Autoinak.sk

Dodge Durango SRT Hellcat – Najvýkonnejšie SUV našej planéty

Dodge Durango SRT Hellcat

Nestáva sa príliš často, že sa v našej rubrike kultového auta vyskytne model s vyšším podvozkom. V tomto prípade ide dokonca o „obyčajnú“ značku neurodzeného pôvodu. Durango si to napriek tomu zaslúži. Jeho ostrá verzia s ikonickým prívlastkom SRT Hellcat sa totiž aktuálne môže pýšiť honorom najvýkonnejšieho sériového SUV našej planéty.

Dodge Durango SRT Hellcat

Nemci mu môžu len ticho závidieť

Americkú automobilku Dodge založili už v roku 1900 bratia John a Horace. Ich automobily sa už od svojho počiatku vyznačovali nielen vysokým výkonom, ale v porovnaní s konkurenciou aj proporciami vzbudzujúcimi rešpekt. Inými slovami, značka Dodge je dodnes jedným z hlavných symbolov typického produktu amerického automobilového priemyslu. V nedávnej minulosti to bola ikonická „zmija“. Pre menej zainteresovaných máme na mysli čistokrvný „muscle car“ Dodge Viper. Časy sa však menia a nenásytný motor V10 dostal v roku 2017 spolu so „zmijou“ definitívnu stopku. Dnes patrí tento výrobca pod krídla americkej vetvy koncernu FCA. Celosvetový rešpekt a uznanie si Dodge získalo aj vďaka produkcii veľkých SUV a tzv. truckov. Z pick-up divízie sa stal pred pár rokmi samostatný brand s názvom RAM. SUV modely sa ale stále hrdia plnohodnotným logom značky Dodge. Spomínané SUV reprezentuje len osamotený model Durango. Výroba aktuálnej tretej generácie sa pritom začala už pred 10 rokmi. Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že deduško tesne pred odchodom do dôchodku už jednoducho nemá čo ponúknuť, tak reálne platí pravý opak. Z nedávno podstúpeného faceliftu tohto modelu sa dodnes pomerne kruto spamätáva dokonca aj nemecká konkurencia z Mníchova či Stuttgartu. Popritom, ako ľudia z vývoja v zázemí už intenzívne pracujú aj na nástupnickom modeli tohto SUV, napadlo šialeným Američanom napchať do toho súčasného na rozlúčku poriadny motor. A takto vznikol brutálny model Durango SRT Hellcat.

Dodge Durango SRT Hellcat

Beštia s výkonom 710 koní!

Samozrejme, aj v tomto prípade platí, že verzia Hellcat neprišla ako blesk z jasného neba. Jej predchodcom je o niečo menej nadupané Dudge Durango SRT. V jeho útrobách pracuje atmosférický motor V8 s objemom 6,4 litra, ktorý posiela impozantný výkon 481 koní a 637 Nm prostredníctvom 8-stupňového automatu na všetky štyri kolesá. Špičkový súrodenec v podobe modelu SRT Hellcat vsádza rovnako na benzínový motor V8. Jeho o niečo menší objem 6,2 litra je vykompenzovaný prepĺňaním prostredníctvom kompresora. Vo finále tak aktuálne najvýkonnejšie SUV sveta ponúka výkon až 710 koní a krútiaci moment na úrovni 875 Nm! Aj vy si teraz hovoríte, že tieto parametre aj tak nič neznamenajú, lebo je to predsa ťažký mastodont? Do kolien vás ale s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú ďalšie parametre. Obrie SUV s pohotovostnou hmotnosťou cca 2,5 tony dokáže jeho strojovňa v útrobách rozpohybovať z pokoja na 100-kilometrovú rýchlosť za neuveriteľných 3,5 sekundy! Maximálka je následne elektronicky obmedzená na hodnote 290 km/h. Oba vyššie spomenuté parametre sa v praxi rozhodne nestratia ani pri priamom porovnávaní so superšportmi. Beštiálny výkon si však žiada aj adekvátne brzdy. O skrotenie síl sa v tomto prípade starajú 6-piestikové brzdy renomovanej značky Brembo. Dodge Durango SRT Hellcat sa za svoj výkon rozhodne nehanbí a pomerne okázalo ho ukazuje aj navonok. Už na pohľad agresívny zovňajšok dopĺňa prepracovaný nárazník. V ňom pôvodné hmlovky nahradili ešte viac dramatickejšie chladiace prieduchy. Autentický dizajn dostali aj disky kolies, ktoré v tomto prípade disponujú priemerom až 20 palcov. Vizuálne zmeny v porovnaní so základným modelom podstúpil aj inak priestranný interiér. Pri verzii Hellcat mu z hľadiska materiálovej skladby dominuje Alcantara, resp. karbón. Zmeny sa dotkli aj multimediálneho rozhrania. V ňom po novom nechýbajú ani efektné grafické vyobrazenia výkonových parametrov na čele s hodnotou preťaženia v podobe tzv. „géčok“.

Dodge Durango SRT Hellcat

Prebrodí rieku a utiahne ťažký príves

Vyššie spomenuté údaje jasne dokumentujú, že model Durango SRT Hellcat sa môže svojimi výkonovými parametrami pokojne porovnávať s vysokovýkonnými automobilmi klasickej koncepcie. Durango ich však všetky schová do vrecka svojou praktickou stránkou. Priestranný batožinový priestor s kapacitou cca 500 litrov dopĺňa aj v tomto prípade pohon všetkých kolies. Vďaka nemu Dodge zvládne prekonať nielen nástrahy počasia, ale aj adekvátneho terénu. A aby toho nebolo málo, Hellcat okrem toho zvládne v pohode ťahať aj takmer 4-tonový príves. A toto už naozaj nedokáže žiaden superšport.

Jedinou chybičkou krásy je, že Dodge Durango SRT Hellcat je prioritne určené pre domáci, teda americký trh. Automobilka napriek tomu počíta aj s limitovanou výrobou európskych verzií. Tie budú vďaka pár vyvoleným brázdiť aj cesty starého kontinentu.

DODGE DURANGO SRT HELLCAT

Motor: zážihový 6,2 V8
Maximálny výkon: 529 kW (710 koní)
Zrýchlenie 0 – 100 km/h: 3,5 s
Maximálna rýchlosť: viac ako 290 km/h
Cena: americká verzia cca 83 000 USD

Autor: Peter Hlačik

Foto: Dodge

Exit mobile version