Autoinak.sk

OPELELKTRIZACIA – Elektrický zážitok v Opel Žilina

Elektrický zážitok v Opel Žilina

Čoraz prísnejšie emisné limity motivujú automobilky k postupnému prechodu na ekologickejší typ pohonu. Kým ešte v minulej dekáde sme sa pri výbere nového automobilu z hľadiska voľby pohonu rozhodovali prakticky len medzi zážihovým a vznetovým spaľovacím motorom, tak dnes je už alternatívou aj elektrifikácia.

Elektrickú výpomoc možno v rámci dnešných moderných automobilov rozdeliť do dvoch kategórií. Prvou sú tzv. hybridy, kde elektromotor spolupracuje so spaľovacím motorom.
Najnákladnejšou formou elektrifikácie, je tzv. mild hybrid. Tu elektrická sústava nedokáže samostatne poháňať automobil ale „len“ asistuje spaľovaciemu motoru, čím sa v princípe znižuje spotreba paliva.

Elektrický zážitok v Opel Žilina

Druhý stupeň elektrifikácie predstavujú tzv. samodobíjacie hybridy. V tomto prípade už elektromotor dokáže krátkodobo poháňať vozidlo, spravidla vo vzdialenosti niekoľko 100-viek metrov. Posledný a najdokonalejší stupeň elektrifikácie reprezentujú Plug-in hybridy. Kým predošle dva typy hybridov čerpajú energiu do batérie len pri jazde, tzv. rekuperáciou, tak Plug-in hybrid s väčšou kapacitou batérie je už možné dobíjať aj z externej elektrickej siete. Plug-in hybrid dokáže pri nabitej batérii zároveň niekoľko 10-tok kilometrov fungovať aj v bezemisnom režime, teda ako čistý elektromobil. Druhú kategóriu elektrického pohonu reprezentujú 100% elektromobily bez spaľovacieho, čo je zároveň najvyššia forma elektrifikácie.

Automobilka Opel sa dlhodobo radí medzi priekopníkov elektrifikácie. Rozruch tu približne už pred 10 rokmi spôsobil koncepčne unikátny elektromobil Opel Ampera, ktorý predbehol svoju dobu. Na vývoj elektromobily sa nemecká automobilka sústredí aj aktuálne, už pod krídlami nového koncernu Stellantis. Špičkové Plug-in hyb-ridné kompaktné SUV Opel Grandland X s pohonom všetkých kolies a výkonom až 300 koní a dojazdom čisto na elektrinu na úrovni cca 60 km, v modelovom portfóliu značky Opel dopĺňajú až štyri 100% elektromobily. Najmenším z nich je primárne mestský model Opel Corsa-e s výkonom 136 koní, 50 kWh batériou a výrobcom deklarovaným dojazdom na úrovni cca 330 km.

Okrem EV modelov má značka Opel v ponuke aktuálne aj vykonný Plug-in hybrid Opel Grandland X

Ešte štýlovejšiu elektrickú alternatívu predstavuje horúca novinka v podobe modelu Opel Mokka-e, s identickým výkonom 136 koní a 50 kWh batériou ponúka vďaka prepracovanej aerodynamike dojazd na úrovni 318-324 kilometrov. Opel je okrem klasických osobných automobilov v rámci elektrického pohonu aktívny aj v kategórii úžitkových vozidiel. Čisto eklektickú verziu už dnes ponúka dokonca aj modely Vivaro-e, resp. jej osobný súrodenec Opel Zafira-e. Okrem výkonu 136 koní a 50 kWh batérie, je v oboch prípadoch k dispozícii aj alternatíva s výkonnejšou až 75 kWh batériou a dlhším dojazdom.

Všetky vyššie spomenuté modely si má každý možnosť na vlastnej koži vyskúšať a otestovať v oficiálnom žilinskom dílerstve Opel Autotip. My sme túto možnosť využili v rámci roadshow OPELELKTRIZACIA. V sumári platí, že elektromobily s logom Opel dokážu už dnes pre istú klientelu ponúknuť plnohodnotnú a zároveň zmysluplnú alternatívu ku klasickým modelom so spaľovacími motormi!

