Autoinak.sk

CUPRA Formentor a emocionálne srdce verzie VZ5

Nielen pre automobilových nadšencov platí, že motor je srdcom každého auta. Čo mnohí ľudia nevedia, že v prípade najvýkonnejšieho modelu značky – CUPRA Formentor VZ5 – je toto srdce výsledkom kompletne ručnej montáže. Limitovaný model bol navrhnutý, skonštruovaný a vyrába sa v závode Martorell značky SEAT pri Barcelone. No jeho päťvalcový turbodúchadlom prepĺňaný motor s objemom 2,5 litra sa montuje v závode Audi Hungaria v Győri, v ktorom je linka na výrobu vysoko výkonných motorov koncernu Volkswagen. Proces výroby sa uskutočňuje s precíznou manuálnou choreografiou aby sa dosiahla maximálna výkonnosť.

Skladačka s presnosťou na zlomky milimetra

Päťvalec VZ5 sa skladá z približne 500 dielov a na jeho montáži sa podieľa 40 ľudí. Preto v automobilovom závode vznikne iba 77 motorov za deň a výrobná séria modelu CUPRA Formentor VZ5 je limitovaná na iba 7 000 kusov pre celosvetový trh. Predstavuje najvýkonnejší model CUPRA so spaľovacím motorom pre automobilových nadšencov v období, kým sa značka stane plne elektrifikovanou v roku 2030.

Srdce modelu Cupra Formentor VZ5

Skúška výkonu

CUPRA Formentor VZ5 má označenie odvodené od španielskeho slova „veloz“ (rýchly) a číslo 5 symbolizuje počet valcov najvýkonnejšieho motora tohto modelového radu. Christoph Vierling, riaditeľ vývoja celého vozidla a podvozka značky CUPRA, hovorí: „Toto auto redefinuje konštruktérske umenie a posúva svoj výkon na hranicu.“ A ďalej dodáva: „Už aj charakteristický zvuk jeho päťvalcového motora vzbudzuje výrazné emócie.“ Podľa výkonnostných testov, ktorým sa motor musí podrobiť, je rovnako jedinečný ako celé vozidlo. „Úplne všetky motory sa starostlivo testujú na výrobnej linke,“ hovorí Robert Buttenhauser. „Aby sme overili, či dosahuje predpísaný výkon 390 koní, každý jeden motor naštartujeme, a po zohriatí na prevádzkovú teplotu ho dôkladne otestujeme predtým ako ho namontujeme do vozidla.“

CUPRA Formentor VZ5

Výkonové parametre CUPRA Formentor VZ5

• 5-valcový motor 2.5 TSI
• Výkon 287 kW (390 k)
• Maximálna rýchlosť 250 km/h (elektronicky limitovaná)
• 20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny
• Brzdy Akebono so 6-piestovými brzdičmi (375 mm x 36 mm)
• Limitovaná séria v počte 7 000 kusov pre celosvetový trh

Zdroj: Cupra

Exit mobile version