Autoinak.sk

Škoda Enyaq s novinkami modelového roku 2024

Škoda Auto predstavuje pre modelový rok 2024 rozsiahlu technickú modernizáciu modelového radu Enyaq. Obľúbený čisto elektrický model značky Škoda je vôbec po prvýkrát k dispozícii aj vo výbavovom stupni Laurin & Klement, ktorý sa môže pochváliť bohatou štandardnou výbavou. Technické vylepšenia prinášajú ešte výkonnejšie pohonné jednotky, kratší čas nabíjania a dlhší dojazd. Okrem toho nový softvér vozidla ponúka nové, intuitívnejšie používateľské rozhranie.

V modelovom roku 2024 nahradia predchádzajúce výkonové verzie 80 a 80x nové, efektívnejšie a výkonnejšie varianty 85 a 85x. Tie, podobne ako športové modely RS, dokážu vyvinúť maximálnu rýchlosť 180 km/h a sú vybavené novým, výkonnejším pohonným ústrojenstvom s pokročilým synchrónnym elektromotorom s permanentným magnetom umiestneným na zadnej náprave. V modeli Enyaq 85 sa v porovnaní s predchádzajúcim modelom Enyaq 80 výkon zvýšil o 60 kW na 210 kW. Enyaq 85x s pohonom všetkých kolies má takisto výkon 210 kW, čo je o 15 kW viac ako predchádzajúca verzia. Model Enyaq RS má teraz výkon 250 kW*, čo predstavuje nárast o 30 kW. Optimalizovaný akumulátor s ešte pokročilejším riadením prevádzkovej teploty zvyšuje dojazd na viac ako 560 km pre Enyaq 85 a viac ako 570 km pre Enyaq Coupé 85. Základná verzia modelu Enyaq 60 zostáva technicky nezmenená. Nápisy na piatych dverách modelov Enyaq pre rok 2024, ako aj všetky ostatné logá, sú teraz v súlade s novou firemnou identitou značky Škoda. Nápis Enyaq na piatych dverách je po novom bez prípony “iV”.

Verzie Enyaq 85x a Enyaq RS s pohonom všetkých kolies teraz ponúkajú ešte lepší nabíjací výkon až do 175 kW, a to vďaka zvýšenej rýchlosti nabíjania jednosmerným prúdom na rýchlonabíjacích staniciach. Nabíjanie vysokonapäťovej batérie s kapacitou 82 kWh (77 kWh netto) z 10 % na 80 % kapacity teraz trvá len 28 minút, čo je o 8 minút alebo 22 % rýchlejšie ako predtým. Verzia Enyaq 85 s pohonom zadných kolies naďalej podporuje maximálnu nabíjaciu kapacitu 135 kW.

Vďaka novej verzii softvéru vozidla teraz rad Enyaq podporuje funkciu predhrievania batérie. Tá ohrieva batériu pri príprave na nabíjanie jednosmerným prúdom aj v chladnom počasí, čím sa rýchlosť nabíjania optimalizuje až o 22 %. Nové rozhranie má tiež intuitívnejšiu štruktúru menu v infotainmente. Vodič si tak môže nastaviť tlačidlá na rýchle spustenie najčastejšie používaných nastavení vozidla a aplikácií. Infotainment s navigáciou disponuje väčšou plochou a novou grafickou podobou máp. Medzi ďalšie novinky v tejto verzii softvéru patrí nový bezkľúčový systém Kessy. Ten teraz automaticky zamkne dvere vo chvíli, keď sa majiteľ s kľúčom vzdiali od vozidla.

Ponuku vozidiel Enyaq dopĺňa elegantný model Enyaq L&K. Tento obľúbený stupeň výbavy sa dodáva s bohatou štandardnou výbavou, ktorá zahŕňa predné svetlomety Matrix-LED a zadné svetlá Top LED s animovanými smerovkami, ako aj prednú masku Crystal Face s chrómovým rámčekom osvetleným 131 LED diódami. Enyaq L&K sa dodáva s exkluzívnymi 20″ alebo 21″ diskami z ľahkých zliatin. Predný a zadný nárazník, ako aj difúzor a vonkajšie spätné zrkadlá, majú detaily v sofistikovanej farbe sivá Platinum. Bočné prahy sú lakované vo farbe karosérie. V interiéri sa Enyaq L&K môže pochváliť elektricky ovládanými, vyhrievanými a ventilovanými prednými sedadlami s pamäťovou a masážnou funkciou a logom L&K vyšitým na opierkach hlavy.

Maximálny elektrický výkon bol stanovený v súlade s globálnou technickou normou OSN (UN-GTR.21). Maximálny jazdný výkon je k dispozícii pri najvyššom možnom stave nabitia a v optimálnom rozsahu prevádzkových teplôt vysokonapäťovej batérie. Množstvo dostupného jazdného výkonu, ktoré je k dispozícii pre danú jazdnú situáciu, závisí od premenných, ako je najmä stav nabitia, teplota alebo vek vysokonapäťového akumulátora.

