Autoinak.sk

Hennessey Venom F5 – Brutálny americký svalovec

Hennessey Venom F5

Názov Hennessey pripomína legendárneho výrobcu koňaku z Francúzska. Písmenko „e“ navyše v tomto prípade znamená, že sa z krajiny galského kohúta presúvame za veľkú mláku. A srdce každého muža milujúceho výkon a adrenalín celkom iste zaplesá aj teraz! Istý John Hennessey už v roku 1991 v Texase založil rovnomennú spoločnosť Hennessey Performance Engineering. Tá sa okrem úprav bežných automobilov zaoberá aj stavbou vlastných superšportov so šialeným výkonom.

Výkon na prvom mieste

Obdobných firiem špecializujúcich sa na výkonové úpravy sériových automobilov pôsobí v USA veľmi veľa. Hennessey je napriek tomu výnimočný. Táto značka dokázala na seba strhnúť celosvetovú pozornosť už v roku 2001. Podpísal sa pod to malosériový model Hennessey Venom GT, ktorý sa hneď po svojom debute zaradil medzi najrýchlejšie a najvýkonnejšie produkčné automobily svojej doby. Dovtedy globálne relatívne neznámeho výrobcu vystrelil do popredia technický základ prevzatý z ultraľahkého modelu Lotus Elise, doplnený o prepĺňaný motor V8 s objemom 7 litrov a výkonom až 1244 koní. Pozoruhodný úspech pôvodného modelu Venom motivoval Američanov k ešte väčšej snahe a jasnému cieľu byť najlepším na svete.

Hennessey Venom F5

Privítajte tornádo Venom F5

Predzvesťou pripravovanej novej výkonnej beštie s podpisom Hennessey sa stal v roku 2017 koncept nového hyperšportu Venom F5. Sen sa stal po asi troch rokoch realitou a Američania pred pár mesiacmi predstavili sériový model Hennessey Venom F5 s brutálnymi výkonovými parametrami. Mimochodom, prívlastok F5 v názve odkazuje na stupnicu, podľa ktorej sa z meteorologického hľadiska určuje sila tornáda. Exkluzívna novinka z Texasu okrem toho zaujme aj plne autentickým dizajnom. Aj napriek extrémnemu výkonu ponúka Venom F5 na pomery superšportov až nečakane uhladené dizajnové línie. Prednej časti aerodynamického tvaru dominujú úzke svetlomety.

Agresívna zadná časť s obrovským difúzorom a pomerne vysoko umiestnenými koncovkami výfukového systému je jasnou predzvesťou výkonovej nálože v útrobách vozidla. Výsuvné zadné krídlo je ovládané automaticky v závislosti od rýchlosti vozidla. Tak ako každý správny superšport, aj model Venom F5 disponuje výklopnými krídlovými dverami. Interiér pôsobí na prvý pohľad pomerne sparťanským dojmom. A niet sa prečo čudovať, Američania pred výbavovým luxusom uprednostnili nízku hmotnosť. Minimalistický nádych v tomto prípade optimálne dopĺňajú moderné riešenia na čele s digitálnym prístrojovým panelom a dotykom ovládaný centrálny modul infotainmentu. Centrum diania reprezentuje špeciálny volant s chýbajúcou vrchnou stranou venca. Jeho dizajn aj rozmiestnenie ovládacích prvkov našlo inšpiráciu vo svete závodných špeciálov.

Hennessey Venom F5

Brutálne výkonové parametre

Hennessey si podstatne viac ako na dizajne či „frajerinkách“ v interiéri dal v prípade modelu Venom F5 záležať na výkonových parametroch. Okrem silného motora je kľúčovým faktorom špičkových jazdných vlastností aj nízka hmotnosť. Američania v prípade svojho top modelu pracujú doslova s každým prebytočným gramom. Celková hmotnosť preto dosahuje len 1360 kg. Pod tento špičkový parameter sa v nemalej miere podpísal karbónový monomok vážiaci len 89 kg. Na odtučňovacej kúre bol okrem toho aj prepĺňaný motor V8 vážiaci len 289 kg. Zaujímavá je aj jeho liatinová konštrukcia, ktorá je nadimenzovaná aj na extrémne namáhanie.

Z hliníka je vyrobená len hlava valcov. Mimochodom, Hennessey stavia svoje motory výhradne ručne. Agregát V8 umiestnený pred zadnou nápravou ponúka objem 6,6 litra. Žiadne elektrické hračky v tomto prípade ale nečakajte. O čistú silu sa tu stará „len“ prepĺňanie pomocou dvojice turbodúchadiel. Maximálny výkon vrcholí na neuveriteľnej hodnote 1824 koní. Rovnako impozantne pôsobí aj maximálny krútiaci moment 1617 Nm, za čo by sa nemusel hanbiť ani nákladný ťahač! Výkonová nálož sa distribuuje prostredníctvom 7-stupňového dvojspojkového automatu výhradne na zadné kolesá!

Pohonná jednotka Hennessey Venom F5 generuje neuveriteľný výkon 1824 koní

Najrýchlejší automobil sveta?

Z pokoja na 100 km/h sa novinka rozbehne za 2,6 sekundy. Maximálna rýchlosť Hennessey Venom F5 podľa výrobcu dosahuje až 534 km/h. Podmienkou je používanie v najextrémnejšom jazdnom režime F5. Okrem toho sú tu k dispozícii ďalšie štyri jazdné módy vrátane mapy do zlého počasia. Hyperšport z Texasu tak ašpiruje na titul najrýchlejšieho sériovo vyrábaného automobilu našej planéty. Z piedestálu chce zosadiť ďalšieho Američana – model SSC Tuatara, ktorému oficiálne stále patrí tento prestížny titul.

O pokus o nový rekord sa Hennessey pokúsi už v dohľadnom čase. Svedkami tejto snahy budú aj pozvaní hostia vrátane vybraných zákazníkov. Aj napriek astronomickej cene sa manufaktúra z Texasu o odbyt svojho vrcholného modelu neobáva. V malosériovej výrobe sa totiž počíta s limitovanou produkciou 24 kusov.

Interiér Hennessey Venom F5

HENNESSEY VENOM F5

Motor: zážihový V8, objem 6,6 l
Maximálny výkon: 1354 kW (1842 koní)
Zrýchlenie 0 – 100 km/h: 2,6 s
Maximálna rýchlosť: viac ako 534 km/h
Cena: od 1,8 milióna USD

Peter Hlačik

Foto: Hennessey

Exit mobile version