Autoinak.sk

Rodinu modelov Land Rover Defender rozšírila verzia 130

Popri už etablovaných a obľúbených modeloch Defender 90 a Defender 110 rozšíril rodinu nový model Defender 130 s tromi radmi plnohodnotných sedadiel. Novinka umožňuje prepraviť až osem ľudí a to aj v náročných terénnych podmienkach. Vnútri sú pre každého cestujúceho na všetkých troch radoch sedadiel k dispozícii sofistikovaný životný priestor.

Aj nový Defender 130 je okrem klasických výbavových verzií SE, HSE, X-Dynamic a X, na úvod dostupný aj vo vyhotovení First dition. Úvodná séria je k dispozícii v troch dizajnových variáciách. Každá z nich má odlišnú farbu a stvárnenie interiéru. Verzia First Edition vychádza zo výbavy HSE. A okrem iného už disponuje Matrix LED svetlometmi, vyhrievaným sedadiel v druhom a treťom rade, štvor-zónovej klimatizácie, audia Meridian a pokročilým balíkom asistenčných systémov. Z hľadiska pohonu sa kombinuje s benzínovou verziou P400 alebo naftovým šesťvalcom Ingenium D300.

Novým členom rodiny Defender je predlžená verzia 130

Vonkajší dizajn

Ikonická dizajnová silueta nového modelu Defenderu bola pri verzii 130 v zadnej časti elegantne predĺžená o 340 mm a to bez toho, aby boli negatívne ovplyvnené terénne schopnosti. Predĺžený zadný previs poskytuje ešte väčší vnútorný priestor v treťom rade a nákladovom priestore. Aby sa zachoval charakteristický dizajn zadnej časti modelu Defender, inžinieri Land Roveru opticky vytvorili jej jemné optické zdvihnutie.

Prístup do priestranného batožinového priestoru zostáva nezmenený. K dispozícii je aj pevný kryt náhradného kolesa vo farbe karosérie. Nový Defender 130 ponúka v rámci odlišnosti okrem iného tvaru karosérie napríklad aj vlastné farby. Medzi ne radí exkluzívny odtieň Sedona Red.

Nový Land Rover Defender 130

Proporcie verzie 130 dokáže ešte viac umocniť voliteľný balík Extended Bright Pack. V tejto špecifikácii sú všetky spodné panely karosérie povrchovo upravené v prevedení Ceres Silver Satin. Identické farrebné detaily sa nachádzajú aj na lamelách kapoty a bočných blatníkoch. Vzhľad všetkých modelov Defender 130 dopĺňajú 20-palcové zliatinové disky Luna.

Priestranný interiér

Interiér ponúka rovnako nové farebné a materiálové variácie. O sofistikovanú technologickú podporu sa stará nový a väčší dotykového displeja Pivi Pro s priemerom 11,4 palca. Inžinieri Land Roveru stvorili v prípade verzie 130 pôsobivý vnútorný priestor s maximálnym využitím. Zadná časť kabíny ponúka pohodlné sedenie pre troch dospelých v druhom a treťom rade. Maximálny komfort umocňujú vyhrievanie sedadiel v druhom a treťom rade, čalúnenie lakťových opierok, sofistikované odkladacie priečinky alebo nabíjacie USB konektory či samostatne regulovateľná klimatizácia.

Defender 130 ponúka až 8-miestnu konfiguráciu

Veľkorysé okná poskytujú vynikajúcu viditeľnosť zo všetkých troch radoch. Štandardom verzie 130 je aj panoramatické strešné okno. Výhľad cestujúcich v druhom a treťom rade vylepšuje aj tzv. divadelné usporiadanie s postupne sa zvyšujúcim ukotvením zadných lavíc. Ako jednoduché možno označiť aj nastupovanie do tretieho radu. Druhý rad dvoch krajných sedadiel sa posúva a sklápa čím vzniká široký otvor. Priamo z batožinového priestoru je možne jednoducho znížiť elektronické vzduchové odpruženie čím sa uľahčuje nakladanie ťažkých predmetov. Land Rover Defender 130 poskytuje priestranný a praktický batožinový priestor s maximálnou kapacitou až 3893 litrov. Pri využití maximálnej prepravnej kapacity je stále k dispozícii objem 389 litrov.

Vpredu je Defender 130 štandardne vybavený väčšou 11,4-palcovou dotykovou obrazovkou Pivi Pro, ktorá umožňuje lepšie ovládanie základných funkcií vozidla prostredníctvom a intuitívneho displeja. Rozhranie so zakriveným sklom poskytuje rýchlu odozvu a je plne k dispozícií hneď po naštartovaní vozidla. Vodiči si môžu prispôsobiť rozloženie troch panelov tak, aby vyhovovalo ich preferenciám a najpoužívanejším funkciám. Inteligentný systém je schopný naučiť sa návyky a podľa toho sa prispôsobí, napríklad prvotným zobrazením navigácie.

Nové multimediálne rozhranie Pivi Pro

Efektívne pohonné jednotky

Land Rover Defender 130 je k dispozícii s výkonnými a modernými elektrifikovanými pohonnými jednotkami. Sem patria mild-hybridné benzínové 6-valce Ingenium P300 a P400 a naftové 6-valcov D250 a D300 Ingenium. Technológia Mild-Hybrid Electric Vehicle (MHEV) je základom všetkých šesťvalcových pohonných jednotiek Ingenium, s plynulou odozvou na pedál akcelerátora a zároveň nižšou spotrebou paliva. Jej súčasťou je 48V štartovací generátor (BiSG), ktorý zberá vyrekuperovanú energiu.

Ponuka pohonných jednotiek

Benzín:
o P300 – 3,0-litrový šesťvalec, MHEV, 300 k, krútiaci moment 470 Nm.
o P400 – 3,0-litrový šesťvalec, MHEV, 400 k, krútiaci moment 550 Nm

Diesel:
o D250 – 3,0-litrový šesťvalec, MHEV, 250 k, krútiaci moment 600 Nm

o D300 – 3,0-litrový šesťvalec, MHEV, 300 k, krútiaci moment 650 Nm

Nový Land Rover Defender 130

Nezastaviteľná schopnosť

Každý Defender 130 je štandardne vybavený systémom Intelligent All-Wheel Drive (iAWD) Land Rover a osemstupňovou automatickou prevodovkou ZF. Technológia iAWD efektívne riadi pohonné ústrojenstvo a distribúciu výkonu medzi prednou a zadnou nápravou, pričom podľa potreby optimalizuje efektivitu pohonu na ceste a v teréne. Každý Defender 130 je vybavený elektronickým vzduchovým odpružením s adaptívnou dynamikou a pokročilým systémom Terrain Response® , pre bezkonkurenčné trakčné schopnosti v akomkoľvek teréne. Defender 130 poskytuje silu až 3 000 kg.

Zdroj: Land Rover

Exit mobile version