Autoinak.sk

Mclaren Group popiera, že by ho kupilo Audi

Prevezme Audi automobilku Mclaren vrátane tímu F1?

Azda každému fanúšikovi automobilového športu a Formuly 1 neunikla búrlivá debata o možnom odkúpení McLarenu spoločnosťou Audi. Nie je tajomstvom, že McLaren je vystavený veľkému finančnému tlaku aj napriek kapitálovej injekcii koncom minulého roku po refinancovaní v hodnote až 588 miliónov EUR od investorov na čele s Mumtalakatom, bahrajnským suverénnym investičným fondom a tiež pôžičkou 177 miliónov EUR od Národnej banky Bahrajnu. Dobrej nálade v McLarene neprispieva ani fakt, že generálny riaditeľ spoločnosti, Mike Flewitt, po ôsmich rokoch úspešnej práce zo svojej funkcie odstúpil v októbri tohto roku. Na druhej strane, prevzatie McLarenu by umožnilo Audi prístup k ďalšej značke superšportu popri Lamborghini, ktoré už ovláda. Tiež by to otvorilo možnosť motorov Audi poháňať McLaren. Tak kde je pravda?
McLaren dôrazne poprel tvrdenia médií

McLaren poprel, že by ho odkúpila automobilová spoločnosť Audi po tom, čo zdroj z Autocar informoval, že nemecký výrobca získal celú skupinu ako súčasť dohody, ktorá mala nemeckej automobilke zabezpečiť vstup do F1.

Prevezme Audi automobilku Mclaren vrátane tímu F1?

Spoločnosť McLaren na svojich webových stránkach uverejnila aj oficiálne vyhlásenie ku diskutovanej téme: „McLaren Group vie o správe médií, v ktorej sa uvádza, že bol predaný Audi. To je úplne nepresné a McLaren sa snaží tento príbeh odstrániť. Technologická stratégia McLarenu vždy zahŕňala prebiehajúce diskusie a spoluprácu s relevantnými partnermi a dodávateľmi, vrátane iných automobiliek, avšak ku žiadnej zmene vo vlastníckej štruktúre McLaren Group nedošlo.“
Audi je „otvorené príležitostiam spolupráce“

Internetový magazín Autocar uviedol, že finančná budúcnosť McLarenu bude zabezpečená dohodou s automobilkou Audi, ktorá prevezme „úplnú kontrolu“ nad celou skupinou – vrátane jej tímu vo Formule 1, pričom hovorca Audi neposkytol žiadne ďalšie komentáre k dohode. Tento krok by potvrdil, že spoločnosť Audi, Volkswagen Group, vstúpi do Formuly 1, o čom sa už dlho uvažovalo – vzhľadom na zapojenie sa spoločnosti do rokovaní o novom motorovom zložení navrhnutom v tomto športe, a to na sezónu 2026.

Ak chce Audi vstúpiť do F1, tak by spojenectvo so značkou Mclaren dávalo reálny zmysel

“Ako súčasť našich strategických úvah neustále hľadáme rôzne nápady na spoluprácu,” povedal hovorca Audi v reakcii na správu magazínu, čo znamená, že budúcnosť v F1 nevylučujú.
Za predpokladu, že k dohode skutočne dôjde, vydláždi to pre VW Group cestu k vstupu do F1 po dlhom období diskusií. Avšak aj napriek predkladaným informáciám z rôznych krajín sveta o aktuálne znejúcej téme predaja/nepredaja McLarenu automobilke Audi je mimoriadne skoro predvídať verdikt, najmä preto, že dohoda ešte stále nebola oficiálne potvrdená.

Autor: Juliana Krčulová
Foto: Audi a McLaren

Exit mobile version