Autoinak.sk

Značka Škoda a výročie 100 rokov od vzniku Československa

Pred sto rokmi, presnejšie 28. októbra 1918, bola založená demokratická Československá republika. Automobily tehdajšej značky Laurin & Klement, boli na území Československa v tých časoch veľmi obľúbené. Avšak po vzniku demokratického Československa sa automobilka Laurin & Klement musela vyrovnať s rozpadom trhu bývalého Rakúsko-Uhorska. Okrem toho jej z dôvodu trvalej stagnácie odpadli aj niektoré zahraničné odbytiská v povojnovej Európe. Riešenie priniesla fúzia s plzenskou spoločnosťou ŠKODA v roku 1925 a veľkorysý investičný program. ŠKODA sa okrem toho stala jedným z priekopníkov pásovej výroby v Československu. Vďaka pokročilej palete produktov s modelmi ŠKODA POPULAR, RAPID, FAVORIT a SUPERB, ktoré boli doma aj v zahraniční veľmi žiadané, vyšla automobilka zo svetovej hospodárskej krízy posilnená a výrazné úspechy slávila aj v motoristickom športe. Od roku 1936 je podnik so značkou ŠKODA lídrom domáceho trhu.

Pozitívny rozvoj zabrzdil začiatok druhej svetovej vojny. Počas nej sa výroba vozidiel obmedzila takmer len na nákladné a špeciálne automobily a na osobné modely upravené pre vojenské účely. Po vojne bola automobilka zoštátnená a k hlavnému výrobnému závodu v Mladej Boleslavi pribudli bývalé karosárne v Kvasinách a vo Vrchlabí.
Aj v zložitých časoch socializmu si ŠKODA dokázala zachovať povesť inovatívneho a solídne spravovaného podniku. Predstavením automobilu ŠKODA 1000 MB v roku 1964 začala automobilka písať novú kapitolu svojej úspešnej histórie. Ako prvé vozidlo značky ŠKODA mal tento model samonosnú karosériu. V zadnej časti sa nachádzal veľmi moderný motor, ktorého blok bol vyrobený unikátnou technológiou tlakového liatia hliníka. ŠKODA 1000 MB svojho času patrila k najlepším automobilom jednolitrovej triedy, a to v Európe, aj na svete. V roku 1987 predstavila značka ŠKODA model ŠKODA FAVORIT, moderné kompaktné vozidlo s pohonom predných kolies a dizajnom talianskeho štúdia Bertone. Pre krajinu vo vtedajšom východnom bloku to bola automobilová revolúcia.

So začlenením do skupiny Volkswagen v roku 1991 nastúpila ŠKODA cestu dynamického rozvoja globálnej značky. Symbolom novej éry sa stal model ŠKODA OCTAVIA, ktorý automobilka predstavila verejnosti v roku 1996. Po tomto bestselleri postupne nasledovali ďalšie modelové rady v rôznych segmentoch. Celosvetové rastové impulzy dodávajú najmä modely kategórie SUV. V roku 2016 začala ŠKODA výrobu modelu KODIAQ.

ŠKODA je pre Slovákov a Čechov po celý ten čas jednotkou na trhu. A aj napriek tomu, že Československo sa v roku 1993 rozdelilo na dve samostatné republiky.

Zdroj: Škoda

Exit mobile version