Autoinak.sk

Významný pilierom japonského automobilového priemyslu je Mitsubishi Model A

Automobilka Mitsubishi sa môže pochváliť veľmi bohatou históriou. Pri zrode automobilky so znakom troch diamantov stál model Mitsubishi Model A z roku 1918.
Aktuálne bol tento automobilový deduško porotou neziskovej organizácie JAHFA* (Japonská automobilová sieň slávy) zvolený ako „historický automobil“, ktorý zanechal významný odtlačok v celej histórii japonského automobilového priemyslu!

História tohto modelu sa začala písať už v roku 1917. Po začatí prác na pôvodnom prototype, v lete roku 1917, bola v novembri 1918 dokončená sériová podoba tohto vozidla. Následne bolo do roku 1921 vyrobených celkom 22 automobilov Mitsubishi Model A. Jednalo sa o prvý japonský sériovo vyrábaný osobný automobil, skonštruovaný a predávaný na účely masovej výroby. Zároveň je považovaný za významné vozidlo v rámci celej histórie japonského automobilového priemyslu.

Hoci v danej dobe už v obmedzenej miere existovali špeciálne nástroje alebo strojné vybavenie pre výrobu automobilov, prvý Mitsubishi Model A bol postavený výhradne ručne. V interiéri sa objavili luxusné vlnené tkaniny z Británie. Konštruktéri Mitsubishi nemali k svojej práci k dispozícii žiadne konštrukčné výkresy a disponovali len limitovanými znalosťami benzínových motorov, karosérií a interiérov. Napriek tomu dokázali prekonať všetky ťažkosti a ukázali, že masová výroba automobilov v Japonsku nie je nemožná.

Mitsubishi Model A z roku 1948 je významným míľnikom automobilového priemyslu v Japonsku

Mitsubishi Model A bol navrhnutý v lodenici Kobe lodiarskej spoločnosti Mitsubishi Shipbuilding Company, dnes Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Zdroj: Mitsubishi

Exit mobile version