Autoinak.sk

Modernizácia modelového radu Hyundai Kona sa dotkla aj verzie Electric

Nový Hyundai Kona Electric

Hyudai v posledných týždňoch predstavil, resp. už a uviedol na trh hneď niekoľko významných noviniek. Tou ďalšou v poradí je modernizovaný modelový rad Kona, vrátane plne elektrickej verzie. Hyundai doprial svojmu úspešnému SUV Hyundai Kona Electric viacero vylepšení. Úpravy sa zameriavali na dizajn, technológie a praktické riešenia. Zámerom bolo, aby sa nový model Kona Electric stal pre zákazníkov ešte lepším produktom.

Od uvedenia na trh v roku 2018 prevýšil záujem o model Hyundai Kona Electric v Európe všetky očakávania. Zaslúžili sa o to výkonný elektrický pohon, dlhý dojazd a štýlový vzhľad SUV. Za dva roky sa celosvetovo predalo viac ako 120 000 kusov, pritom viac ako 53 000 v Európe. V auguste stanovili tri vozidlá Kona Electric na nemeckom okruhu Lausitzring rekord, keď na jedno nabitie prešli 1 026 km. Okrem toho sa model Kona Electric v januári zapísal do Guinnessovej knihy rekordov v kategórii Najvyššia nadmorská výška dosiahnutá v elektrickom vozidle, keď v Tibete prešiel cez horský priechod Sawula vo výške 5 731 metrov nad morom.

Nový Hyundai Kona Electric

Okrem týchto ohromujúcich výkonov sa subkompaktnému SUV podarilo získať aj množstvo ocenení, vrátane zaradenia na zoznam Top 10 najlepších motorov roka 2019 od WardsAuto či zisk titulu Cenovo dostupné elektrické vozidlo roka od časopisu Auto Express v rámci ich ankety New Car Awards. V apríli 2019 vymenoval magazín Top Gear Konu Electric za Najlepšie malé rodinné auto po tom, ako vozidlo absolvovalo 1 600 kilometrov dlhú cestu cez 9 európskych krajín. Od marca spustila automobilka Hyundai výrobu modelu Kona Electric v závode Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) v Českej republike. To zákazníkom výrazne skrátilo čakacie doby na nové elektrické vozidlo.

Čistý a štýlový dizajn

Nový model Kona Electric dostal viacero úprav exteriéru. Spojením čistého a uhladeného vzhľadu s ochrannou a výraznou karosériou B-SUV, vyjadruje Kona svoju výnimočnú elektrickú technológiu tak, aby bola na cestách ešte rozpoznateľnejšia. Predná časť s novou uzatvorenou maskou dostala čistý a jednoduchý dizajn. Moderný vzhľad umocňujú denné LED svetlomety, ktoré zdôrazňujú široký postoj vozidla. Prednú časť dopĺňa asymetricky umiestnený nabíjací konektor. Ide o špeciálny prvok, ktorým sa Kona Electric naplno hlási k svojmu elektrickému pohonu.

Modernizovaný prístrojový panel v modeli Hyundai Kona Electric

Nové a ostrejšie tvarované svetlomety zasahujú do bokov vozidla. Technologicky premyslené vnútorné časti svetlometov dostali technológiu mnohostranných reflektorov MFR. Svetlomety sú prepojené s lakovanými ochrannými lištami blatníkov, čo dodáva modelu Kona Electric výrazný a hodnotný vzhľad. Vertikálne aerodynamické priečky v predných blatníkoch zlepšujú prúdenie vzduchu v priestore predných kolies. Otvory na vstup vzduchu v spodnej časti nárazníka dostali vizuálne výrazné horizontálne lišty. Zadný nárazník obohatila nová lišta a nové horizontálne natiahnuté zadné svetlomety nadväzujú na čistý vzhľad prednej časti.

