Autoinak.sk

Zažili sme radosť z jazdy s novými modelmi značky BMW

BMW Pure Drive Experience 2020

Tento víkend bol pre nás vďaka MD-Bavaria Žilina plný radosti. Zúčastnili sme sa podujatia BMW Pure Drive Experience 2020, počas ktorého sa Valčianska dolina stala domovom nekompromisných modelov BMW M Performance a elektrizujúcich Plug-In Hybridov. Aj napriek aktuálnej situácii podujatie opäť dokonale naplnilo svoje poslanie rozdávať radosť.

Okrem „korony“ je v automobilových kruhoch na globálnej úrovni mimoriadne aktuálnou témou aj legislatívny tlak na znižovanie emisií. Samozrejme, daný trend si nemôže dovoliť ignorovať ani prémiový výrobca z Mníchova.

Zažili sme “radosť z jazdy” s BMW a MD Bavaria ŽIlina

BMW má už dnes v ponuke veľmi širokú škálu ekologicky orientovaných modelov, medzi ktorými nechýbajú ani automobily s čisto elektrickým pohonom z divízie BMW i. Optimálny kompromis medzí „čistými“ elektromobilmi a vozidlami so spaľovacími motormi reprezentujú tzv. plug–in hybridy. Okrem základu v podobe spaľovacieho motora je možné ich batérie dobíjať jednoducho z externého zdroja. Následne sú tieto automobily schopné absolvovať vzdialenosť niekoľko desiatok kilometrov len na elektrický pohon, teda v bezemisnom režime. A práve ekológii a znižovaniu emisií bol venovaný špeciálny modul testovaných vozidiel s plug-in hybridnou technológiou.

Plug-in hybridnú technológiu ponúka BMW v širokom spektre modelov – od najmenších z radu 2 Active Tourer, resp. SUV X1 a X2, cez tradičné limuzíny radu 3 a 5, obľúbené SUV X3 a X5 až po vlajkovú loď BMW radu 7. My sme si spomínanú technológiu reálne vyskúšali práve v špičkovom modeli BMW 745Le xDrive s výkonom 394 a dojazdom čisto na elektrinu na úrovni 50 km. V čisto elektrickom režime sa pritom dá jazdiť až do rýchlosti 140 km. Možno povedať, že tento model takmer dokonale kombinuje to najlepšie z oboch svetov, resp. oboch druhov pohonov.

Nové BMW radu 4

Druhý testovací modul pozostával výhradne z emočne naladených vozidiel s rukopisom divízie M Performance. Hlavnou hviezdou vzorky výkonných automobilov s logom BMW bolo súčasne aj jedno „čistokrvné emko“, ktoré reprezentovalo nové výkonné SUV BMW X3M. Vysokootáčkový prepĺňaný benzínový radový trojlitrový 6-valec disponuje v tomto prípade výkonom až 510 koní. Naše srdce si napriek tomu dokázal ešte o niečo viac získať aj športový roadster BMW Z4 M40i. V jeho útrobách pracuje rovnako prepĺňaný radový 6-valec s výkonom 340 koní. V rámci emočných zážitkov hovorí v prospech tohto športového kupé, okrem príkladného rozloženia hmotnosti a precízne strmého riadenia, aj pohon „len“ zadných kolies, čo vo výslednom sumári dokonale stelesňuje motto značky BMW: Radosť z jazdy.

Okrem jazdnej prezentácie v atraktívnom prostredí regiónu Turiec si BMW pre všetkých zúčastnených pripravilo aj tentokrát atraktívnu vizuálnu chuťovku. O ňu sa postarala statická premiéra „horúcej“ novinky v podobe novej generácie kupé BMW radu 4, ktorú sme v oficiálnej podobe spoznali ešte len pred pár dňami. Atraktívna novinka bola zároveň k dispozícii aj priamo v interiéri Hotela Impozant. MD-Bavaria Žilina okrem automobilov BMW už niekoľko rokov úspešne zastupuje aj divíziu BMW Motorrad. Emočnou novinkou vo svete dvoch kolies je aktuálne BMW R18 s kultovým retro dizajnom.

BMW Pure Drive Experience 2020 vo Valčianskej doline

Peter Hlačik

Foto: MD-Bavaria Žilina a Milo Fabián

Kompletná fotogaléria

Exit mobile version