Pri tejto príležitosti sme sa zároveň nakrátko pozhovárali aj s vedúcim predaja Autotip Žilina, Richardom Zaťkom.

Richard Zaťko, vedúci predaja Opel Žilina, na fotografii s kolegami z predaja prvý zľava

Značka Opel má v znaku blesk, čo ju už symbolicky predurčuje na elektrickú budúcnosť. Akú konkurenčnú výhodu majú dnešné elektrické modely vašej značky?

Áno. Blesk v znaku má svoju symboliku a význam, ale to by som sa musel obzrieť viac do minulosti a odpovedať „trocha inak“ prečo je tomu tak. OPEL má svoje dedičstvo na ktoré sme v našej značke hrdí. Naša Ampera bola svojho času model, ktorý bol nadčasový a doslova predpovedal svojou premiérou budúcnosť. Každá značka a to nielen naša má svoje modely ktoré „stoja za to“ a myslím si, že všetky značky nastavili trend elektromobility najlepšie ako to len vedeli. Konkurenčná výhoda voči ostatným značkám? Pomer ceny, dostupnosti a popredajného servisu.

Elektrické autá zároveň ale nie sú úplne pre každého a vy musíte byť pripravení na zodpovedanie množstva technických otázok, akú úlohu v tomto procese zohráva samotný predajca?

Predajca pri konzultáciách so záujemcom o vozidlo našej značky v tomto zohráva veľmi dôležitú úlohu a aby mu dokázal odporúčať čo najvhodnejší pohon musí veľmi pozorne počúvať záujemcu. Presne preto robíme takzvaný kontrolný prepočet na základe požiadaviek. Pre niekoho je stále lepší z praktických dôvodov benzín, pre niekoho sa viac oplatí diesel. Automobil na elektrický pohon, alebo automobil s alternatívou elektrického pohonu má svoje výhody, ale aj nevýhody. Táto technológia nie je pre každého, ale oplatí sa naozaj tomu, kto ju dokáže reálne a čo najviac využiť vo svoj prospech. Naša značka Opel sa snaží vyvíjať svoje utá tak, aby ich užívanie bolo čo najbezproblémovejšie. Máme množstvo možností vo všetkých modeloch a pohon vozidla na elektrinu a jeho užívanie s ním spojené je ďalšia možnosť.

Aký je reálny záujem zo strany zákazníkov o elektrické modely Opel v Žiline a okolí a ktorý EV model je v našom regióne najžiadanejší?

Záujem je na vzostupnom trende. Zákazníka najviac zaujmú a to po samotnom odskúšaní auta na elektrický pohon ďalšie možnosti užívania a samotná dostupnosť. A model? Jednoznačne nový Opel Mokka.

Akú predpovedáte vy osobne elektromobile budúcnosť?

Priaznivú. Užitočná bude pre skupinu ľudí, ktorí ocenia jej výhody v rámci svojich potrieb a možností elektromobilitu si užívať naplno. Aká bude naozaj, to uvidíme na základe poznatkov od našich zákazníkov.

Na aké ďalšie elektrifikované modely značky Opel sa môžeme tešiť v budúcnosti?

V blízkej dobe k nám do našej elektrickej rodiny Opel zavíta z úžitkových vozidiel Movano a Combo čomu sa veľmi teším, pretože tu vidím zo svojho pohľadu pridanú hodnotu a viac výhod. V kategórii osobných vozidiel bude ešte k dispozícii rodinné Combo Life a „kultový model“ ASTRA ktorý bude mať vo svojej pripravovanej verzii s plug in hybrid dve úrovne výkonu. Máme sa naozaj na čo tešiť. Blýska sa na lepšie časy.

Flotila elektrických modelov značky Opel

Autor: PH

Exit mobile version