Autoinak.sk

Nová Škoda Octavia – vieme o nej všetko podstatné

História modelu Škoda Octavia sa začala písať už v roku 1959. V modernej ére poznáme najúspešnejší model mladoboleslavskej automobily od roku 1996, kedy bola predstavená prvá generácie. Aktuálne je rok 2019 a Škoda prichádza už so štvrtou novodobou generáciou svojho bestselleru.

K hlavným poznávacím znameniam patrí emotívnejší vzhľad, priestrannejší interiér, vyššia úroveň bezpečnosti či vyšší dôraz na konektivitu ako kedykoľvek predtým. Prakticky orientovaných užívateľov poteší rovnako väčší batožinový priestor. Nový koncept kabíny kombinuje skvelú funkčnosť, priestor a kvalitné materiály. Dátum uvedenia novej generácie modelu Octavia nie je náhodný. Nový model je symbolickým darčekom k 60-tému výročiu zahájenia výroby pôvodného modelu Octavia. Mimochodom, doteraz sa z tohto modelu počas doby jeho existencie minulo už viac ako 6,5 milióna vyrobených vozidiel, čím si tento model drží rekord v rámci značky Škoda.

Nová Škoda Octavia

Väčšia a atraktívnejšia

Nová Octavia medzigeneračne opäť narástla. Vďaka novému dizajnovému jazyku a novým proporciám útočí viac na emócie. V porovnaní s predchodcom je novinka o 19 mm dlhšia. Verzia Combi následne narástla o 22 mm. Do šírky pribudlo 15 mm. Objem najväčšieho batožinového priestoru vo svojej triede si medzigeneračne prilepšil o 30 l na celkových 640 l. Základná verzia liftback pritom prevezie 600 l nákladu, čo je o 10 l viac ako pri predchádzajúcej generácii. Úplne nová predná časť je tvorená novým nárazníkom a ostro rezanými prednými svetlometmi so štandardne dodávanou LED technológiou. LED-ky využívajú dokonca aj spätné, brzdové či zadné hmlové svetlá. Pretiahnutú siluetu vozidla OCTAVIA COMBI zvýrazňuje novo tvarovaný, plochý strešný nosič. Ponuku dostupných kolies uzatvárajú až devätnásťpalcové disky z ľahkej zliatiny, určené pre všetky varianty vozidla.

Nový koncept interiéru

Úplne nová Škoda Octavia ponúka v interiéri ešte veľkorysejší priestor. Do oka ale napriek tomu padne v prvom rade predovšetkým nový dvojramenný volant. Jeho multifunkčná verzia ponúka ovládanie celkovo 14 rôznych funkcií pomocou nových tlačidiel a otočných ovládačov. Nová prístrojová doska s veľkou, samostatne stojacou, centrálnou obrazovkou je rozdelená do niekoľkých horizontálnych úrovní. Stredová konzola má elegantný dizajn. Chrómované prvky okrem nej zdobia aj nové výplne vo dverách. Mäkčené materiály dodávajú interiéru eleganciu a punc kvality. Novinkou je nové ambientné LED osvetlenie, ktoré jednou z desiatich farieb nepriamo osvetľuje predné dvere a prístrojovú dosku.

Interiér novinky je modernejší i priestrannejší

Po prvýkrát sú vo vozidle značky Škoda na želanie ponúkané ergonomické sedadlá s možnosťou masážnej funkcie. Vrcholná verzia takýchto sedadiel sa môže pochváliť pečaťou kvality organizácie AGR. Absolútnou novinkou vo vozidlách s okrídleným šípom je aj na želanie dodávaný head-up displej. Súčasťou štandardnej výbavy je v závislosti od zvoleného výbavového stupňa aj Virtuálny Kokpit s displejom vo veľkosti 10,25 palca Prvýkrát ponúka model Octavia na želanie aj 3-zónovú klimatizáciu Climatronic. Bezkľúčový systém otvárania a štartovania, ktorý je ponúkaný v opcii, teraz funguje pre všetky štyri dvere.

Zaujímavou inováciou je rovnako pri značke Škoda premiérové ovládanie automatickej DSG prevodovky systémom shift-by-wire. Zmena jazdného režimu teda prebieha elektronicky, čo je prispôsobený nový ovládací modul s decentným prepínačom jazdných módov. Na želanie sú ponúkané inovatívne full LED Matrix svetlomety, ktoré umožňujú mať neustále rozsvietené diaľkové svetlá bez toho, aby boli oslepení ostatní vodiči.

