Autoinak.sk

Rodinu modelov Toyota Yaris rozšíri aj „offroad“ verzia Yaris Cross Adventure

Nová Toyota Yaris Cross Adventure

Nová generáciu modelu Toyota Yaris žne jeden úspech za druhým. Okrem „základného“, ktorý sa môže pýšiť titulom Európske auto roka, vzbudzuje zaslúžene emócie aj špičkový model GR Yaris. Okrem toho ponuku modelov už onedlho aj u nás rozšíri aj crossover Toyota Yaris Cross. Horúca novinka bude okrem vyhotovenia Exexutive s pohonom prednej nápravy k dispozícii aj s novou líniou výbavy Adventure určenou na cesty za hranice mesta a na vidiek. Hoci je Yaris Cross postavený na rovnakej podvozkovej platforme GA-B, ktorá je rovnako ako nový Yaris súčasťou modulárnej architektúry TNGA – Toyota New Global Architecture, môže sa pochváliť vyššou polohou za volantom aj väčšou svetlou výškou.

Vďaka podvozkovej platforme získava vozidlo výhody v podobe vysokej tuhosti karosérie, nízkeho ťažiska a vyváženého podvozka v prospech jazdnej agility, obratnosti, suverénnej ovládateľnosti a vynikajúceho jazdného pohodlia.

Nová Toyota Yaris Cross Adventure

Hybridný pohon štvrtej generácie, emisie pod 110 g/km

Pre všetky verzie Toyoty Yaris Cross je tiež k dispozícii hybridný pohon vychádzajúci zo štvrtej generácie systému s 1,5-litrovým motorom (116 k) pracujúcim v Atkinsonovom cykle, ktorá bola po prvýkrát uvedená v novom hatchbacku Yaris. Vzhľadom na mimoriadnu hospodárnosť tohto systému sa očakáva, že Yaris Cross s pohonom predných kolies bude vykazovať emisie CO2 pod 100 g/km, zatiaľ čo v prípade vyhotovenia AWD-i by emisie nemali prekročiť 110 g/km. Robustnosť vozidla vyjadruje napríklad kryt pod predným nárazníkom a ochranný kryt v zadnej časti vozidla. Súčasťou štandardnej výbavy sú strieborné strešné nosiče a 18-palcové zliatinové disky kolies s tmavosivou povrchovou úpravou.

V kabíne sú použité ozdobné prvky s čiernym lakovaným povrchom a čierne čalúnenie stropu kabíny. Textúra kože na čalúnení skvelo tvarovaných sedadiel zodpovedá ponuke línie výbavy Adventure. Zaujme aj dekoračná linka naprieč čiernym prístrojovým panelom z mäkčeného plastu, ako aj výlisky na vnútornej strane dverí v teplej zlatej farbe vyhradenej pre Yaris Cross. Volant aj hlavica radiacej páky sú potiahnuté kožou.

Rodinu modelov Yaris rozšíri verzia Cross

Yaris Cross Premiere Edition

Premiere Edition je vrcholnou verziou línie výbavy Adventure s exkluzívnym koženým čalúnením sedadiel a špecifickými 18-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin s brúsenými povrchmi. Uvedený stupeň výbavy bude štandardne zahŕňať aj elektrické otváranie výklopných zadných dverí so senzorom mávnutia nohou, projekčný displej a voliteľné dvojfarebné vyhotovenie. Limitovaná séria Premiere Edition sa bude ponúkať počas prvých 12 mesiacov od uvedenia na trh. Yaris Cross od stredného stupňa výbavy s balíkmi používa výhradne LED svetlá, vzadu navyše so sekvenčnou aktiváciou smerových svetiel. Štandardom sú aj robustné nadstavce prahov a lemovanie okolo podbehov kolies. Na bočných výliskoch sa objavuje označenie Yaris Cross v striebornej alebo teplej zlatej farbe (v závislosti od farby laku vozidla).

Inteligentný pohon všetkých kolies

Interiér modelu Yaris Cross

Yaris Cross ako jediné kompaktné SUV s hybridným pohonom ponúkne inteligentný systém pohonu všetkých kolies (AWD-i), ktorý zvyšuje bezpečnosť cestovania tým, že v závislosti od jazdných podmienok automaticky prepína medzi pohonom samotných predných kolies a pohonom všetkých kolies. Štandardnou súčasťou systému pohonu AWD-i sú aj manuálne nastaviteľné režimy Trail a Snow na zvýšenie stability vozidla v náročnejších jazdných podmienkach. Elektrický inteligentný systém pohonu všetkých kolies (AWD-i) sa vyznačuje kompaktnými rozmermi a nízkou hmotnosťou, a preto nemá negatívny vplyv na rekordne nízku spotrebu paliva Toyoty Yaris Cross, pričom zároveň zaisťuje lepšie záberové schopnosti vozidla pri zdolávaní nerovných a klzkých povrchov.

Nový Yaris Cross, navrhnutý pre európskych zákazníkov a vyrábaný vo francúzskom závode automobilky Toyota vo Valenciennes, bude možné objednávať v 2. štvrťroku 2021 ešte pred oficiálnym spustením predaja v septembri tohto roku.

Zdroj: Toyota

Exit mobile version