Autoinak.sk

Škoda rozširuje modelový rad FABIA o športovú verziu MONTE CARLO

Škoda rozširuje štvrtú generáciu vozidla FABIA o variant MONTE CARLO. Týmto označením, ktoré, sa od roku 2011 pýšia lifestylové varianty so športovým nádychom. Tieto modely odkazujú na početné úspechy značky ŠKODA v legendárnych pretekoch rely. Športový vzhľad vozidla FABIA MONTE CARLO podčiarkujú čierne dizajnové prvky. Interiér zdobia červené elementy a prístrojová doska v dekore Carbon. FABIA MONTE CARLO je k dispozícii s tromi motormi, ktoré pokrývajú výkonové spektrum od 70 kW (95 k) do 110 kW (150 k).

K veľkému úspechu modelu FABIA od roku 2011 prispievajú aj športové varianty MONTE CARLO, ktoré dopĺňajú výbavové stupne Ambition a Style a ktoré sú inšpirované mnohými úspechmi pretekárskych automobilov značky ŠKODA na legendárnych pretekoch Rallye Monte Carlo. FABIA MONTE CARLO je k dispozícii s dvomi trojvalcovými motormi s objemom 1,0 l a jedným štvorvalcovým motorom 1,5 TSI. Ich výkonové spektrum siaha od 70 kW (95 k) do 110 kW (150 k).

Nová Škoda Fabia Monte Carlo

Dynamické proporcie a emocionálny vzhľad s čiernymi dizajnovými prvkami

Využitie modulárnej platformy MQB A0 koncernu Volkswagen prinieslo štvrtej generácii vozidla FABIA dynamickejšie proporcie a emotívnejší vzhľad. Tento vizuálny dojem ešte umocňujú typické prvky variantu MONTE CARLO ako napríklad čierna maska chladiča, špecifický predný a zadný nárazník, difúzor zadného nárazníka v čiernom prevedení alebo čierne kolesá z ľahkej zliatiny s priemerom od 16″ do 18″. Variant MONTE CARLO exkluzívne ponúka čierne leštené 16″ kolesá z ľahkej zliatiny Proxima a čierne 17″ kolesá z ľahkej zliatiny Procyon.

Športové sedadlá súčasťou štandardnej výbavy, virtuálny kokpit so špecifickým športovejším dizajnom režimov zobrazenia
Priestranný interiér aktuálnej generácie, ktorému dominuje čierna farba, štandardne ponúka športové sedadlá s integrovanými hlavovými opierkami a trojramenný multifunkčný volant. Dekoračná lišta na prístrojovej doske, časti stredovej konzoly a držiaky dverí majú červený metalický dekor. Lakťové opierky v predných dverách a spodná časť prístrojovej dosky majú karbónový vzhľad. FABIA MONTE CARLO ponúka všetky asistenčné systémy, komfortné prvky a infotainment systémy modelového radu FABIA. Virtuálny kokpit, ktorý je k dispozícii na prianie, ponúka špecifický športovejší dizajn režimov zobrazenia.

Nová Škoda Fabia Monte Carlo

Moderné úsporné agregáty

Nová FABIA MONTE CARLO ponúka tri motory generácie Evo koncernu Volkswagen, ktoré pokrývajú výkonové spektrum od 70 kW (95 k) do 110 kW (150 k). Všetky motory spĺňajú prísnu emisnú normu Euro 6d. V kombinácii s 50-litrovou nádržou, ktorá je k dispozícii na prianie, tak dojazd pri trojvalcových motoroch predstavuje v režime WLTP vyše 900 kilometrov.

Nová ŠKODA FABIA MONTE CARLO ponúka v spojení so štvorvalcovým motorom 1,5 TSI veľmi dynamickú jazdu. Vrcholná motorizácia modelového radu FABIA má výkon 110 kW (150 k) a v kombinácii so štandardne dodávanou sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG dosahuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 8,0 s. Maximálna rýchlosť predstavuje 225 km/h. Tento motor je okrem toho vybavený aktívnym riadením valcov. Systém tak v prípade malej záťaže automaticky vypína oba prostredné valce a znižuje spotrebu i emisie CO2.

Nová Škoda Fabia Monte Carlo

Nízka spotreba umožňuje dlhý dojazd
Všetky pohonné jednotky sú ponúkané štandardne so 40-litrovou palivovou nádržou. V prípade 50-litrovej nádrže, ktorá je k dispozícii na prianie, disponuje FABIA MONTE CARLO vybavená trojvalcovými motormi dojazdom viac ako 900 km v režime WLTP. Všetky pohonné jednotky spĺňajú prísnu emisnú normu Euro 6d. Na prianie je pre všetky verzie k dispozícii športový podvozok, ktorý má svetlú výšku zníženú o 15 mm. Vďaka odlišnej charakteristike odpruženia poskytuje širšie možnosti pre dynamickú jazdu.