Upravený interiér

Novinkou modelu Kona Electric je použitie 10,25-palcovej digitálnej prístrojovej dosky. Okrem toho sa na požiadanie dodáva aj 10,25-palcová obrazovka AVN (Audio, Video, Navigácia), ktorá prináša nové možnosti konektivity. Jednotka AVN združuje viacero prvkov multimédií a komfortu vrátane prepojenia Bluelink, služieb Hyundai LIVE Services a Apple CarPlay či Android Auto, čím sa vodiči vozidiel značky Hyundai dostanú k širokej ponuke možností konektivity. Zákazníci, ktorí si vyberú 8-palcovú verziu systému Display Audio, dostanú možnosť využívať bezdrôtové prepojenie mobilného telefónu s vozidlom prostredníctvom Apple CarPlay a Android Auto.

Vo svojej triede vozidiel ponúka Kona Electriv velmi zaujímavý dojazd

Zákazníci vozidla Kona Electric získajú novú aktualizáciu rozhrania Bluelink, ktorá im umožní jednoduchšie a pohodlnejšie ovládať vozidlo pomocou mobilného telefónu alebo hlasom. Aplikácia zobrazí aktuálny stav batérie a dojazd vozidla a pokiaľ je pripojené do nabíjačky, tak aj čas nabíjania. Majitelia majú prístup k pokročilému nastavovaniu systému ovládania batérie. Dokážu upraviť čas nabíjania, aby čo najviac vyhovoval ich potrebám a rozpočtu a využívali najlepšie možné ceny elektrickej energie. Vďaka diaľkovému ovládaniu nabíjania Remote Charging môžu vodiči modelu Kona Electric kedykoľvek spustiť či zastaviť nabíjanie a stačí im na to iba stlačiť tlačidlo v mobilnej aplikácii Bluelink. Ak je vozidlo v chladných mesiacoch pripojené na nabíjačku, môžu si užívatelia vďaka diaľkovému ovládaniu klimatizácie nastaviť kúrenie tak, aby bol interiér v požadovanom čase vyhriaty. Okrem zvýšenia komfortu sa šetrí energia uložená v batérii a využije sa na pohon vozidla.

Špičkový dojazd v rámci segmentu

Rovnako ako predchodca, aj nový model Kona Electric ponúka dva rôzne druhy bezemisného elektrického pohonu, ktorý nerobí kompromisy vo výkone. Verzia s dlhým dojazdom a s batériou s kapacitou 64 kWh poháňa elektromotor s maximálnym výkonom 150 kW (204 k). Kona Electric s ním zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,9 sekundy. Základná verzia využíva batériu s kapacitou 39,2 kWh, takže motor s výkonom 100 kW (136 k) s ňou zrýchli z 0 na 100 km/h za 9,9 sekundy. Verzia s predĺženým dojazdom dosahuje maximálnu rýchlosť až 167 km/h, v prípade štandardnej batérie je to 155 km/h.

Nový Hyundai Kona Electric

Obe verzie ihneď poskytujú maximálny krútiaci moment 395 Nm, čo novému modelu Kona Electric zaručuje zábavu za volantom s plnou silou dostupnou od prvej sekundy. Od prvého predstavenia v roku 2018 sa model Kona Electric vyznačoval jedným z najlepších dojazdov na elektrinu vo svojom segmente. Po vylepšení pneumatík pre modelový rok 2020 dosahuje verzia so 64 kWh batériou špičkový dojazd na nabitie do vzdialenosti 484 kilometrov (WLTP). Model s 39,2 kWh batériou dôjde do vzdialenosti 305 kilometrov (WLTP).

Lítiovo-iónové polymérové batérie sa 100 kW rýchlym jednosmerným prúdom nabijú z 10 na 80 % za 47 minút. Na požiadanie má Kona Electric aj 10,5 kW palubnú trojfázovú nabíjačku, ktorá výrazne skracuje čas nabíjania na trojfázových nabíjačkách so striedavým prúdom či na domácich nástenných nabíjačkách. Vodiči môžu nabíjať vozidlo aj z domácej zásuvky pomocou kábla so zabudovaným ovládaním ICCB.

Zdroj: Hyundai

Exit mobile version