Autoinak.sk

Elektrická európska budúcnosť značky Ford

Ford v modeloch Kuga a Explorer uvádza revolučnú meteo stanicu

Snaha o zlepšenie nášho životného prostredia sa pretavuje do čoraz prísnejšej emisnej legislatívy. Lídrom tohto snaženia je Európska únia. Mnohé automobilky aj aj preto vyhlásili masívnu orientáciu smerom na elektromobilitu. Emisie nie sú ľahostajné ani značke Ford, ktorá oznámila významné ciele v oblasti znižovania skleníkových plynov. Tieto míľniky jej majú pomôcť dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Spoločnosť Ford využila prístup iniciatívy SBTi a stanovila si dočasné emisné ciele, ktoré sú v súlade s tým, čo klimatológovia aktuálne považujú za najdôležitejšie z hľadiska plnenia cieľov Parížskej klimatickej dohody.* Ciele do roku 2035 spočívajú v znížení absolútnych emisií skleníkových plynov zo všetkých prevádzok spoločnosti Ford vo svete o 76 percent a z nových vozidiel predaných na celom svete o 50 percent na kilometer.

Kľúčom k zníženiu emisií je vývoj elektrifikovaných vozidiel. Stratégia spoločnosti Ford v Európe je prejsť na úplnú elektrifikáciu, pričom osobné automobily majú byť plne elektrické do roku 2030. Sortiment úžitkových vozidiel značky Ford v Európe bude obsahovať aj produkty s nulovými emisiami, pričom plne elektrické alebo plug-in hybridné modely budú v ponuke už v roku 2024.

Životné prostredie značke Ford rozhodne nie je ľahostajne

Hybnou silou prechodu na elektrický pohon je investícia vo výške jednej miliardy dolárov určená na transformáciu montážneho závodu spoločnosti Ford v nemeckom Kolíne nad Rýnom na centrum výroby elektrických vozidiel, ktoré bude jej prvým takýmto zariadením v Európe. Nová generácia modelového radu Ford Transit Custom bude tiež obsahovať plne elektrické modely z produkcie spoločnosti Ford Otosan v Turecku, čím sa ešte viac posunie vpred stratégia elektrifikácie spoločnosti a jej vedúce postavenie v oblasti úžitkových vozidiel v Európe.

Elektrifikácia budúcnosti

Ford sa zameriava na investovanie do elektrických vozidiel, autonómnych vozidiel a pripojených riešení. Investície do elektrických vozidiel nedávno zdvojnásobila na 22 miliárd dolárov v horizonte do roku 2026 a priebežne pokračuje v elektrifikácii niektorých svojich značiek – napríklad vysoko očakávané SUV Mustang Mach-E, ktoré Ford uviedol na trh v Severnej Amerike koncom roka 2020. Začiatkom roka 2021 má nasledovať Európa a do Číny dorazí neskôr v tomto roku.

Okrem investície vo výške jednej miliardy dolárov na transformáciu závodu v Kolíne nad Rýnom na centrum výroby elektrických vozidiel, sa začala aj výstavba nového Centra pre elektrické vozidlá na rieke Rouge v americkom Dearborne, kde sa bude vyrábať plne elektrický nákladný pick-up F-150. Tieto investície, spolu s ďalšou v hodnote miliardy dolárov, ktorú spoločnosť Ford ohlásila vo februári, a ktorá má slúžiť na transformáciu jej prevádzok v juhoafrickej Pretórii, prispejú k celkovému zníženiu jej uhlíkovej stopy.

Revolučný Ford Mustang Mach-E

Staviame na úspechu a stanovujeme si nové ciele

Spoločnosť Ford má za sebou významnú históriu zvyšovania udržateľnosti svojich prevádzok. V priebehu minulého desaťročia dosiahla 40-percentné zníženie svojej uhlíkovej stopy vďaka lepšej energetickej účinnosti a ochrany prírody vo svojich zariadeniach a výrobných procesoch. Cieľom spoločnosti Ford je využívanie stopercentne obnoviteľnej elektrickej energie z miestnych zdrojov vo všetkých výrobných závodoch do roku 2035. Tento cieľ je na dobrej ceste a úzko súvisí s jej odhodlaním vyrábať elektrické vozidlá.

Zdroj: Ford

Exit mobile version