Autoinak.sk

Ford predstavil novú verziu legendárneho modelu Tranzit

Významnú divíziu v modelovom portfóliu „modrého oválu“ predstavujú aj úžitkové vozidla. Silné renomé má v tomto smere predovšetkým model tranzit, ktorý sa vyrába už od roku 1965. Aktuálne Ford uvádza na všetky významné trhy najnovšie vydanie tohto modelu. O novom modeli Tranzit, hovorí samotný výrobca ako o najinteligentnejšej, najefektívnejšej, najschopnejšej a najproduktívnejšej 2-tonovej dodávke v histórii tejto automobilky.

V novom modeli Ford Transit je použitých viac ako 4 600 zmodernizovaných komponentov spolu s pokročilou technológiou pohonných jednotiek a asistenčných systémov pre vodiča. Dokáže prepraviť viac, spotrebuje menej paliva a zároveń ľahšie sa riadi a obsluhuje. Zdokonalené verzie vznetových pohonných jednotiek Ford EcoBlue majú až o 7 percent nižšiu spotrebu paliva. Úsporu o ďalších 8 percent ponúka nová pohonná jednotka Transit EcoBlue Hybrid. V tomto prípade ide o prvú 48-voltová mild-hybridnú technológiu v tomto segmente.

Zdokonalené asistenčné technológie pre vodiča pomáhajú zaparkovať bez použitia rúk, dodržiavať rýchlostné obmedzenia a zabrániť nehodám v preplnenom mestskom prostredí alebo obmedziť ich následky. Automobilka zároveň prepracovala aj model Tranzit Cuctom, ktorý je najobľúbenejšou 1-tonovou dodávkou v Európe. Zaujímavosťou je v tomto smere predovšetkým Plug-In Hybridá verzia.

Nový Ford Tranzit

Pre modely Transit s pohonom predných a zadných kolies je v ponuke inovatívna technológia EcoBlue Hybrid so 48-voltovou mild-hybridnou pohonnou jednotkou, čo v porovnaní s ekvivalentným 2,0-litrovým vznetovým motorom EcoBlue prináša zníženie priemernej spotreby paliva o 3 % (podľa analýzy WLTP). Ak jazdné podmienky umožňujú maximálnu rekuperáciu energie, je možné dosiahnuť úsporu až 8 percent. Modely Transit EcoBlue Hybrid boli špeciálne vyvinuté tak, aby mali maximálnu energetickú účinnosť.

Novinka okrem toho ponúka vďaka komplexnému programu na optimalizáciu hmotnosti vozidla ešte vyššie užitočné zaťaženie. Čisté užitočné zaťaženie sa pre modely s hmotnosťou 3,5 tony pohybuje v rozmedzí až do 1 418 kg. Kultivované jazdné vlastnosti nového modelu Transit sa podobajú osobným vozidlám. Zdokonaľuje ich technológia EPAS, ktorá pomáha znižovať únavu vodiča zavedením väčšej asistencie pri parkovaní a manévrovaní.

Vodiči modelu Transit si budú môcť po prvýkrát vybrať z voliteľných režimov jazdy, a prispôsobiť si jazdu k aktuálnym podmienkam: Všetky pohonné jednotky sú vybavené režimom Normal a Eco. Modely s pohonom zadných a všetkých kolies okrem toho využívajú režim Slippery (klzká vozovka), ktorý zvyšuje priľnavosť na povrchoch ako ľad a sneh. Verzie s pohonom všetkých kolies sú vybavené režimom Mud/Rut (bahno/koľaje). Modely s pohonom zadných kolies s automatickou prevodovkou ponúkajú režim Tow/Haul (ťahanie/vyťahovanie), ktorý zabezpečuje hladký prísun výkonu pri ťahaní veľkých prívesov.

Pohľad do interiéru

Výrazný, prehľadný, jednoducho udržiavateľný exteriér nového modelu Ford Transit sa vyznačuje vyššou, priebojnejšou mriežkou chladiča s tromi lištami a prepracovanou dolnou časťou. V súlade s posledným modelom Transit Custom získal nový Transit úplne nový dizajn interiéru s prepracovaným štýlom, praktickými vlastnosťami a komfortom pre vodiča. Na prístrojovej doske sú teraz ďalšie praktické prvky pre vodičov, ktorí kabínu využívajú ako mobilnú kanceláriu, vrátane výrazne zdokonaleného úložného priestoru s tromi otvorenými schránkami vo vrchnej časti. Zákazníci modelu Transit si naďalej môžu vybrať z obrovskej škály vyše 450 základných variantov. K dispozícii sú modely s pohonom predných kolies, zadných kolies a všetkých kolies, celý rad karosérií a podvozkov vrátane nedávno predstaveného podvozka Skeletal s nízkou výškou.

Nový Transit Custom je teraz k dispozícii v celej Európe a prináša významné aktualizácie, ktoré zdieľa s väčším súrodencom Ford Transit. Medzi vylepšenia navrhnuté s cieľom zvýšiť výkon a znížiť prevádzkové náklady patrí prepracovaný 2,0-litrový vznetový motor Ford EcoBlue vrátane výkonnejšieho variantu s výkonom 185 koní. Transit Custom je teraz v ponuke s novinkou v segmente – s pohonnou jednotkou EcoBlue Hybrid. Koncom roka 2019 sa modelový rad Transit Custom rozšíri o nový inovatívny model s plug-in hybridným pohonom, ktorý umožní jazdiť s nulovými emisiami v centrách miest.

Zdroj: Ford

Exit mobile version