Autoinak.sk

MINI Concept Aceman je predzvesťou prvého elektrického crossoveru britskej značky

Britská automobilka predstavuje štúdiu MINI Concept Aceman, úvodnú ukážku nového dizajnu budúcej generácie svojich modelov. Automobil kladie dôraz na dizajn a technologické inovácie, ktoré MINI považuje za dôležité pri definovaní budúcnosti zábavy z jazdy typickej pre značku. Čisto elektrický pohon, jasný a redukovaný dizajnový jazyk Charizmatic Simplicity (Charizmatická jednoduchosť), nový digitálny zážitok z interiéru a zodpovedný materiálový dizajn úplne bez použitia kože a chrómových prvkov – automobilka MINI tieto vlastnosti vložila do konceptu úplne prvého crossoveru v prémiovom segmente malých vozidiel.

Úsvit novej éry dizajnu MINI

Dizajnový jazyk prvýkrát predstavený na štúdii MINI Concept Aceman predstavuje úsvit novej éry dizajnu MINI. Princíp Charismatic Simplicity ukazuje to podstatné, čo dáva typickým dizajnovým prvkom MINI ešte väčší význam. Nový dizajn MINI, ktorý zostáva verný tradičným hodnotám značky, no s vášňou pre technologické inovácie.

MINI Aceman

Spolu s jasným a zredukovaným dizajnom exteriéru a interiéru sa tento štýl spája aj s celostným užívateľským zážitkom zo svetla, pohybu, interakcie a zvuku. Povrchy vyrobené z pletenej recyklovanej textílie so sviežimi farebnými kontrastmi sa spájajú s bezproblémovým digitálnym ovládaním s novým OLED displejom, ktorý sa stáva centrálnym rozhraním. To všetko vytvára jedinečný zážitok z interiéru, ktorý zostáva nezameniteľne verný tradícii značky MINI. Plne elektrické modely ďalšej generácie prvý raz dostávajú nezávislý zvukový prejav, ktorý poskytuje emocionálne podmanivé zvuky pohonu a autentické pozadie pre nové režimy Experience Modes.

Nový pohľad na kreatívne využitie priestoru

Všetko na vzhľade štúdie MINI Concept Aceman vyjadruje agilitu a sebavedomé vyžarovanie. To spája charakteristické črty dvoch najúspešnejších modelov značky, MINI Cooper a MINI Countryman, a vytvára tak moderný pohľad na model z kategórie crossoverov. Funkčný dvojpriestorový dizajn s krátkymi prevismi vytvára na minimálnej ploche maximum priestoru pre cestujúcich a batožinu. MINI Concept Aceman má štyri dvere, veľké veko batožinového priestoru a v interiéri sedadlá pre piatich.

MINI Aceman

Má proporcie, ktoré by ste od značky očakávali, s vonkajšou dĺžkou 4,05 metra, šírkou 1,99 metra a výškou 1,59 metra, a to všetko v mimoriadne súčasnej podobe. Klasické trojité členenie karosérie, grafika okien po celom obvode, ako aj vzhľad strechy dostali nové spracovanie. Rovný prechod medzi karosériou vozidla a sklenenými plochami naplno využíva aerodynamické vlastnosti. Jasný a redukovaný dizajn vozidla MINI Concept Aceman sa úplne zaobíde bez chrómových lemov okolo hrán, ktoré boli bežné v predchádzajúcich generáciách modelov. Široké lemy na spodnej hrane karosérie, výrazne tvarované podbehy kolies, veľké kolesá, výrazný strešný nosič a predné a zadné bočné panely v štýle ochrany proti podkĺznutiu zdôrazňujú solídne všestranné vlastnosti crossoveru pre zábavu v meste.

Interiér: Nový pohľad na minimalizmus

Interiéru štúdie MINI Concept Aceman dominuje aj zredukovaný dizajn s jasnými kontúrami a starostlivo vyhotovenými detailmi. Spája inovatívnu technológiu s novo interpretovanými, no typickými dizajnovými prvkami automobilky MINI. Kokpit štúdie sa dôsledne zredukoval na to najnutnejšie, presne tak, ako to mal na mysli dizajnér klasického vozidla Mini v roku 1959. Alec Issigonis navrhol interiér, ktorý na to, aby ste zažili bezkonkurenčnú zábavu z jazdy, potreboval okrem sedadiel, volantu a radiacej páky len centrálny okrúhly prístroj a lištu s prepínačmi.

