Autoinak.sk

Ostrá verzia BMW X5 s prívlastkom M je realitou

BMW X5M BMW X6M

Štvrtá generácia veľkého SUV z Mníchova nasadila latku poriadne vysoko. Aj napriek aktuálnemu ekologickému tlaku BMW našťastie neupustilo ani od očakávanej ostrej verzie tohto modelu s prívlastkom M. Keďže prvá generácia modelu X5 dynamickú verziu ešte nedostala, v celkovom poradí ide o tretieho pokračovateľa veľkého SUV vyladeného v divízii BMW Motorsport.

Nový model prichádza okrem „štandardnej“ verzie BMW X5 M, hneď aj vo verzii BMW X5 M Competition. Rodinu dopĺňa ešte aj derivát v podobe štýlové SUV kupé BMW X6 M resp. BMW X6 M Competition.

Prednosťou novej generácie je podľa samotného výrobcu výnimočná ovládateľnosť, jazdná dynamika či precízne jazdné vlastnosti. Výkonové charakteristiky sa spájajú s nezameniteľnou všestrannosťou modelov BMW X, s extrovertným dizajnom a s moderným luxusom.

Okrem štandardnej verzie M, bude k dispozícii aj priostrená s prívlastkom Competition

Pod prednou kapotou pracuje benzínový agregát V8 s výkonom až 625 koní. Pýchou je aj precízne nastavený prenos pohonu či špeciálny M podvozok. Na šprint z 0 na 100 km/h stačí štandardnému modelu M iba 3,9. V prípade verzie Competition je to dokonca len 3,8 sekundy Oproti predchodcovi sa parameter akcelerácie zlepšil o 0,4 sekundy. Nastavenie podvozka sa tradične dolaďovalo, nielen na Severnej slučke okruhu Nürburgring ale aj na ďalších pretekárskych okruhoch.

Technológia M TwinPower Turbo pri motore V8 prichádza aj v tomto prípade S typický vysokootáčkovým konceptom. Vyznačuje sa spontánnymi reakciami na každý pohyb plynového pedála a precízne dávkovateľným nárastom výkonu. Modely M dokážu zároveń neustále zrýchľovať aj pod plným zaťažením. Motor s objemom 4,4 litra využíva na zvýšenie dynamiky dve turbodúchadlá. Najvyšší výkon sa oproti predchodcovi zvýšil o 25 koní na celkovú hodnotu 600 k. Výkon modelov s označením Competition narástol o 50 k na 625 k. O spoľahlivý a bezprostredný prenos krútiaceho momentu smerom do prevodovky sa stará mimoriadne tuhé uloženie motora. Športové výfukové potrubie zabezpečuje emotívny zvukový prejav.

Precízny prenos výkonu: 8-stupňová prevodovka M Steptronic so systémom Drivelogic, M xDrive a Aktívny M Diferenciál.
Súčasťou špeciálne naladeného systému pohonu všetkých kolies M xDrive, je aj aktívny M Diferenciál na zadnej náprave. Vďaka nemu sa mohlo celkové základné nastavenie pohonu všetkých kolies zamerať tak, aby viac výkonu smerovalo na zadné kolesá. V ponuke nastavení si môže vodič zvoliť možnosť režim 4WD Sport, keď na zadné kolesá smeruje ešte väčšia porcia výkonu.

Pohľad do interiéru

K zvýšeniu precíznosti a jazdných vlastností týchto modelov výrazne prispievajú aj špeciálne upravená konštrukcia a zmeny v nastavení techniky podvozka. K sériovej výbave patria aj špecifický adaptívny M podvozok s elektronicky ovládanými tlmičmi a s Aktívnou stabilizáciou nakláňania karosérie či riadenie M Servotronic. Integrovaný brzdový systém umožňuje vo svojom M špecifickom vyhotovení nastavenie dvoch rozličných spôsobov reakcií a pocitu brzdového pedála pri brzdení.

Typické dizajnové prvky M prepožičiavajú vozidlám BMW X5 M, BMW X6 M a modelom Competition nezameniteľný vzhľad. Z hlavných poznávacích prvkom spomeňme veľké otvory na vstup vzduchu, mriežky M na blatníkoch, aerodynamicky upravené vonkajšie spätné zrkadlá, spojler na streche, prípadne na veku batožinového priestoru, difúzor v zadnom nárazníku a pár dvojitých koncoviek výfukového potrubia. Modely Competition dostali ďalšie samostatné dizajnové prvky. Patria medzi ne aj exkluzívne disky kolies z ľahkých zliatin, ktoré na prednej náprave dosahujú priemer 21 palcov, na zadnej náprave je to až 22 palcov.

Do športového kabátiku divizie M sa preoblieklo aj SUV-kupé BMW X6

Interiér sa vyznačuje veľkorysým a variabilným vnútorným priestorom, zvýšenou pozíciou sedenia, hodnotnými materiálmi a priam až remeselnou a ručnou kvalitou spracovania, čo vytvára atmosféru luxusu. Dopĺňa ju hodnotný a moderný štýl interiéru obohatený o M typické ukazovatele a ovládacie prvky.

Nové modely BMW X5 M, BMW X6 M a verzie Competition sa vo svetovej premiére predstavia v novembri 2019 na autosalóne Los Angeles Auto Show. Na trh prídu v apríli 2020.

Zdroj: BMW

Exit mobile version