Nový elektromotor poskytuje vyšší výkon, vyšší krútiaci moment a optimalizovanú reguláciu prevádzkovej teploty

Škoda Auto zvýšila výkon, jazdnú dynamiku a maximálny dojazd nových variantov vozidiel Enyaq 85 a Enyaq 85x. Nový elektromotor na zadnej náprave teraz poskytuje až o 60 kW vyšší výkon spolu s nárastom krútiaceho momentu o 235 Nm. Účinnosť nového elektromotora sa zlepšila vďaka viacerým inováciám, ako je napríklad prepracovanie pulzného meniča. Maximálny dojazd teraz v závislosti od modelu presahuje 570 kilometrov. Optimalizovanú vysokonapäťovú batériu s kapacitou 82 kWh je teraz možné z 10 % na 80 % kapacity nabiť len za 28 minút, pričom nabíjací výkon je až 175 kW. Batéria profituje z vylepšeného chemického zloženia článkov a optimalizovaného riadenia prevádzkovej teploty a vďaka zvýšenému nabíjaciemu výkonu až do 175 kW umožňuje kratší čas nabíjania pri verziách s pohonom všetkých kolies.

Nový elektrický pohon s výkonnejším elektromotorom na zadnej náprave

Rodina modelov Enyaq zaznamenala výrazné zvýšenie výkonu. Nový elektromotor umiestnený na zadnej náprave je výkonnejší a účinnejší vďaka novému pulznému meniču, ktorý poskytuje vysoké fázové prúdy. Nové modely Enyaq 85 a 85x majú výkon 210 kW, čo je o 60 kW viac ako predchádzajúci model Enyaq 80 a o 15 kW viac ako predchádzajúci variant Enyaq 80x. V prípade modelov RS sa výkon zvýšil o 30 kW na 250 kW. Maximálny krútiaci moment sa zvýšil o 235 Nm – z 310 Nm na konečných 545 Nm. Tieto zlepšenia majú pozitívny vplyv na výkon aj jazdnú dynamiku všetkých verzií modelu Enyaq vybavených 82 kWh batériou. Nový Enyaq 85 dokáže z 0 na 100 km/h zrýchliť za 6,7 sekundy, čo je takmer o dve sekundy menej ako predchádzajúci Enyaq 80. Enyaq 85x s pohonom všetkých kolies zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,6 s. Enyaq RS s pohonom všetkých kolies teraz zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,5 s, čo predstavuje zlepšenie o jednu sekundu. S maximálnou rýchlosťou 180 km/h sa teraz modely Enyaq 85 a Enyaq 85x vyrovnajú verziám RS.

Vďaka novému, účinnejšiemu elektromotoru a prevodovému pomeru prispôsobenému vyššiemu krútiacemu momentu sa dojazd predĺžil až o 24 km. Enyaq 85 môže na jedno nabitie v režime WLTP prejsť viac ako 560 km, zatiaľ čo dojazd modelu Enyaq Coupé 85 je teraz v režime WLTP viac ako 570 km. Optimalizovaná 82 kWh vysokonapäťová batéria s vylepšeným chemickým zložením článkov a správou batérie umožňuje aj vyšší maximálny nabíjací výkon pri verziách s pohonom všetkých kolies, čo vedie ku kratším zastávkam na nabíjanie. Na rýchlonabíjacích staniciach jednosmerného prúdu sa teraz batérie verzií Enyaq 85x a Enyaq RS s pohonom všetkých kolies dajú z 10 % na 80 % kapacity nabiť len za 28 minút, čo je o 8 minút alebo 22 % rýchlejšie ako predtým, a to s nabíjacím výkonom až 175 kW. Maximálny nabíjací výkon verzie Enyaq 85 s pohonom zadných kolies zostáva nezmenený a naďalej predstavuje 135 kW. Nová funkcia predhrievania batérie je aktívna pri príprave na nabíjanie jednosmerným prúdom v chladnom počasí, čím sa optimalizuje rýchlosť nabíjania. Proces sa spúšťa manuálne stlačením tlačidla na centrálnom displeji infotainmentu alebo automaticky počas cesty do nabíjacej stanice na základe údajov prijatých z navigačného systému a aktuálnej teploty batérie.

Nová verzia softvéru sa bude dodávať so všetkými modelmi Enyaq s 82 kWh batériou vyrábanými od novembra 2023. Táto najnovšia verzia softvéru obsahuje prepracované používateľské rozhranie, ktoré odráža novú firemnú identitu značky Škoda, ešte intuitívnejšiu štruktúru menu v infotainment systéme a nové navigačné mapy. Vylepšenia digitálnej asistentky Laury a bezkľúčového systému Kessy prispievajú k väčšej jednoduchosti používania, komfortu a bezpečnosti.
Nové funkcie a pokročilejšia personalizácia vďaka najnovšiemu softvéru vozidla.

