Autoinak.sk

Dacia Spring Electric – Adept na elektrickú revolúciu

DACIA SPRING ELECTRIC

Automobilka Dacia dokázala vo svojej novodobej histórii už viac krát zmeniť automobilový svet. Hlavnou prednosťou rumunských modelov je výborný pomer medzi obstarávacou cenou a následne nadobudnutou hodnotou. Za zmienku stojí v tomto smere určite aj model Logan z roku 2004, ktorý sprístupnil kúpu nového vozidla širokej verejnosti. Model Duster naopak radikálne zmenil segment SUV vozidiel a hatchback Sandero sa stal lídrom v predaji pre súkromných klientov v Európe. Rumuni však chcú ísť ešte ďalej. Predzvesťou novej kapitoly v histórii tejto značky je debut prvého 100 % elektrického modelu. Nástup na trh elektromobilov do mesta ohlásila v marci predstavením modelu Dacia Spring Electric.

Dacia Spring Electric sa aktuálne objavila vo svojej sériovej podobe. A to konkrétne až v troch verziách:

• Štýlové mestské vozidlo pre každodenný život v meste.
• Vozidlo primárne určené pre zdieľanú mobilitu.
• Cargo – vozidlo pre rozvážanie tovaru v centrách miest, kde neprodukuje znečisťujúce emisie.

Prvý elektromobil značky Dacia

Spring Electric je najdostupnejším elektromobilom do mesta na trhu. Kombinuje atraktívny vzhľad v štýle SUV a jednoduchý a spoľahlivý elektrický pohon so zaujímavým dojazdom.

Robustný dizajn

Prvé malé auto ponuky značky Dacia do mesta narúša zákonitosti „konvenčného“ elektromobilu. Zvýšená svetelná výška, výrazné blatníky a strešné lišty mu dávajú dobrodružný vzhľad, ideálny pre zápas s džungľou mesta. Výrazná silueta obsahuje prvky zo sveta SUV, vrátane širších blatníkov, strešných líšt, predných a zadných ochrán nárazníkov a vyššej svetelnej výšky. Výrazné krivky a oblá kapota dodávajú vozidlu dojem robustnosti. Spring Electric je pritom skutočné auto do mesta s mierami: dĺžka 3,73 m, šírka 1,62 (bez spätných zrkadiel) a výška 1,51 m.

Spring Electric neunikne pozornosti vďaka svetelnému podpisu Dacia, doplnkom v oranžovej farbe pre uvádzaciu edíciu modelu alebo napríklad štýlovými kolesami Flexwheel. Predná maska Spring Electric je vyplnená 3D reliéfom so znakom Dacia a elegantne zakrýva dvierka dobíjacej zásuvky, ktorá sa otvára z kabíny.

Robustný dizajn pripomína SUV

Priestranný interiér

Kabína Dacie Spring ponúka priestranný interiér a kufor. Pri svojich kompaktných vnútorných rozmeroch päťdverového auta do mesta, ponúka Spring štyri miesta pre dospelých. Dojem priestrannosti interiéru prispieva k celkovému pohodliu. Cestujúci vpredu majú k dispozícii celkom 23,1 l uloženého priestoru – vo veľkej schránke palubnej dosky, v priestoroch dverí a v priehradke stredovej konzoly. Batožinový priestor má najväčší objem vo svojej kategórii: 280 l (aj v prípade voliteľnej rezervnej pneumatiky). Takýto objem je hodný vyššieho segmentu. Pre väčšiu modularitu sú zadné operadlá sklopené a priestor pre náklad v tejto konfigurácii poskytne približne 600 litrov.

Sériová výbava zhŕňa riadenie so 100 % elektrickým posilňovačom, diaľkové centrálne zamykanie a štyri elektricky ovládané okná. Aby vodič nemusel zbytočne spúšťať oči z cesty, má na prístrojovej doske prehľadný digitálny display 3,5 palca a jednoduchým stlačením tlačidla na volante môžeme aktivovať hlasové ovládanie pomocou Google alebo Apple. Kabína Spring Electric sa vyznačuje modrými dekoráciami na úrovni ventilácie a centrálneho displeja. Namiesto riadiacej páky je tu jednoduché ovládanie cez chrómované koliesko s tromi polohami: D (drive/jazda v pred), N (neutral) a R (return/spiatočka). Multimediálna výbava Media Nav zahŕňa elegantný dotykový 7 palcový displej, rádio s DAB, kompatibilitu Apple Carplay a Android Auto, Bluetooth a USB port. Hlasové ovládania cez smartphone sa dá aktivovať pomocou tlačidiel na volante.

Interiér ponúka až nečakane veľa miesta

Pohon a dobíjanie

100 % elektrický pohon 33 kW/44 koní je spojený s batériou, ktorá má kapacitu 26,8 kWh. Táto technológia využíva všetky skúsenosti Skupiny Renault s elektromobilitou. Desať rokov celosvetovo jedinečných skúseností. Spring Electric ponúka nižšie prevádzkové náklady než ekvivalentný model so spaľovacím motorom, pretože ceny energie a náklady na údržbu sú podstatne nižšie. Ľahké a kompaktné vozidlo Spring Electric má dojazd 225 km v cykle WLTP a 295 km v cykle WLTP City.

Dacia Spring Electric sa vyznačuje užívateľskou jednoduchosťou

Pre väčšiu slobodu ponúka Dacia Spring široký výber možnosti dobíjania: z domácej zásuvky 230 V vďaka sériovo dodávanému káblu, zo zásuvky domáceho Wallboxu (kábel k dispozícii na požiadanie) alebo z DC nabíjacej stanice (tiež na požiadanie). Bezplatná aplikácia MY Dacia umožňuje zistiť cez smartphone v reálnom čase stav batérie, zostávajúci dojazd v kilometroch, vzdialene spustiť klimatizáciu či lokalizovať vozidlo v reálnom čase. Ak je Spring Electric pripojené na dobíjanie, aplikácia môže informovať o stave nabíjania, dokonca ho spustiť či zastaviť. Elektromotor funguje s omnoho menším počtom pohyblivých častíc než spaľovací motor. Je spoľahlivejší a menej nákladný pri údržbe než spaľovací motor. Na Dacia Spring Electric sa poskytuje záruka 3 roky/100 000 km a na batériu záruka 8 rokov/120 000 km.

Objednávky na nový model Dacia Spring budú prijímané na jar 2021

TECHNICKÉ PARAMETRE

ROZMERY
Dĺžka: 3 734 mm
Šírka: 1 622 mm (1 770 mm vrátane spätných zrkadiel)
Výška: 1 516 mm
Rázvor kolies: 2 423 mm
Svetlá výška prázdneho vozidla: 150 mm

MOTOR
Elektromotor: 33 kW (44 k)
Batéria: 26,8 kWh
Dobíjanie AC až 6,6 kW/DC až 30 kW (na požiadanie)
Dojazd: 225 km WLTP/295 km WLTP CITY
Maximálna rýchlosť: 125 km/hod

Zdroj: Dacia

Exit mobile version