Autoinak.sk

Premiéra nového modelu Nissan Z s trpkou európskou príchuťou

Nový Nissan Z

Nissan predstavil úplne novy športový model Nissan Z. Siedma generácia, predstavuje viac ako 50 rokov trvajúcu vášeň a odhodlanie zameraná na vzrušenie z jazdy, sa ma začať’ predávať’ u predajcov Nissan v USA na jar 2022. Do Európy sa však temno model žiaľ oficiálne nedostane.

Nový Nissan Z je po dizajnovej stránke inšpirovaný bohatou históriou modelov s prívlastkom Z

Vzrušenie a dynamika

Úplne novy 3,0-litrovy twin-turbo motor V6 prináša výrazne zvýšenie výkonu oproti predchádzajúcej generácii 370Z. Je navrhnutý tak, aby poskytoval ostrú, ale plynulú odozvu. Nárast výkonu tu predstavuje 68 koni, resp. 30% nárastom krútiaceho momentu. Z novinka sa tak stáva najvýkonnejšie „zetko“ v histórii. Maximálny výkon ponúka hodnotu 405 kW a krútiaci moment 475 Nm pri 5,600 otáčkach.

V ponuke sú dve prevodovky, 6 -stupňová manuálna a 9 -stupňová automatická. Manuálna prevodovka ponuka za príplatok launch control. Zaujímavosťou je použitie hnacieho hriadeľa z karb6noveho kompozitu. Samozrejmosťou pri športovom modely je technológia Rev matching. Nova automatická prevodovka ponuka rýchlu a priamu odozvu.

Interiér nového modelu Nissan Z

Spolu s nárastom výkonu inžinieri vyladili aj podvozok, chladenie, odpruženie a riadenie.
Vylepšená bola tuhosť’ karosérie, elektronicky posilňovač riadenia pre priamy a mechanicky pocit. Širšie predne pneumatiky pomáhajú zvýšiť’ výkon v zákrutách až o 13%.
Predne aj zadne tlmiče používajú novu konštrukciu jednoplášťového tlmiča s väčším priemerom než model 370Z. To má za následok približne 20% zníženie tlmiacej sily, ktorá pomáha minimalizovať’ razy do karosérie pri jazde po nerovnom povrchu, čím sa samozrejme zlepšuje aj ovládateľnosť’. Komponenty predného odpruženia sú hliníkové a majú novú geometriu, čo napomáha celkovej stabilite vozidla.

Pokiaľ’ ide o exteriér, nový model Z preberá tradičný dizajn športových automobilov s pohonom zadných kolies. Za viac ako symbolickú možno v tomto smere označiť dlhú prednú kapotou, nižšiu zadnú časť, či siluetu ktorá vzdáva poctu prvej generácii modelu Z. LED svetlomety majú dva polkruhy, ktoré rovnako odkazujú na pôvodný japonský model Fairlady 2402 zo 70. rokov.

Nový Nissan Z sa do Európy oficiálne žiaľ nedostane

Zdroj: Nissan

Exit mobile version