Autoinak.sk

Značka Mitsubishi oslavuje 100 rokov od svojho vzniku

Japonsko, krajina vychádzajúceho slnka, ázijsky hospodársky tiger a okrem iného aj automobilová veľmoc. Spomedzi „domácich“ automobiliek oslavuje jedna v tomto roku významné jubileum. Reč je o Mitsubishi, ktoré je tu s nami už 100 rokov. V nasledovnom prehľade si pripomenieme významné míľniky v histórii automobilky s tromi diamantmi v znaku. 

Príbeh značky Mitsubishi sa začal písať už v roku 1870. Vtedy podnikateľ Yataro Iwasaki založil japonskú spoločnosť Mitsubishi. Pôvodne išlo o malú námornú spoločnosť. Rodina Iwasaki mala v erbe práve tri diamanty. Tie si osvojil aj Yataro a stali sa symbolom tejto spoločnosti. Nemáme na mysli len logo spoločnosti používané od roku 1914, ale taktiež jej samotný názov. Mitsubishi totiž vo voľnom preklade z japončiny znamená tri diamanty.

Čítajte viac

Vynovený Hyundai i30

Čítajte viac

Nový Peugeot 5008

7184
Čítajte viac

Vynovený Hyundai i30

Čítajte viac

Nový Peugeot 5008

Spoločnosti sa darilo. V počiatkoch zaoberala napríklad aj ťažbou uhlia. Z výnosov boli financované ďalšie aktivity a postupne vznikali nové divízie. Aj preto dnes značku Mitsubishi môžeme registrovať vo viacerých odvetviach, ako je lodiarstvo, letecký priemysel, výroba vlakov ale tiež vo finančníctve či bankovom sektore. Mimochodom, z produkcie spoločnosti Mitsubishi pochádzali aj známe bojove lietadlá Micubiši A6M Zero, ktoré sa podieľali na bojoch v druhej svetovej vojne.

[photo]18004[photo]

K založeniu automobilovej divízie s názvom Mitsubishi Motors došlo v roku 1917. V tom istom roku bol uvedený na trh aj prvý japonský sériovo vyrábaný automobil s názvom Mitsubishi Model A. Prvotina s logom Mitsubishi bola postavená na základoch Talianskeho modelu Fiat Tipo 3. V dnešnom ponímaní by sme ho mohli nazvať rodinným MPV. Išlo totiž o 7-miestny automobil so zážihovým motorom o objeme 2,8 a výkonom 35 koní. Vo výrobe vydržalo až do roku 1921. Práve vďaka míľniku v podobe Modelu A z roku 1917 sa tento rok Mitsubishi zaradilo do automobilového klubu 100.

V roku 1932 uzrel svetlo sveta prvý autobus s označením Mitsubishi Fuso B46. Ďalším zaujímavým míľnikom je Mitsubishi PX33 z roku 1934. Išlo o vozidlo s pohonom 4×4, ktoré malo pod kapotou vznetový motor o objeme 4,3l a výkone 70 koní. Na základoch tohto vozidla vznikol tzv. „japonský Jeep“, ktorý sa osvedčil aj v náročných podmienkach vojnového konfliktu. Po vojne, v roku 1946 spustila spoločnosť výrobu v Japonsku veľmi populárnych úžitkových trojkoliek Mitsubishi Mizushima. 

[photo]18005[photo]

Následnú silnú expanziu zažila automobilka v 60 rokoch minulého storočia. Spôsobil ju model Mitsubishi 500, prvý osobný povojnový automobil s logom troch diamantov. Model 500 sa predával veľmi dobre a k automobilke pritiahol veľké množstvo nových zákazníkov. Aj vďaka tomuto modelu vzniká následne veľká korporácia Mitsubishi Motors Corporation (MCC) so sídlom v Tokijskej štvrti Minato. V roku 1962 prichádza do predaja prvá generácia malého automobilu Mitsubishi Colt. V roku 1969 ho nasleduje model Mitsubishi Galant. Nasledovala spolupráca s americkou automobilkou Chrysler, trvajúca až do 80 rokov, vďaka ktorej sa z Mitsubishi stáva rešpektovaná automobilka s globálnym dosahom. 