MINI Aceman

Doširoka otvorené a jemne zakrivené plochy v oblasti výplní dverí a palubnej dosky poskytujú veľkorysý pocit priestoru. Veľká panoramatická sklenená strecha štúdie MINI Concept Aceman vytvára atmosféru zaliatu svetlom. Na jej sklenenom povrchu vzniká priečnymi a diagonálnymi vzperami strešného nosiča vzor, ktorého štruktúra nadväzuje na motív britskej vlajky Union Jack, ktorý pri pohľade z interiéru na oblohu pripomína pôvod značky.

Palubná doska je vytvára dizajnový prvok v štýle pozdĺžneho reproduktora, ktorá sa pred sedadlami vodiča a spolujazdca tiahne po celej šírke interiéru. Jej mäkké pletené textilné povrchy vytvárajú v interiéri vozidla MINI Concept Aceman modernú a domácu atmosféru. Palubná doska je prepojená pomocou nosnej konštrukcie, ktorá, podobne ako strešný nosič, zobrazuje vzor Union Jack, čím opätovne zdôrazňuje harmóniu medzi dizajnom exteriéru a interiéru.

Centrálne rozhranie a prepínače: typická MINI harmónia digitálneho a analógového ovládania

Palubná doska, siahajúca v centrálnej oblasti obzvlášť hlboko do interiéru, tvorí dokonalý podklad pre centrálne rozhranie, ktoré v podobe okrúhleho OLED displeja spája všetky funkcie prístrojovej dosky a stredovej obrazovky. Podľa tradícií značky sa pod veľkou obrazovkou nachádza lišta s prepínačmi. Dotykové ovládanie využívajúce najmodernejšiu digitalizáciu a analógové funkcie s fyzickými spínačmi sú jedinečne a typicky kombinované spôsobom, ktorý je nezameniteľne vlastný značke MINI. Prepracované prepínače ovládajú parkovaciu brzdu, radia prevodové stupne, aktivujú a deaktivujú pohon, vyberajú režimy Experience Modes a upravujú hlasitosť audio systému. Každý prepínač je pre čo najintuitívnejšie ovládanie individuálne navrhnutý ako otočný gombík, alebo prepínač.

Inovatívne používateľské rozhranie v podobe kruhového OLED displeja

Charakteristický MINI displej a zážitok z ovládania dosahujú vďaka novej interpretácii známeho centrálneho rozhrania netušenú úroveň. MINI je prvým výrobcom automobilov na svete, ktorý predstavuje kruhový OLED displej, ktorý zaberá celú plochu centrálneho rozhrania. Technológia OLED dodáva displeju mimoriadne kvalitný vzhľad a dokáže zobraziť výrazné kontrasty, ako aj hlboké odtiene čiernej. Užívateľské rozhranie má tiež úplne nové grafické zobrazenie, moderné usporiadanie a atraktívne navrhnuté widgety. Zobrazovací a riadiaci systém v sériovom vozidle bude založený na najnovšej generácii operačného systému MINI, ktorý prvýkrát využíva softvérový balík Android Open Source Project (AOSP). To umožňuje doteraz netušené a obzvlášť komplexné rozšírenie digitálnych funkcií vo vozidle.

MINI Aceman

Ďalšou zaujímavosťou je oblasť displeja, ktorá presahuje centrálne rozhranie. Pohyblivé obrazové projekcie dokážu preniesť obsah riadiaceho systému na celú palubnú dosku a vytvoriť tak jedinečný digitálny zážitok siahajúci až do výplní dverí. Projekcia otvára nekonečnú škálu zobrazení – od ostro načrtnutej mapy, až po rozptýlené obrázky oblakov. Farebnú schému a svetelnú náladu projekcie dopĺňajú vhodné zvukové sekvencie.

Dôsledné upúšťanie od chrómu a kože

Pri konštrukcii exteriéru aj interiéru štúdie MINI Concept Aceman sa konštruktérom úplne podarilo upustiť od chrómových prvkov. Nosná konštrukcia palubnej dosky namiesto toho vytvára v interiéri svoj vlastný vysokokvalitný, individuálny vzhľad, pričom jej dúhový povlak ladí napríklad so stĺpikmi strechy. Volant štúdie MINI Concept Aceman, rovnako ako sedadlá, výplne dverí a všetky ostatné vnútorné povrchy, neobsahujú kožu. Veniec volantu je laminovaný tmavozeleným zamatovým velúrom, vďaka čomu pôsobí mimoriadne príjemne. Multifunkčné tlačidlá sú integrované pod podsvietenými textilnými plochami. Lúč na šiestej hodine volantu tvoria nápis Aceman a robustný pásik.

MINI Aceman

Zdroj: Mini

Exit mobile version