Autoinak.sk

MAZDA MX-30 je prvý elektromobil tejto značky

MAZDA-MX-30

Mazda v posledných rokoch púta pozornosť svojou „tvrdohlavosťou“. Pod ňou chápme predovšetkým zaryté odmietanie dovnwsizingu. Okrem toho je pre automobilku z Hirošimy výstižný aj dizajn Kodo a technológie Skyactiv. Tlak na neustále prísnejšie emisné limity „donútil“ aj tradičnú automobilku z krajiny vychádzajúceho slnka o nutný inovatívny prístup na poli pohonných jednotiek. Výsledkom tejto snahy je prvé elektrické vozidlo značky Mazda, konkrétne model Mazda MX-30, ktorý svoju premiéru absolvoval na tokijskom autosalóne.

Toto SUV je podľa automobilky určené pre tých zákazníkov, ktorí sa ani pri kúpe elektromobilu nechcú vzdať potešenia z jazdy. Horúcu elektrickú novinku si už je pritom možné predobiednať aj na Slovensku!

Dvere pripomínajú model RX-8

prostredníctvom registračného formulára alebo priamo u autorizovaných predajcov. Špeciálna limitovaná séria FIRST EDITION s bohatou výbavou bude k dispozícii len do vypredania zásob. K predaji bude v štyroch farebných variantách. Celá modelová rada bude kopírovať ponuku výbav pre model Mazda CX-30. Cena limitovanej série FIRST EDITION s bohatou výbavou bude začínať na čiastke 34 400 eur.

Zaujímavosťou modelu Mazda MX-30 sú nielen unikátne freestylovými dverami, ale aj ekologickými materiálmi a akumulátorom tej správnej veľkosti, ktorý poskytuje dojazd približne 200 km. Po nedávnom predstavení motora Skyactiv-X ide o ďalší dôležitý krok pre automobilku Mazda v rámci jej komplexnej snahy o znižovanie emisií.

Mazda MX-30 pohľad do interiéru

Aj elektromobil sa vyznačuje DNA značky Mazda čím sa odlišuje od konkurencie. Podobne ako každá iná Mazda aj Mazda MX-30 poskytuje veľmi prirodzený pocit z jazdy a skvelú odozvu. Tieto kvality získala Mazda MX-30 vďaka inovačnému konštrukčnému riešeniu komponentov balíka e-Skyactiv. To zahŕňa integráciu akumulátora napevno do konštrukcie karosérie vozidla, čím sa dosiahla celkovo vyššia tuhosť karosérie a tiež výborná odozva na vstupy vodiča.

A to nie je všetko. Vzhľadom na to, aký je zvuk dôležitý pre vodiča a jeho vnímanie krútiaceho momentu a rýchlosti, konštruktéri spoločnosti Mazda vytvorili v modeli Mazda MX-30 systém elektronického zvuku, ktorý je synchronizovaný s otáčkami motora. To zabezpečuje menej časté zmeny rýchlosti vozidla a teda aj veľmi stabilnú jazdu. Ďalším prínosom je rozšírenie unikátneho systému G-Vectoring Control (GVC) od spoločnosti Mazda, ktorý využíva výhody elektromotora (electric G-Vectoring Control Plus).

Kabína pôsobí jednotným dojmom. Tento pocit umocňuje farebné vyhotovenie rámovej strechy. Freestylové dvere vytvárajú v modeli Mazda MX-30 elegantnú siluetu kabíny, a zároveň poskytujú jednoduchší prístup k predným aj zadným sedadlám.

Úplne nová a plne elektrická – Mazda MX-30

Ekologické materiály a pravú kožu nahrádza vegánska alternatíva. Na stredovej konzole s právajúcim dizajnom zasa nájdeme korok z ekologického zdroja, čím vzniká kreatívny úložný priestor.

Mazda použila predponu MX u viacerých produktov, ktoré svojím dizajnom a konštrukčným spracovaním búrali konvencie automobilového priemyslu prevládajúce v danom čase.

Zroj: Mazda

Exit mobile version