Autoinak.sk

Elektrická novinka Kia EV6 prináša najvyššiu úroveň bezpečnosti a komfortu vo svojej triede.

Nová a plne elektrická Kia EV6

Aj keď má automobilka Kia s elektrickými modeli už veľmi bohaté skúsenosti, tak revolúciu v tomto smere prináša nový model Kia EV6.
Netrpezlivo očakávaný elektrický crossover sa môže popýšiť vo svojej triede najvyššou úrovňou bezpečnosti a komfortu a tiež balíkom moderných jazdných asistenčných systémov (ADAS). Inovatívne high-tech prvky vo výbave modelu EV6 zmierňujú mnohé z bežných rizík pri šoférovaní. Chránia cestujúcich aj iných účastníkov cestnej premávky, vďaka čomu každá jazda prebieha skutočne intuitívne a uvoľnene.

Nová Kia EV6

Bez stresu aj na rýchlych cestách

V záujme bezpečnosti a pohodlia na diaľniciach je model Kia EV6 vybavený najnovším asistentom jazdy na diaľnici s podporou zmeny jazdného pruhu (HDA II). Vďaka radarom rozmiestneným okolo celého vozidla pomáha tento systém pri jazde na diaľnici udržiavať nastavenú rýchlosť a vzdialenosť od vozidla vpredu, pričom aktívny asistent sledovania vozidla v jazdnom pruhu (LKA + LFA) udržiava vozidlo v strede jazdného pruhu a zabraňuje prekročeniu čiary. Inteligentný tempomat využívajúci navigáciu s funkciou riadenia prejazdu zákrut (NSCC-C) dokáže znížiť rýchlosť vozidla v zákrute a znovu zrýchliť na pôvodnú rýchlosť, keď to podmienky dovolia.

V prípade príliš blízkeho prejazdu iného vozidla vo vedľajšom pruhu skoriguje systém HDA II v modeli EV6 trajektóriu jazdy tak, aby sa eliminovalo riziko kolízie. Aj prechádzanie medzi jazdnými pruhmi je teraz jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Ak má vodič ruky na volante a rýchlosť vozidla prevyšuje istú hranicu, stačí brnknúť po páčke smerových svetiel a systém sa automaticky postará o prechod do príslušného jazdného pruhu.

Elektrická novinka značky Kia je nabitá technológiami

Súčasťou výbavy modelu EV6 sú systémy na zobrazovanie mŕtveho uhla na palubnom počítači (BVM) a na predchádzanie zrážkam v mŕtvom uhle (BCA = systém monitorovania mŕtveho uhla s asistentom na predchádzanie bočným zrážkam a zrážkam pri cúvaní), starajúce sa o bezpečnosť pri každej zmene jazdného pruhu. Systém BVM slúži vodičovi modelu EV6 ako druhý pár očí, keďže ponúka pohľad do priestorov pravého a ľavého mŕtveho uhla vo vysokom rozlíšení na plne digitálnom, 12,3-palcovom paneli prístrojov. Systém BCA pomocou radarových senzorov varuje vodiča pred blížiacimi sa vozidlami a dokonca aktivuje brzdy, ak by pri zmene jazdného pruhu hrozila kolízia.

Bezpečný prejazd križovatkami, najmä tými s viacerými jazdnými pruhmi, môže byť pre mnohých vodičov stresujúca úloha. Asistent na predchádzanie čelným zrážkam detegujúci automobily, cyklistov a chodcov (Kia FCA) teraz zahŕňa funkciu odbočenia na križovatke a funkciu prejazdu naprieč križovatkou, ktorých úlohou je postarať sa o maximálnu prevenciu a bezpečnosť na križovatkách. Ak vodič modelu EV6 použije znamenie o zmene smeru jazdy, v prípade hroziacej zrážky s protiidúcim vozidlom systém vydá náležité varovanie. Varovanie sa aktivuje aj v prípade hroziacej zrážky s vozidlami prichádzajúcimi zľava alebo sprava pri priamom prejazde križovatkou. Ak sa riziko zvýši, systém varuje vodiča a automaticky zabrzdí, aby zabránil kolízii.

Kia EV 6 sa vo vysokej miere sústredí aj na bezpečnosť

Z hľadiska bezpečnosti jazdy má kľúčový význam schopnosť vidieť a byť videný. O najvyššiu kvalitu osvetlenia sa v modeli Kia EV6 stará nový iteligentný Full LED systém predných svetlometov s adaptívnym diaľkovým svietením (IFS). Vďaka tejto technológii môže každá LED dióda svietiť nezávisle, čo zaručuje najvyššiu možnú presnosť osvetlenia. Systém IFS umožňuje jazdiť s trvale zapnutými diaľkovými svetlami bez rizika oslnenia protiidúcich vodičov. Predná kamera s technológiou rozpoznávania vozidiel umožňuje automaticky v reálnom čase tlmiť alebo zosilňovať jas každej jednej LED diódy, čím zlepšuje výhľad vodiča smerom dopredu a súčasne chráni protiidúcich vodičov pred oslňovaním.

Manévrovanie hračkou

Parkovacie a iné potenciálne náročné manévre vodičom uľahčí systém monitorovania okolia vozidla (SVM). Kamery okolo celého modelu EV6 poskytujú 360-stupňový obraz okolia vozidla na dobre viditeľnom displeji systému infozábavy. Aj cúvanie z tesných priestorov je teraz jednoduchšie vďaka systému asistenta na predchádzanie kolíziám s križujúcimi vozidlami vzadu (RCCA). Tento high-tech systém deteguje pri cúvaní vozidlá blížiace sa zľava alebo sprava. Ak systém zistí, že by mohlo dôjsť k zrážke, automaticky zabrzdí.

Pohľad na kamerový náhľad na okolie vozidla

V naozaj tesných parkovacích priestoroch zas vodičovi v modeli EV6 pomôže diaľkový inteligentný parkovací asistent (RSPA), ktorý úplne eliminuje stres z parkovania. Systém RSPA umožňuje vozidlu autonómne zaparkovať bez ohľadu na to, či v ňom vodič sedí alebo nie. Vďaka kamerám snímajúcim okolitý priestor a ultrazvukovým senzorom dokáže Kia EV6 identifikovať parkovacie miesto vhodných rozmerov a automaticky doň zaparkovať, pričom automaticky ovláda plyn, brzdy aj prevodovku. Systém RSPA dokáže navyše zaparkovať na kolmé aj pozdĺžne parkovacie miesto.

A ak asistent bezpečného opustenia vozidla (Kia SEA) po zaparkovaní zistí, že sa zozadu v mŕtvom uhle vodiča modelu EV6 blíži iné vozidlo, vydá výstrahu a automaticky zamkne zadné dvere, čím zmenší riziko nehody pri otvorení dverí a zvýši bezpečnosť na konci jazdy. K praktickosti modelu Kia EV6 prispieva aj elektrické ovládanie dverí batožinového priestoru. Ak sa k zadnej časti modelu EV6 priblížite s kľúčom vo vrecku, systém kľúč rozpozná a automaticky otvorí dvere batožinového priestoru. Takýto jednoduchý a pohodlný prístup oceníte najmä v situáciách, keď máte plné ruky.

Nová Kia EV6

Zdroj: Kia

Exit mobile version