Ponuku asistenčných systémov pri značke Škoda po prvýkrát obohatil Asistent vyhýbania, Asistent pre odbočovanie, Varovanie pri vystupovaní z vozidla, či Varovanie pred lokálnym dopravným obmedzením. Novinka bude na želanie dodávaná aj so systémami Area View, Asistentom zmeny jazdného pruhu (Side Assist) a prediktívnym adaptívnym tempomatom, ktorý spolu s vylepšenými verziami Rozpoznávania dopravných značiek a Asistentom stráženia jazdného pruhu, systémom Traffic Jam Assist a Emergency Assist tvoria komplexný systém Travel Assist. Funkcia Detekcia rúk umožňuje sledovať, či má vodič ruky na volante. V prípade nehody chráni cestujúcich až 9 airbagov, vrátane kolenného airbagu vodiča, ktorý je súčasťou štandardnej výbavy alebo zadných bočných airbagov, ktoré sú ponúkané na želanie.

Batožinový priestor patri opäť k rekordérom svojej triedy

Úsporné motorizácie doplnili nové alternatívne pohony

Štvrtá generácia modelového radu Škoda Octavia bude k dispozícii so širokou škálou pohonných jednotiek. Prvýkrát sa v ponuke objavil plug-in hybridný model Octavia iV, kombinujúci benzínový motor, elektromotor a prevodovku DSG. Vylepšené benzínové motory sú z časti vybavené modernou mild-hybridnou technológiou. Naftové motory novej generácie Evo vypúšťajú až o 80 % menej oxidov dusíka. Výkonové spektrum širokej ponuky motorov siaha od 81 kW (110 k) až po 150 kW (204 k).

Verzia s pohonom na skvapalnený plyn CNG, Škoda Octavia G-TEC ponúka vďaka zásobníkom s kapacitou 17,7 kg zemného plynu dojazd až 523 km pri prevádzke na zemný plyn. Kombinácia benzínového motora 1,4 TSI a elektromotora vo vozidle OCTAVIA iV ponúka celkový systémový výkon 150 kW (204 k). Vysokonapäťová lítiovo-iónová batéria má kapacitu 37 Ah, respektíve 13 kWh a umožňuje dojazd v čisto elektrickom móde na úrovni 55 km. Benzínové motory 1,0 TSI a 1,5 TSI novej generácie Evo sú v kombinácii s automatickou prevodovkou DSG ako verzia eTEC vybavené mild-hybridnou technológiou.

Nová Škoda Octavia ponúka až štyri variácie infotainment systémom najnovšej generácie s displejmi od 8,25 palca do 10 palcov. Infotainment systémy je možné čiastočne ovládať gestami alebo pomocou Škoda digitálnej asistentky Laura. Vrcholný infotainment systém Columbus umožňuje tiež po prvý raz zobrazenie mapy navigácie v inom priblížení ako vylepšený, užívateľsky prívetivejší Virtuálny Kokpit s displejom vo veľkosti 10,25 palca.

Vďaka zabudovanej eSIM karte bude OCTAVIA vždy online. Vodič má tak prístup k najnovším mobilným online službám ŠKODA Connect, medzi ktoré patrí napríklad v Európskej únii povinný systém eCall, rozsiahle Služby vzdialeného prístupu k vozidlu a aplikácia infotainmentu s online podporou. Skvelý zvuk zaisťuje akusticky vyladený interiér a nový Sound System Canton, ktorý je ponúkaný na želanie.

Do výbavy pribudlo množstvo asistenčných systémov

Inovatívne prvky z dielne Simply Clever

Pre značku Škoda príznačné riasenia dopĺňa Úplne nový Simply Clever prvok, ktorým je komfortné plniace hrdlo, ktoré pri vozidlách vybavených naftovým motorom umožňuje tankovanie kvapaliny AdBlue aj pištoľou určenou pre nákladné vozidlá. Na zadnej strane operadiel predných sedadiel majú cestujúci vzadu po prvýkrát k dispozícii dve odkladacie vrecká pre mobilné telefóny. Škoda Octavia Combi prináša na želanie tzv. paket pre spanie Novinkou je aj odkladacia schránka v predných dverách s dáždnikom alebo metličkou na sneh. Rovnako po prvý raz je vo vozidle Octavia k dispozícii integrovaný lievik v uzávere nádržky ostrekovačov čelného skla.

Zdroj: Škoda

Exit mobile version