História: Lesk, sláva a veľké úspechy v pretekoch rely

Monte Carlo nie je len názov slávnej rely, ale aj označenie športových áut ŠKODA. Od roku 2011 pripomínajú varianty MONTE CARLO veľké športové úspechy značky ŠKODA v pretekoch Rallye Monte Carlo. V roku 1936 tu ŠKODA POPULAR obsadila druhé miesto a stala sa prvým modelom, ktorý dostal označenie MONTE CARLO. Nasledovali dvojité víťazstvá vo svojej triede s legendárnym vozidlom ŠKODA 130 RS v roku 1977 a v roku 2017 s vozidlom ŠKODA FABIA Rally2.

História súťažných modelov Škoda Fabia Monte Carlo

V roku 2021 oslávila ŠKODA AUTO 120. výročie svojho pôsobenia v motoristickom športe. Na začiatku bol motocykel vyvinutý zakladateľmi firmy Václavom Laurinom a Václavom Klementom, ktorý v roku 1901 štartoval v diaľkových pretekoch medzi Parížom a Berlínom. Na legendárnej Rallye Monte Carlo sa automobilka prvýkrát objavila už v roku 1912, keď sa konal len druhý ročník. V roku 1936 tu potom ŠKODA POPULAR zaznamenala svoj prvý veľký úspech, keď v kategórii do 1 500cm3 obsadila druhé miesto. Značka ŠKODA následne na trh uviedla špeciálnu sériu 70 vozidiel POPULAR MONTE CARLO.

Jedinečný úspešný príbeh pretekárskeho vozidla ŠKODA FABIA

Po prvých víťazstvách vo svojej triede, o ktoré sa v šesťdesiatych rokoch postarala ŠKODA OCTAVIA TS, priniesla legendárna ŠKODA 130 RS českej automobilke v roku 1977 v pretekoch Rallye Monte Carlo prvé dvojité víťazstvo v kategórii do 1 300 cm3. Tento úspech v deväťdesiatych rokoch zopakovali modely FAVORIT a FELICIA. Veľká pretekárska kariéra vozidla ŠKODA FABIA začala v roku 2003, keď nahradila súťažné auto ŠKODA OCTAVIA WRC, ktoré pôsobilo v najvyššej triede Majstrovstiev sveta v rely od roku 1999. V roku 2009 nasledovala ŠKODA FABIA SUPER 2000, ktorá získala viac ako 50 národných a medzinárodných titulov. Jej nástupca postavený na tretej generácii vozidla FABIA bol ešte úspešnejší. S viac ako 1 250 víťazstvami a mnohými titulmi po celom svete sa FABIA Rally2 stala najúspešnejším pretekárskym automobilom na svete. V roku 2022 dosiahla vylepšená FABIA Rally2 evo štvrtý triumf značky ŠKODA za posledných šesť rokov v kategórii WRC2 a celkovo tak pätnáste víťazstvo značky ŠKODA v tejto kategórii. V súčasnej dobe sa ladí nový športový špeciál, ktorý vychádza zo štvrtej generácie modelu FABIA.

Nová Škoda Fabia Monte Carlo

Návrat modelov MONTE CARLO

V roku 2011, teda presne 75 rokov od vzniku špeciálnej série vozidiel ŠKODA POPULAR, slávili modely ŠKODA MONTE CARLO svoj návrat. Prvým sériovým vozidlom s týmto označením bola ŠKODA FABIA druhej generácie. Od tej doby sa takto označujú kompaktné modely značky ŠKODA s dynamickým vzhľadom. V roku 2015 nasledoval variant MONTE CARLO tretej generácie modelu FABIA. ŠKODA AUTO doplnila tento variant aj do ďalších modelových radov. Vznikla tak ŠKODA CITIGO MONTE CARLO, ktorá sa ponúkala do roku 2019, či ŠKODA YETI MONTE CARLO, ktorá bola v ponuke do roku 2017. Do roku 2018 boli v ponuke aj ŠKODA RAPID MONTE CARLO a ŠKODA RAPID SPACEBACK MONTE CARLO. Nadviazali na nich ŠKODA SCALA MONTE CARLO a ŠKODA KAMIQ MONTE CARLO, ktoré boli v ponuke od konca roku 2019.

Zdroj: Škoda Auto

Exit mobile version