Autoinak.sk

Sériová podoba očakávaného elektrického modelu Honda E

MASS PRODUCTION HONDA E REVEALED AND SET TO DEBUT AT FRANKFURT

Honda nám už dlhší čas robila chúťky predzvesťou malého elektrického modelu Honda E s atraktívnym a tak trochu retro dizajnom. Predzvesťou sériového modelu bol už pred časom zaujímavý koncept s ktorým sa aktuálne vo výraznej miere inšpiroval aj sériový model Honda E. Tento automobil je zároveň výrazným míľnikom k záväzku automobilky Honda, ktorá chce do roku 2025 dosiahnuť 100% elektrifikáciu svojho európskeho modelového portfólia. Oficiálny debutom novinky sa odohral na pôde autosalónu vo Frankfurte spolu s celou ďalšou škálou elektrifikovaných a športových automobilov Honda.

Čisté a atraktívne vonkajšie línie zvýrazňuje kamerový systém, ktorý aj v sérii nahrádza bočné spätné zrkadla. Živý obraz v reálnom čase prenášajú do interiéru dve šesťpalcové obrazovky. Kamerová technológia, prvá v kompaktnom segmente, prináša významné výhody z hľadiska štýlu, bezpečnosti či aerodynamiky.

Sériová Honda e si zachovala mnoho originálnych riešení

Profil automobilu sa vyznačuje hladkým tvarovým obrysom, umocneným ďalšou chuťovkou v podobe vysúvacích kľučiek dverí. V interiéri sú použité jemné, moderné a na dotyk príjemné materiály. Dominantou tu je zabudovaná digitálna palubná doska novej generácie s piatimi obrazovkami a prepojeným informačno-zábavným systémom.

Najväčšiu plochu širokej digitálnej prístrojovej dosky Hondy zaberajú dvojité 12,3-palcové LCD dotykové obrazovky. Slúžia ako primárne informačné a zábavné displeje a predstavujú množstvo aplikácií a súvisiace informačné a zábavné služby. Vďaka nej môžu vodič a spolucestujúci – bez ohľadu na to, či je auto v pohybe, zaparkované alebo pripojené k nabíjačke – využívať rovnakú konektivitu a komfort.

V útrobách modelu Honda E sa ukrýva vysokovýkonným elektrickým motorom, ktorý je k dispozícii s dvoma výkonmi 100 kW (136 koní) alebo 113 kW (154 koní) a pôsobivým krútiacim momentom 315 Nm. Batéria s kapacitou 35,5 kWh je jednou z najkompaktnejších vo svojej triede a napriek tomu poskytuje dojazd až 220 km na jedno nabitie. Ide o hodnotu prispôsobenú pre potreby každodenného mestského režimu. Funkcia rýchleho nabíjania umožňuje dobitie akumulátora na 80 % kapacity za cca 30 minút. Predpojkladom zábavy a zážitkov na ceste je citlivá odozva a výkonného elektrického motora, ktorý poháňa zadné kolesá! Športový pocit umocňuje akcelerácia z pokoja na rýchlosť 100 km/h za približne 8 sekúnd.

Pohľad na modernú palubnú dosku

Pripojené služby a aplikácie prístupné prostredníctvom rozhrania dotykovej obrazovky je možné aktivovať aj pomocou hlasových povelov. Intuitívny osobný asistent Honda je funkcia umelej inteligencie, ktorá využíva jedinečné kontextové chápanie na vytváranie prirodzenej konverzácie a umožňuje prístup k širokému rozsahu online služieb. Aktivuje vyslovením „OK Honda“.
Medzi ďalšie a špeciálne funkcie EV patrí regulácia nabíjania akumulátora a monitorovanie dojazdu. Výsledky vyhľadávania nabíjacích staníc a navigácie sa do auta môžu odoslať z mobilného zariadenia.

Presný termín príchodu modelu Honda E na slovenský trh v tejto fáze zatiaľ ešte nepoznáme.

Zdroj: Honda

Exit mobile version