť Volkswagen v spolupráci so slovenským talentovaným dizajnérom, pod rukami ktorého vyrástol Bugatti Veyron, Jozefom Kabaňom, vyvinula koncepčný model malého a útulného elektrického auta ID.Life. Slovenský šéfdizajnér osobných áut sa pre časopis Forbes (vydanie október 2021) vyjadril, že jeho opätovný príchod do spoločnosti VW v ňom evokoval návrat domov. Nedávno predstavený koncepčný model vznikal už pod jeho vedením a ako sa ďalej vyjadril: „… menia sa pohľady na mobilitu, mení sa aj spôsob jej využívania.“ Jozef Kabaň je toho názoru, že úlohou dizajnéra je priniesť niečo nadčasové a časovo odolné, keďže elektromobilitu považuje sa veľký míľnik a dokonca možno za jeden z najväčších v histórii.

Futuristický koncept interiéru modelu Volkswagen ID.LIFE

Nový koncept VW ID.Life bude mať namiesto spätných zrkadiel kamery, zobrazujúce pohľad na deväťpalcovom displeji.

Nováčik vo svete Volkswagenu sa má do výroby podľa spoločnosti dostať do roku 2025 s cenovkou od 20.000€, čím chce automobilka sprístupniť elektromobilitu širšej verejnosti. Vozidlo s poháňanou prednou nápravou na platforme MEB, s kapacitou batérie 57kWh a elektromotorom s výkonom až 172kW (234k) dosahuje krútiaci moment 290Nm. Systém vozidla ID.Life podporuje rýchle nabíjanie, čo znamená, že za 10 minút bude možné doplniť dojazd o 160 kilometrov, pričom na plné nabitie by toto šikovné vozidlo malo dôjsť 400 kilometrov „po vlastných“. Maximálna rýchlosť auta by mala byť 180km/h, pričom z nuly na stovku má zvládnuť za 6,9 sekundy. Vzhľadom na to, že koncept je stále len v nevýrobnej fáze, presné a konečné údaje o vozidle budú známe až po jeho potvrdenej výrobe.

O pohon Volkswagen ID.LIFE sa podla očakávania stará elektrická energia

Hatchback s ostrými uhlami a výraznými funkciami, vďaka ktorým bude ihneď rozpoznateľný.

Samotný koncept vozidla ID.Life je jednoduchý, no napriek tomu veľmi nápaditý. Mestské auto s plátennou strechou a prednou kapotou vyrobenou z recyklovaných PET fliaš sa bude pýšiť aj vymoženosťou odnímateľnej strechy. Tá bude vyrobená z textilno-vzduchovej komory, o ktorej Volkswagen hovorí, že: „dodáva pocit čerstvého vzduchu a súčasne znižuje hmotnosť vozidla.“ Vozidlo vo svojom interiéri aj exteriéri využíva veľa prírodných a recyklovaných materiálov, ako aj prírodné laky – v interiéri sú drevené profily kombinované s ArtVelours Eco a farbou Mistral spolu s ozdobnými stehmi v Ceramique, prírodným kaučukom, aby bol dosiahnutý kvalitný a ekologický povrch. Súčasťou vozidla bude vstavaná herná konzola a rozbaľovacie projekčné plátno s uhlopriečkou 86 centimetrov, ktoré bude integrované do rámu čelného skla. Koncepcia sedadiel je navrhnutá tak, aby pri sklopení vytvorili dve pohodlné „postele“ na spanie o rozmere 2 metrov.

Volkswagen ID.LIFE

ID.Life sa s ID.3 a ID.4 stylingovo diametrálne odlišujú.

Koncept ID.Life je ochutnávkou nákladovo-efektívnej budúcnosti malých elektromobilov o veľkosti terajšieho VW Polo. Head-up displej premieta na čelné sklo vozidla dôležité informácie o jazde, pričom sa očakáva, že centrálny displej sa bude nachádzať už vo vrecku každého vodiča v podobe jeho smartfónu – zapojí sa do centrálneho držiaka telefónu a pomocou aplikácie bude možné spustiť softvér infotainmentu Volkswagen. Generálny riaditeľ spoločnosti VW o nastupujúcom trende elektromobility a nového konceptu s jemnými retro prvkami hovorí: „ … veríme, že ešte viac ako dnes bude auto budúcnosti o životnom štýle a osobnom prejave. Zákazník zajtrajška sa nebude chcieť dostať len z bodu A do bodu B, bude chcieť oveľa viac zaujímavostí a skúseností, ktoré mu auto môže ponúknuť. ID.Life je našou odpoveďou na danú situáciu.“

Autor: Juliana Krčulová

Foto: Volkswagen

Exit mobile version