Autoinak.sk

Modelové portfólio značky Lada opäť rozšíruje legendárny model Niva.

Znovuzrodená LADA Niva

Príbeh modelu Lada Niva je veľmi zaujímavý. Takmer každý si pod pojmom Niva predstaví legendárne SUV, ktoré v ponuke ruskej automobilky figuruje už od roku 1977. Už niekoľko rokov sa ale aj u nás obľúbený model oficiálne vola Lada 4×4. Pôvodný názov Niva bol rezervovaný pre druhu generáciu tejto legendy. Tú plánovali Rusi vyrábať spolu so značkou Chevrolet. Spoločný projekt ale nakoniec stroskotal a právo na značku Niva ostal v rukách Američanov, ktorý aj reálne vyrábali obľúbený model Chevrolet Niva.

Znovuzrodená LADA Niva

Ako je známe, americký gigant ale v posledných rokoch výrazne utlmuje svoje aktivity v najväčší krajine našej planéty. AutoVAZ, majiteľ značky LADA, prednedávnom ohlásil, že sa im podarilo získať späť práva na model Niva. Dnes už vieme, že Legendárny model Niva sa začína opäť vyrábať pod značkou LADA! Vďaka dohode podpísanej v decembri 2019 medzi spoločnosťami AvtoVAZ a GM sa model Niva vrátil do zostavy LADA.

Interiér modelu Lada Niva

Z obľúbeného SUV s logom Chevrolet sa predalo od roku 1998 viac ako 700 tisíc kusov. Daný model pritom reálne vznikal po celu dobu v pomerne úzkej kooperácii s podnikom AutoVAZ. Hlavné komponenty ako je karoséria, podvozok či pohonné jednotky sa vyrábali v závodoch spoločnosti AvtoVAZ, vrátane konečnej montáže hotových vozidiel.

Znovuzrodená LADA Niva aktuálne plynulo dopĺňa rodinu ostatných modelov a po paralelne vyrábanom modeli 4×4, teda pôvodnej Nive, sa stáva druhým SUV s pohonom všetkých kolies v rodine.

Zdroj: Lada

Exit mobile version