Autoinak.sk

Najvyššie hodnotenia EURO NCAP pre nové modely Nissan

V najnovšom kole hodnotenia bezpečnosti vozidiel zverejnila organizácia Euro NCAP výsledky najnovších prírastkov do elektrifikovanej ponuky Nissan, čisto elektrického modelu Ariya a modelu X-Trail vybaveného systémom e-POWER, ktoré získali päť hviezdičiek.

Existujúce päťhviezdičkové hodnotenia vozidiel Juke a Qashqai boli rozšírené o verzie Hybrid a e-POWER, čím sa skompletizoval celý rad elektrických vozidiel Nissan a elektrifikovaných crossoverov s päťhviezdičkovým hodnotením Euro NCAP.

Päťhviezdičkové hodnotenia EURO NCAP pre nové modely Nissan

Hodnotenie ochrany dospelých cestujúcich

V kategórii ochrany dospelých cestujúcich dosiahli obe vozidlá vysoké skóre, Ariya 86 % a X-Trail 91 %. Hoci sú obe vozidlá postavené na rôznych platformách, majú spoločnú filozofiu, keďže sú v kľúčových oblastiach vyrobené z ocele s veľmi vysokou pevnosťou, ktorá zlepšuje tuhosť a zároveň umožňuje absorbovať a znížiť silu nárazu skôr, ako sa
dostane do bezpečnostnej bunky cestujúceho. Pridanie centrálneho airbagu v oboch vozidlách, ktorý zabraňuje nárazu hlavy vodiča a spolujazdca na prednom sedadle v
prípade bočného nárazu, prispieva k ich vynikajúcemu skóre bočného nárazu 14,9 v prípade modelu Ariya a 16 v prípade nového modelu X-Trail.

Hodnotenie ochrany detských cestujúcich

Pokiaľ ide o ochranu detí v aute, obe vozidlá dosiahli takmer rovnaké hodnotenie, Ariya 89 % a nový X-Trail 90 %. V hodnotení nárazových testov detských pasažierov na základe šesť- a desaťročných detí získal X-Trail 23,3 bodu z 24 možných, čo odráža vynikajúcu ochranu, ktorú poskytuje malým pasažierom. Vynikajúce skóre dosiahla aj Ariya, a to 22,9
bodu z 24 možných. Obe vozidlá tiež dosiahli maximálny počet 12 bodov za inštaláciu detských zadržiavacích systémov (CRS).

Päťhviezdičkové hodnotenia EURO NCAP pre nové modely Nissan

Hodnotenie zraniteľných účastníkov cestnej premávky

V kategórii testovania, ktorá hodnotí schopnosť vozidla identifikovať a upozorniť vodičov na chodcov alebo iných ohrozených účastníkov cestnej premávky, dosiahol nový X-Trail celkové skóre 70 %. V rovnakom hodnotení dosiahla Ariya 74 %. Obe vozidlá sú vybavené viacerými aktívnymi bezpečnostnými asistentmi vrátane inteligentného núdzového brzdenia, ktoré varuje vodiča a zabrzdí, ak vozidlo predpokladá stret s vozidlom, chodcom alebo cyklistom. Rovnako, detekcia pohybujúceho sa objektu upozorní vodiča na možný neviditeľný objekt v blízkosti vozidla.

Bezpečnostný asistenti

Euro NCAP však uznáva, že je vždy lepšie nehodám v prvom rade predchádzať, a udeľuje body za technológie, ktoré pomáhajú vodičom predchádzať kolíziám. Nový X-Trail aj Ariya tu získali výnimočne vysoké hodnotenie 95 % a 93 % vďaka technológiám Nissan Intelligent Mobility. K dispozícii je komplexný balík týchto inteligentných technológií, vrátane systému autonómneho núdzového brzdenia (AEB), ktorý rozpozná, kedy vozidlo pred Vami brzdí, a začne brzdiť Vaše vozidlo. Oba modely sú tiež vybavené funkciou sledovania mŕtveho uhla so zásahom do riadenia, ktorá rozpozná, keď vodič nevidí iné vozidlo v susednom jazdnom pruhu, a aktívne nasmeruje vozidlo späť do jazdného pruhu a mimo nebezpečenstva. Skutočnosť, že nový X-Trail a Ariya dosiahli v kategórii bezpečnostných asistentov rovnaké skóre, odráža stratégiu spoločnosti Nissan, ktorá sa usiluje o čo najširšiu dostupnosť najmodernejších bezpečnostných technológií vo všetkých svojich modeloch. A podobnosť v ostatných hodnoteniach oboch testovaných modelov to ešte viac zdôrazňuje. Dobré výsledky nového modelu X-Trail a modelu Ariya sa zhodujú s podobnými hodnoteniami, ktoré dosiahol Qashqai pri testovaní v minulom roku. Modely Qashqai a X-Trail sú postavené na aliančnej platforme CMF-C.

Päťhviezdičkové hodnotenia EURO NCAP pre nové modely Nissan

Po zaradení modelu Juke Hybrid do modelového radu a tiež po pridaní pohonu e-POWER do modelu Qashqai organizácia Euro NCAP potvrdila, že hodnotenie týchto vozidiel nie je ovplyvnené a že poskytujú rovnakú úroveň podpory vodiča a ochrany ako verzie s tradičným pohonom.

Organizácia Euro NCAP nezávisle testuje vozidlá od roku 1997 a väčšinu nových modelov, ktoré sa dostanú do predaja, posudzuje podľa svojich neustále sa vyvíjajúcich kritérií. Okrem testovania skutočnej fyzickej odolnosti vozidiel v rôznych simulovaných kolíziách, organizácia testuje a hodnotí aj technológie prevencie nehôd.

Zdroj: Nissan

Exit mobile version