Autoinak.sk

Nová Mazda 2 Hybrid

Nová Mazda 2 hybrid

Japonská automobilka už onedlho uvedie aj na náš trh novú generáciu malého kompaktu Mazda 2. Novinka s logom značky Mazda prináša, po prvýkrát do modelového radu vozidiel Mazda technológiu plne hybridnej hnacej sústavy a ide o výsledok spolupráce Mazda Motor Corporation a Toyota Motor Corporation.

Mazda2 Hybrid je samonabíjací a plne hybridný model, ktorý kombinuje benzínový trojvalcový motor s objemom 1 490 cm3 a výkonom 93 k/68 kW s elektromotorom s výkonom 59 kW, vďaka čomu sa dosahuje celkový výkon systému 116 k/85 kW. Nový hybrid s logom Mazda zrýchli z 0 na 100 km/h za 9,7 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 175 km/h. Spotreba paliva v kombinovanom cykle podľa WLTP je iba 4,0 – 3,8 l/100 km.

Nová Mazda 2 hybrid

Pri naštartovaní vozidlo automaticky beží v režime EV, ktorý ponúka plynulý, bezproblémový a tichý chod na elektromotor v mestskom prostredí s nulovými emisiami CO2, NOx a pevných častíc. Počas bežnej jazdy sa rozdeľovanie výkonu medzi zážihový motor a elektromotor upravuje s cieľom dosiahnuť optimálny výkon a čo najnižšiu spotrebu paliva. Počas spomaľovania a brzdenia sa kinetická energia rekuperuje vo forme elektrickej energie na uskladnenie do vysokovýkonného akumulátora.

Akumulátor je priebežne dobíjaný motorom poháňaným generátorom, aby sa odstránila akákoľvek potreba dobíjania systému z externého zdroja. Aj keď ide o kompaktné vozidlo segmentu B, rázvor novej Mazdy2 Hybrid s hodnotou 2 560 mm poskytne komfortné usadenie až štyrom dospelým osobám, a tiež 286 litrov batožinového priestoru. K dispozícii bude v celej Európe v troch stupňoch výbavy – Mazda2 Hybrid Pure, Mazda2 Hybrid Agile a Mazda2 Hybrid Select – a získala najvyššie päťhviezdičkové hodnotenie odolnosti voči nárazu podľa normy Euro-NCAP2.

Nová Mazda 2 je výsledkom spolupráce značiek Toyota a Mazda

Pre automobilku Mazda je to výrazne významný model v kontexte záväzku spoločnosti plniť ciele stanovené v dokumente „Trvalo udržateľný dizajn Zoom-Zoom 2030“, ktorý je jej dlhodobou víziou technologického rozvoja. Konkrétne – v súlade s Parížskou dohodou – je cieľom automobilky znížiť priemerné emisie CO2 za celú korporáciu o 50 % do roku 2030 a o 90 % do roku 2050.

Dôležite je nová Mazda 2 Hybrid nenahrádza aktuálny model Mazda 2. Pôvodná Mazda2 bude aj naďalej v ponuke a začiatkom budúceho roka dostane facelift.

Pôvodný model Mazda 2 sa bude predávať aj naďalej

Zdroj: Mazda

Exit mobile version