Autoinak.sk

Renault pracuje na novom modeli RAFALE

Renault pracuje na novom modeli RAFALE

Francúzsky Renault oznámil názov svojho budúceho luxusného SUV kupé. V spoločnosti Renault majú názvy často symbolický alebo historický význam, niekedy dokonca oboje súčasne. A to je aj prípad názvu “Rafale”, ktorý odkazuje na minulosť, na ktorú sa niekedy zabúda. A jedným slovom vystihuje umiestnenie, imidž a dizajn budúceho SUV kupé, ktoré bude už o niekoľko týždňov stelesňovať luxusný modelový rad značky Renault.

Renomovaný názov

Slovo “Rafale” má obrovskú reputáciu, ako názov slávnej francúzskej stíhačky je nabité historickými rekordmi a pripomína najprestížnejšie úspechy francúzskeho národa v oblasti letectva. Túto históriu začal Louis Renault pred 89 rokmi, ale len málokto vie, že názov “Rafale” patrí spoločnosti Renault od roku 1936.

Rafale je spojený s históriou značky Renault

Na začiatku 20. storočia bola spoločnosť Renault priekopníkom vo vytváraní piestových motorov nielen pre automobily, ale aj pre vlaky (vagóny) a dokonca aj pre lietadlá. Rovnomenný zakladateľ spoločnosti Louis Renault bol vášnivým milovníkom letectva a v roku 1933 dokončil akvizíciu francúzskeho výrobcu lietadiel Caudron. Potom vytvoril spoločnosť Caudron Renault a všetky lietadlá Caudron premenoval pomocou výrazov súvisiacich s vetrom: z modelu C460 sa preto v roku 1934 stal Rafale (francúzsky “poryv”), z modelu C500 Simoun (“simoon”, púštny vietor), z modelu C640 Typhon (“tajfún”) a z modelu C714 Cyclone.

Prvé lietadlo Rafale v histórii, Caudron Renault C460, bolo jednomiestne pretekárske lietadlo. Bolo navrhnuté na prekonávanie rekordov a vyrobilo sa ho len niekoľko kusov, čo mohlo spôsobiť, že sa na lietadlo rýchlo zabudne. Ale štylistická odvaha špičkovej aerodynamiky lietadla a jeho mimoriadne výkony zanechali stopu v histórii letectva a urobili z tohto modelu legendu.

Slávna letkyňa Hélène Boucher prekonala lietaním na modeloch Rafale niekoľko rýchlostných rekordov vrátane ženského rekordu na vzdialenosť viac ako 1 000 km, keď 11. augusta 1934 dosiahla rýchlosť 445 km/h.

Rafale je spojený s históriou značky Renault

Úchvatný dizajn

Ikonickú podobu lietadla Caudron Renault Rafale navrhol Marcel Riffard. Tento geniálny letecký inžinier navrhoval pre Renault aj automobily, napríklad Nervasport a Viva Grand Sport. Posledný menovaný bol mimoriadne luxusný model poháňaný radovým šesťvalcovým motorom. Hélène Boucher, ktorá v tom čase pracovala pre spoločnosť Renault, v reklamách ospevovala jazdu v modeli Viva Grand Sport. Letectvo aj automobilový priemysel sú priekopnícke disciplíny, ktoré sú hnacou silou pokroku a inovácií. Nový model Renault Rafale sa v súlade so svojím slávnym dedičstvom rovnakého mena usiluje o dokonalosť prostredníctvom svojho dizajnu a aerodynamiky. Jeho úchvatné tvary boli navrhnuté tak, aby ho vyčlenili ako ikonické a rozhodne francúzske SUV kupé v ponuke prémiových vozidiel Renault.

Závan sviežosti v sortimente vyššej triedy

Nový Rafale tak bude predstavovať vyšší modelový rad spoločnosti Renault. Na ilustráciu stratégie značky v segmente D, spolu s úplne novým modelom Espace, potreboval tento model výrazné meno s pôsobivým a jedinečným charakterom. Výber názvu “Rafale” nebol náhodný. Pre mnohých už samotné slovo okamžite vyvoláva určité asociácie – podprahovo sa im vybaví celý vesmír, a najmä letectvo. V 30. rokoch minulého storočia spoločnosť Caudron Renault testovala technológie v letectve, ktoré potom využila pri vývoji budúcich automobilov – podobne ako je dnes Formula 1 zdrojom technológií pre súčasné vozidlá Renault.

Nový Renault Rafale

Vo francúzštine elegantne vyslovované slovo rafale je výrazom pre silu prírody a prirodzene vyvoláva predstavu niečoho, čo plachtí vo vzduchu. A v letectve aj v automobilovom priemysle sa Rafale spája s aerodynamikou a výkonnosťou – a najmä s aerodynamickým tvarom. V neposlednom rade, keďže názov rafale je francúzsky, symbolizuje veľmi francúzsky zmysel pre dokonalosť.

Zdroj: Renault

Exit mobile version