Autoinak.sk

Unikátne Ferrari 812 Superfast – Navštívili sme showroom MPSG Group

Ferrari 812 Superfast

Talianska automobilová manufaktúra so „vzpínajúcim sa koníkom“ v embléme, ktorú založil legendárny Enzo Ferrari má vo svete automobilov mimoriadny cveng. Značka Ferrari si vytvorila mimoriadne silné renomé nielen na súťažných tratiach, vo svete F1 ale aj ako výrobca športových automobilov.

Pri priereze bohatej histórie tohto výrobcu by sme našli množstvo modelov, ktoré dokázali nielen ovplyvniť ale aj zmeniť automobilový svet. Z aktuálneho modelového portfólia Ferrari púta veľkú pozornosť model 812 Superfast s výkonným atmosférickým 12-valcom. A práve tento model sme mali možnosť zažiť na vlastnej koži pri návšteve showroomu spoločnosti MPSG Group.

Vzpínajúci sa koník – najhodnotnejší “brand” automobilového priemyslu

Posledný svojho druhu?

Neustále vyvíjaný tlak na znižovanie emisií má v dnešnej dobe dopad už aj na výrobcom ako je Ferrari. V tomto smere pôsobí dnes doslova ako unikát model 812 Superfast, ktorý stále využíva poctivý a ničím nefalšovaný atmosférický 12-valec. Motorový šperk v útrobách dotknutého modelu si nielenže vystačí bez akejkoľvek formy prepĺňania ale aj bez ďalšieho “dopingu” v podobe pomocníkov s elektrickým generovaním výkonu. Takúto formu navýšenia výkonu známu aj so sveta F1, pritom dnes už využívajú viaceré modely značky Ferrari na čele s už dlhší čas beznádejne vypredaným superšportom La Ferrari.

Model 812 Superfast premiérovo predstavený v roku 2017 možno považovať za duchovného nástupcu modelu Ferrari F12. Oproti svojmu predchodcovi je po výkonovej stránke nástupca ešte citeľne “brutálnejší.” Pod prednou kapotou s uložením čo najviac v strede sa v tomto prípade objavil už spomenutý atmosférický 12-valec s objemom až 6,5 litra. V tých časom nová pohonná jednotka nahradila koncepčne identickú motorizáciu 6,3 V12 použitú práve v staršom modeli F12.

Motorársky šperk – atmosférický 12-valec Ferrari

Dychberúce výkonové parametre

Z historického hľadiska ide v tomto prípade o nielen objemovo najväčší ale zároveň aj najvýkonnejší atmosférický 12-valec, aký kedy až doteraz Ferrari vyrobilo! Mimochodom, šťastlivec za volantom modelu F12 Superfast má k dispozícii maximálny výkon až 800 koní, ktorý graduje pri špičkových 8500 otáčkach za minútu. Za zmienku stojí určite aj maximálny krútiaci moment so špičkovou hodnotou 718 Nm. Výkon na cestu pomáha v tomto prípade prenášať špičková dvoj-spojková prevodovka F1 DCT, so skrátenými časmi radenie vyvíjaná v spolupráci s formulovým tímom Scuderia Ferrari.

Výkon je prenášaný výhradne na zadné kolesá. To už samo o sebe pri ostrom tempe vyžaduje nielen rýchle ruky ale aj dostatok skúseností. Čistá hmotnosť vozidla sa aj napriek zástavbe 12-valca pohybuje na špičkovej hodnote 1525 kilogramov. Ferrari 812 Superfast aj vďaka tomu zrýchli z pokoja na 100 km rýchlosť za neuveriteľných 2,9 sekundy. „Dvestovka“ sa na prístrojovom paneli následne objaví za 7,9 sekundy. Maximálna rýchlosť v prípade tohto modelu vrcholí až na hodnote 340 km/h.

Ďalšou technologickou chuťovkou je riadená zadná náprava. Tá pri viac ako 4,5 metra dlhom vozidle nielenže výrazne zlepšuje manévrovateľnosť ale má samozrejme aj vplyv na presné držanie preferovanej jazdnej stopy napríklad pri jazde na okruhu.

Ferrari 812 Superfast v MPSG Group Žilina

Dynamicky a športový vzhľad dotvára v prípade modelu na našich obrázkoch aj ikonický červený farebný odtieň. Špeciálne namiešaná farba pre model 812 Superfast nesie označenie Rosso Settana. Na exkluzívnu športovú atmosféru plynule nadväzuje aj interiér. Väčšina ovládacích prvkom, na čele s legendárnym voličom jazdných režimov manettino, je aj v tomto prípade sústredených predovšetkým na volante. Interiéru dominujú samozrejme výhradne špičkové materiály ako karbón, leštený hliník alebo ušľachtilá koža.

Ferrari 812 Superfast je zároveň s veľkou pravdepodobnosťou posledným modelom automobilky z Maranella, ktorý poháňa „čístý“ atmosférický 12-valec. Podľa slov predstaviteľov automobilky sa v modeloch Ferrari v blízkej budúcnosti dočkáme už pri všetkých pohonných jednotkách Ferrari aj výkonovej podpory v podobe elektrickej energie. Pre úplnosť dodajme, že s podobným typom pohonu už niekoľko rokov pracuje aj tím F1. A Ferrari so železnou pravidelnosťou implementuje technológie z kráľovnej motoršportu aj do svojich,civilných modelov.

Viac informácii nielen o tomto exkluzívnom Ferrari ale aj o iných exkluzívnych modeloch vám s radosťou poskytnú špecialisti zo spoločnosti MPSG Group, ktorú môžete navštíviť aj osobne na novej žilinskej adrese, na Rosinskej ceste v priestoroch showroomu značky Ford.

Fotogaléria – Návšteva v MPSG Group

Autor: Peter Hlačik, foto Filip Lehotský

Exit mobile version