Autoinak.sk

Spoznali sme novú generáciu BMW X6

Mníchovská automobilka predstavila očakávanú novinku v podobe novej generácie modelu X6. Približne pred desiatimi rokmi sa BMW odhodlalo k odvážnemu počinu. V jednom vozidle skombinovať svet SUV s DNA klasického kupé. Vznikla tak úplne nová trieda, ktorú v mníchove volajú Sports Activity Coupé (SAC). Model X6 bol v tých časoch zakladajúcim členom novej kategórie. Z dvoch generácií modelu BMW X6 sa doteraz predalo viac ako 443 000 vozidiel. Sebavedomý dizajn je hlavnou zbraňou aj tretej generácie tohto modelu. Potešením aj naďalej ostáva typická radosť z jazdy. Podpísala sa pod to spolupráca pokrokovej technológie pohonu a podvozka. so zároveň veľmi komfortným zážitkom z jazdy. Výrazný progres nastal aj v oblasti intenzívneho rozšírenia inovatívnych technológií a asistenčných systémov vodiča.

Novinka medzigeneračne povyrástla. Na dĺžku o rovných 26 milimetrov a o 15 mm na šírku. Výška sa naopak znížila o 6 mm. Rázvor vozidla narástol o 42 mm. Nový model dostal oproti predchodcovi nižšie ťažisko, čo výrazne prispelo k obratnosti a celkovej ovládateľnosti. Najvýraznejším prvkom prednej časti vozidla sú jednodielne „obličky“ mriežky chladiča. Po prvý krát v histórii je dispozícii i podsvietenie „obličiek“ mriežky chladiča, čo dodáva dizajnu nádych exkluzivity. Charakteristické dvojité svetlomety sa predlžujú až do BMW obličiek mriežky chladiča a umocňujú vzhľad a šírku vozidla. Nové BMW X6 prichádza na trh štandardne vybavené LED svetlometmi. Na požiadanie dodávané laserové svetlomety BMW Laser light s adaptívnymi LED svetlometmi.

Boky nového modelu BMW X6 sa vyznačujú známymi proporciami značky BMW, jasne vyznačenou líniou bokov a dynamickou líniou strechy. Priestor v 6-uholníkovo tvarovaných blatníkoch môžu vyplniť až 22-palcové disky kolies z ľahkých zliatin. Zadná časť nového BMW X6 dostala mimoriadne atletickú siluetu a široké zadné LED svetlomety v tvare písmena L. Moderné a elegantné povrchy interiéru, rovnako prispievajú k dynamickému pocitu z jazdy. Palubnú dosku narúšajú horizontálne línie doplnené o pokovované prvky, čo umocňuje šírku interiéru. Tradičnou výhodou je i zvýšená pozícia sedenia, palubná doska zameraná na vodiča a nový vzhľad a usporiadanie ovládacích prvkov. Nové BMW X6 sa štandardne dodáva s elektricky nastaviteľnými a vyhrievanými športovými sedadlami. Zákazníci si môžu vybrať aj na požiadanie dodávané multifunkčné sedadlá vodiča a spolujazdca s masážnou funkciou a s aktívnou ventiláciou. Nový tvar dostali aj opierky na kolená na stredovej konzole ako aj držadlá dverí. Objem batožinového priestoru dosahuje v základe 580 litrov.

Súčasťou štandardnej výbavy nového BMW X6 je 2,5-zónová automatická klimatizácia. Medzi nové prvky dodávané do nového BMW X6 na požiadanie a navrhnuté pre zvýšenie pohodlia a pocitu luxusu patria 4-zónová klimatizácia či panoramatická presklená strecha. Jej plocha je o 83 percent väčšia, ako tomu bolo u predchodcu. Na niektorých ovládacích prvkoch môže byť nanesený sklenený povrch, čo dodáva interiéru BMW X6 nový nádych. Tento dizajnový prvok má svoje miesto na voliči automatickej prevodovky, ovládači iDrive, na štartovacom tlačidle a na ovládači hlasitosti audio systému.

Nové BMW X6 sa od začiatku predaja predstaví s dvoma benzínovými a dvoma naftovými motormi. Na čele bude verzia M50i, v ktorej sa predstaví novo vyvinutý motor V8. Rodinu BMW M dopĺňa model BMW X6 M50d poháňaný radovým 6-valcovým naftovým motorom so štvoricou turbodúchadiel. Radový 6-valec sa nachádza aj pod kapotou modelov BMW X6 xDrive40i a BMW X6 xDrive30d. Všetky pohonné jednotky sa spájajú s 8-stupňovou prevodovkou Steptronic. O prenos výkonu na vozovku sa stará inteligentný pohon všetkých kolies BMW xDrive. Nový systém xDrive ponúka aj nastavenie, ktoré uprednostňuje nasmerovanie väčšej časti výkonu na zadné kolesá. Ten sa využíva pri zvlášť dynamickom jazdnom štýle. Novinka využíva aj vzduchové odpruženie na oboch nápravách s automatickým udržiavaním svetlej výšky. Svetlú výšku môže vodič individuálne nastaviť, napríklad pri jazde v teréne. Stlačením tlačidla vo vozidle sa svetlá výška zvýši vo dvoch stupňoch až o 40 milimetrov nad štandardné nastavenie. Tlačidlom v batožinovom priestore sa môže nakladacia hrana o 40 milimetrov znížiť. Zákazníci si môžu výbavu nového BMW X6 rozšíriť o balík Off-Road. Obsahuje odolnú ochranu podvozka v prednej aj zadnej časti vozidla, adaptívne vzduchové odpruženie a elektronicky ovládanú zadnú uzávierku diferenciálu.

Nové BMW X6 sa vo svetovej premiére predstaví na medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom na jeseň tohto roku. Na trh príde následne v novembri 2019.

Zdroj: BMW

Exit mobile version