V roku 1973 sa zrodila legenda s názvom Mitsubishi Lancer. Ďalšie generácie sú už veľmi dobre známe aj v našich končinách. Z ďalších významných modelov spomeňme športový Mitsubishi Eclipse, ktorého prvá generácia bola predstavená už v roku 1990. Kompletný prehľad histórie modelov automobilky Mitsubishi nájdete na adrese: http://www.mitsubishi-motors.com/en/innovation/history/year/index.html

Medzi najväčšie legendy automobilky s troma diamantmi v znaku patrí bezpochyby už spomínaný model Mitsubishi Lancer. Okrem civilných verzii si model Lancer získal silne renomé aj vo svete motoristického športu. V rokoch 1996 až 1999 sa stal s modelom Mitsubishi Lancer Evolution 4x po sebe majstrom sveta v Rally, Fínsky pilot Tommi Mäkinen. Okrem toho v roku 1998 triumfovala automobilka Mitsubishi aj v pohári konštruktérov WRC. Od súťažných špeciálov boli odvodené aj „civilné“ verzie modelov Lancer Evo, ktoré sa tešia mimoriadne veľkej obľube dodnes. Automobilka Mitsubishi nezabúda na odkaz modelu Lancer Evo ani v dnešnej dobe. Niektoré z technológii, ako je napríklad systém pohonu všetkých kolies, sú implementované aj v dnešnom modelovom portfóliu.

Okrem sveta Rally sa automobilka Mitsubishi preslávila v motoristickom športe aj vo vytrvalostných súťažiach Rally Dakar. Z veľkého púštneho dobrodružstva si Mitsubishi odnieslo do dnešného dňa už 12 celkových triumfov, čím sa radí medzi najväčšie legendy Dakaru. Aj v tomto prípade sme sa dočkali civilného modelu, ktorý nesie odkaz Rally legendy. Jedná sa o legendárny offroad Mitsubishi Pajero, ktorého prvá generácia debutovala už v roku 1982. Aktuálne je aj u nás v predaji jeho 4-generácia, ktorá debutovala už v roku 2006. A pre nás je práve Mitsubishi Pajero najväčšou legendou s troma diamantmi v znaku.

[photo]17998[photo]

Len prednedávnom sa automobilka Mitsubishi stala členom veľmi silnej globálnej aliancie Renault-Nissan. O novinkách ako aj najbližšej budúcnosti automobilky Mitsubishi sme sa porozprávali s pani Zuzanou Kubíkovou, PR & Advertising Managerom, Mitsubishi Slovensko

Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation oznámila v minulom roku vstup do Aliancie Renault – Nissan. Čo možno od tohto spojenectva očakávať? Je možne už teraz odhadnúť, aký bude mať toto partnerstvo vplyv na automobilku Mitsubishi?

Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation (MMC) sa v rámci strategickej investície automobilky Nissan stáva plnohodnotným členom úspešnej 17-ročnej celosvetovej aliancie Nissan a Renault, čím sa otvára cesta k viacerým synergickým výhodám. Nissan a MMC odštartujú spoluprácu na komplexnom synergickom programe, ktorým nadviažu na päťročnú alianciu oboch spoločností pri výrobe minivozidiel. Obe automobilky určili celý rad cenných synergií. Rozšírená aliancia bude predstavovať jedno z najväčších automobilových zoskupení na svete vykazujúcich vo fiškálnom roku 2016 celoročné predaje v objeme 10 miliónov vozidiel.

Onedlho bude náš trh uvedený úplne nový model Mitsubishi Eclipse Cross. Môžete upresniť termín príchodu na Slovensko? Poznáme už aj ceny novinky?

Značka Mitsubishi sa v budúcnosti plánuje sústrediť na vozidlá kategórie SUV a crossovery. V súlade s touto stratégiou prichádza aj rozšírenie jej modelového radu o úplne nové SUV s karosériou v tvare kupé – Mitsubishi Eclipse Cross. Slovenskí zákazníci sa naň môžu tešiť hneď v úvode roka 2018, kedy bude k dispozícii na showroomoch všetkých autorizovaných predajcov Mitsubishi na Slovensku. Svojou veľkosťou sa postaví medzi ASX a Outlander a bude predstavovať v poradí už tretie SUV z dielne troch diamantov. Štandardne bude Eclipse Cross dodávaný so sofistikovaným systémom pohonu všetkých kolies Super All Wheel Control (S-AWC) známym z ikonického modelu Lancer Evolution. O cenách novinky ako aj o termíne otvorenia objednávok budeme našich zákazníkov včas informovať.

Ikonický „offroad” Mitsubishi Pajero aktuálnej generácie je v predaji už od roku 2006. Aká budúcnosť čaká tento model?

V blízkej budúcnosti značka Mitsubishi neplánuje uvedenie novej generácie tohto modelu. Mitsubishi sa skôr plánuje zamerať na SUV segment, v ktorom uč čoskoro uvedie na svetové trhy vrátane toho slovenského novinku Eclipse Cross.

Na aké ďalšie novinky z dielne Mitsubishi sa môžeme na Slovensku tešiť v nadchádzajúcom období?

V roku 2018 sa môžu naši zákazníci tešiť na nové modelové roky jednotlivých vozidiel značky Mitsubishi ako aj na viaceré produktové novinky ako je napr. nový navigačný systém Mitsubishi MGN či ďalšie.

Exit mobile version