Autoinak.sk

CUPRA predstavila nový elektrický model Tavascan

Značka CUPRA predostrela ďalšiu fázu svojho vývoja na nedávnom podujatí Exponential Impulse v Berlíne, pred víkendom v ktorom sa uskutočnili preteky šampionátu Formula E. Značka, tento rok oslavujúca piate narodeniny, v rámci svetovej premiéry odhalila sériovú verziu svojho prvého elektrického SUV-kupé CUPRA Tavascan, ktoré sa začne predávať v roku 2024.

Svetová premiéra CUPRA Tavascan

Vrcholom podujatia Exponential Impulse bola svetová premiéra modelu CUPRA Tavascan, prvého elektrického SUV-kupé značky a druhého elektrického modelu CUPRA po kompaktnom hatchbacku CUPRA Born. Zhmotňuje víziu elektrifikácie značky CUPRA a iba minimálne sa odlišuje od štúdie z roku 2019, čím dokumentuje, že Tavascan nie je reakciou na zmenu ale vozidlom, ktoré ju vytvára.

CUPRA Tavascan

CUPRA Tavascan je impulzom pre nové nápadné výrazové prostriedky dizajnu. Karoséria má atletické a športové proporcie. Pri pohľade spredu upútajú svetlomety LED Matrix so svetelnou grafikou troch trojuholníkov. K výrazným prvkom architektúry interiéru patrí charakteristická centrálna chrbtica a takmer neviditeľné úzke mriežky ventilácie.

CUPRA Tavascan

Ako emocionálne SUV pre fanúšikov športovej jazdy má CUPRA Tavascan nastaviteľný podvozok Sport DCC a progresívne riadenie. Tieto systémy spolu s vysoko výkonnými pneumatikami namontovanými na 21-palcových diskoch kovaných z ľahkej zliatiny zabezpečujú jedinečný zážitok z jazdy. Prvé elektrické SUV-kupé CUPRA, skonštruované na báze modulárnej stavebnice elektromobility koncernu Volkswagen, sa bude vyrábať v dvoch verziách s výkonom 210 kW (286 k) a 250 kW (340 k). Výkonnejšia verzia VZ má pohon všetkých kolies dvoma elektromotormi, ktorý zabezpečuje maximálnu trakciu. CUPRA Tavascan VZ zrýchli z 0 na 50 km/h za iba 2,4 sekundy (0 – 100 km/h za 5,6 sekundy).

CUPRA Tavascan

Batéria s kapacitou 77 kWh netto umožňuje dojazd približne 550 km. CUPRA Tavascan dokáže na dostatočne výkonnej nabíjacej stanici s jednosmerným prúdom načerpať elektrickú energiu na 100 km jazdy za iba 7 minút. A keď úroveň batérie klesne na 10 % využiteľnej kapacity, na nabíjacej stanici s jednosmerným prúdom a výkonom 135 kW sa dá dobiť na 80 % kapacity za menej ako pol hodiny.

CUPRA Tavascan má systém infotainmentu s dotykovým displejom 38 cm (15 palcov) na palubnej doske – doteraz najväčší v automobile značky CUPRA – ktorý sa dá individualizovať vo veľkej miere a zahŕňa novo vyvinuté rozhranie človek-stroj (HMI). Okrem toho je pre model CUPRA Tavascan po prvý raz k dispozícii aj ozvučovací systém high-end s 12 reproduktormi, vyvinutý v spolupráci s renomovaným audio-špecialistom Sennheiser.

CUPRA Tavascan

CUPRA Tavascan, navrhnutý a vyvinutý v Barcelone, sa bude vyrábať v závode Anhui koncernu Volkswagen v Číne, ktorý je najmodrenejšou globálnou inovatívnou základňou elektromobility. Predávať sa začne v roku 2024 a kapacita výroby je naplánovaná na vyše 70 000 automobilov ročne.

Zdroj: Cupra

Exit mobile version