Autoinak.sk

Zážitková Audi driving experience v Galimex Žilina

Zážitková Audi driving experience s Galimex Žilina

Emócie so začínajúcej automobilovej jesene nám ešte viac spríjemnila pozvánka na podujatie Audi driving experience. Za výstižným názvom sa ukrýva roadshow s celkovo až 10 atraktívnymi modelmi s logami Audi. Žilinské zastúpenie nemeckej značky s logom štyroch kruhov na takmer celý týždeň obsadili zážitkové autá, ktorých spoločným menovateľom bol dych berúci výkonový potenciál.

Pomyselný „klobúk dole“ si Audi zaslúži za zloženie testovacej kolóny, ktorú sme v prijemnom jesennom počasí popreháňali na technicky zaujímavých okresných cestách v okolí Žiliny. V nej si svojich obľúbencom reálne musí naozaj každý vodič, ktorý má aspoň trochu rád šoférovanie.

Zážitková Audi driving experience s Galimex Žilina
Zážitková Audi driving experience s Galimex Žilina – Audi Q8 e-tron

Momentálne preferovaný batériový pohon pokrývali hneď tri zaujímavé elektromobily s dovetkom e-tron v názve. Rozmerovo kompaktná rodina plne elektrických Q4 e-tron je okrem klasickej SUV karosérii k dispozícii aj v emočnejšom variante s klesajúcou strechou a dovetkom Sportback. Špičkové verzie 55 e-tron Quattro s pohonom všetkých kolies sú vyladené až na 250 kW. Ešte viac elektrických emócii ale generuje súčasná batériová vlajková loď značky Audi. Reč je o veľkom a luxusne ladenom SUV Audi Q8 e-tron. V „základne“ výkonovej verzii disponuje identickým výkonom ako elektrický menší súrodenec. Špičkový derivát SQ8 e-tron Quattro je už ale vyladený až na 370 kW.

Aj napriek dnes preferovaným trendom v Ingolstadte našťastie stále nezanevreli ani na naftový pohon. Práve výkonné, moderné a zároveň aj adekvátne úsporné turbodiesle majú stále množstvo fanúšikov aj v našom geografickom priestore. Dôkazom toho, že nafta ešte rozhodne nepatrí na smetisko dejín je napríklad všestranné zdvihnuté kombi Audi A6 Allroad. To je vo svojej top naftovej verzii 55 TDI vyladené na výkon 253 kW. Obdobnú porciu vznetových emócii prináša „ostré“ SUV Audi SQ5 TDI s takmer výkonom 251 kW.

Zážitková Audi driving experience s Galimex Žilina – Audi RS Q8

Subjektívnym víťazom na poli pohonu v útrobách sa v prípade našej redakcie stáva jednoznačne „benzín.“ Špičkové výkonové parametre sú v prípade tohto paliva ešte viac vyšperkované čarom vysokých otáčok ako aj autentickým zvukovým prejavom. Zaujímavým členom palety testovaných modelov je aj rozmerovo kompaktné a zároveň príjemne ľahké malé SUV Audi Q3 Sportback. To rozhodne nesklamalo ani vo svojej racionálnej zážihovej verzii bez dovetku RS. Generátorom nefalšovaného úsmevu na tvári bude s určitosťou elegantne a šoférky postavené coupé Audi A5 Sportback.

Až trojica najzážitkovejších modelov z kolóny disponoval vo svojom názve aj magickými písmenkami S, resp. RS. Tie pri modeloch z rodiny Audi tradične reprezentujú najvyššiu výkonovú esenciu. Extrémnymi parametrami môže pokojne disponovať aj veľké a luxusné SUV. Dôkazom toho je model Audi SQ7 TFSI Quattro. Benzínová motorizácia V8 je v tomto prípade vyladená až na 373 kW, resp. 507 koní. Ešte o pomyselný stupienok vyššie je z hľadiska hierarchie postavený súrodenec s imidžovo skosenou zadnou časťou karosérie v štýle SUV-coupé. Špičkové Audi RS Q8 má už spomenutá prelínanú motorizáciu 4,0 V8 odladenú až na 441 kW/600 koní.

Zážitková Audi driving experience s Galimex Žilina – Audi RS3

V disciplíne čistých emócii a zážitkov z jazdy sa napriek tomu stáva naším víťazom kompaktné Audi RS3, dostupné hneď v dvoch karosárskych variantov. Aj v tomto prípade platí známe pravidlo, že menej je niekedy viac. V prospech testovanej „limuzíny“ v prenikavo zelenej farbe hovorí podstatne nižšia hmotnosť, nízke ťažisko i precízna ovládateľnosť. Pri bežnom používaní dokáže ten istý model posádke vyraziť dych svojim až nečakane komfortným podvozkom, ako aj celkovou kultivovanosťou. Modelový rad Audi RS3 sa na absolútny vrchol rešpektovanej kategórie „hot-hatch“ radí aj vďaka svoje unikátnej 5-valcovej motorizácii odladenej na výkon 294 kW/400 koní.

PH

Exit mobile version