Najnovší softvér, ktorý je súčasťou všetkých modelov Enyaq s 82 kWh batériou vyrábaných od novembra 2023, ponúka množstvo nových funkcií. Systém infotainmentu, head-up displej a virtuálny kokpit odrážajú novú firemnú identitu značky Škoda. Používanie infotainmentu je teraz intuitívnejšie vďaka rôznym vylepšeniam, ako je napríklad možnosť prispôsobiť si tlačidlá na rýchly prístup k vybraným funkciám vozidla. Medzi ne patrí adaptívne vedenie v jazdnom pruhu (Lane Assist+), vyhrievanie čelného skla alebo funkcia recirkulácie vzduchu. Nový softvér umožňuje aj prispôsobenie aplikácií vozidla, ako je menu mobilného telefónu, prehrávač médií alebo navigácia. Tá je vybavená novou grafikou máp, väčšou mapovou plochou a novo umiestnenými podponukami. Okrem toho ponúka aj novú funkciu predhrievania batérie, ktorá sa automaticky spustí pred cestou do nabíjacej stanice v závislosti od aktuálnej teploty batérie.

Nový softvér prináša aj vylepšenia digitálnej asistentky Laury a bezkľúčový systém Kessy. Rozpoznávanie hlasu asistentky Laury je teraz presnejšie a systém dokáže prepisovať hlasové príkazy pomocou prevodu reči na text a zobrazovať ich na displeji infotainmentu pre spätnú kontrolu. Bezkľúčový systém Kessy takisto pridáva novú funkciu. Tá automaticky uzamkne dvere, keď sa majiteľ kľúčom vzdiali od vozidla na vzdialenosť 2 až 2,5 metra. Stav uzamknutia je potom potvrdený akustickým signálom z klaksónu alarmu. Nové menu sedadiel v infotainment systéme prináša ešte viac pohodlia.

Škoda Enyaq L&K

Modely Enyaq a Enyaq Coupé si teraz môžete objednať aj v novom elegantnom stupni výbavy L&K, ktorý je k dispozícii vo verziách 85 a 85x s výkonom 210 kW*. Exkluzívny vzhľad umocňujú štandardné detaily karosérie vo farbe sivá Platinum a 20″ disky z ľahkej zliatiny Asterion, na želanie sú k dispozícii 21″ disky z ľahkej zliatiny Aquarius. Škoda Auto ponúka pre model Enyaq L&K interiéry L&K Shell a L&K Black. Štandardná výbava zahŕňa aj vyhrievané a ventilované kožené predné sedadlá s masážnou funkciou, head-up displej s rozšírenou realitou a audiosystém CANTON.

Modely Enyaq L&K majú exkluzívne detaily vo farbe sivá Platinum na špecifickom nárazníku, rovnako tak aj na difúzore a vonkajších spätných zrkadlách. Lišty okolo bočných okien a strešné ližiny sú chrómované, rovnako ako ozdobné lišty na prednom a zadnom nárazníku. Chrómovaný je aj rám kapoty so štandardnou prednou maskou Crystal Face osvetlenou 131 LED diódami. Predné a zadné nárazníky a bočné prahy sú lakované vo farbe karosérie. Súčasťou štandardnej výbavy sú aj predné svetlomety Matrix-LED a zadné svetlá Top LED s animovanými smerovkami a animovanou funkciou Coming/Leaving Home. Sklá piatych dverí a zadné bočné okná sú tónované (SunSet). Enyaq L&K je štandardne vybavený špecifickými 20″ diskami z ľahkej zliatiny Asterion v antracitovej farbe, na požiadanie sú k dispozícii 21″ disky z ľahkej zliatiny Aquarius v rovnakej farbe. Na predných blatníkoch je plaketa s nápisom L&K.


Pre model Enyaq L&K ponúka Škoda Auto interiéry L&K Suite béžový a L&K Suite čierny s béžovým alebo čiernym koženým čalúnením a ozdobnými lištami vo farbe Brushed Beige alebo Piano Black. Elektricky nastaviteľné predné sedadlá s perforovaným povrchom, lemovaním paspulou a kontrastným prešívaním, ktoré sú exkluzívne ponúkané vo verzii L&K, sú súčasťou štandardnej výbavy oboch interiérov. V menu infotainmentu si cestujúci môžu vybrať ventiláciu sedadiel alebo masážnu funkciu. Predné a zadné sedadlá sú vyhrievané. Multifunkčný vyhrievaný volant má plaketu L&K. Pedále majú kryty v charakteristickom hliníkovom dekore. K bohatej štandardnej výbave modelu Enyaq L&K patrí aj head-up displej s rozšírenou realitou, elektrické ovládanie piatych dverí vrátane virtuálneho pedálu a audiosystém CANTON s dvanástimi reproduktormi.

Škoda Enyaq 2024

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Exit mobile version