Autoinak.sk

Honda už onedlho predstaví model Civic s poradovým číslom 10

V kuloároch sa už dlhšiu dobu špekulovalo o ďalšej generácii tohto obľúbeného japonského kompaktu. Dočkali sme sa, oficiálna premiéra nového modelu Honda Civic bude už o pár dní v Paríži. Ako to už v týchto prípadoch býva, fotky a základné informácie o novinke vyplávali na povrch už pred samotnou premiérou.

Po predkrme v podobe verzie pre americký trh už niečo vieme aj o pre nás zaujímavejšej, európskej verzii. Aj Civic číslo 10 bude dizajnovo veľmi výrazný zástupca v triede kompaktov. Na druhej strane, „nešokuje“ tak výrazným dizajnom, ako tomu bolo napríklad pri „ufoidnej“ ôsmej generácii.

Dôležitejšie je to, že nový CIVIC sa celkovými proporciami radí medzi najväčších, a teda aj najpriestrannejších, zástupcov vo svojej triede. Priestoru a cestovnému pohodliu padli za obeť dokonca i originálne kúzelné sedačky, ktoré už nový model neponúka. Zážitok z jazdy pravdepodobne ešte viac umocní nezávislé zavesenie všetkých štyroch kolies, ku ktorému sa Civic po rokoch vracia. Z ponuky motorov sa podľa očakávania úplne vytratili atmosférické motorizácie.

V duchu dnešnej doby ich nahrádzajú prepĺňané agregáty menšieho objemu. Podobne ako u mnohých konkurentov, aj tu bude základnou pohonnou jednotkou maloobjemový zážihový trojvalec s prepĺňaním 1,0 VTEC a výkonom 130 koní. Ten dopĺňa nový štvorvalec 1,5 VTEC Turbo (182 koní). Ponuku kompletizuje osvedčený a úsporný turbodiesel 1,6 i-DTEC (120 koní).

Nový model aktuálne štartuje svoj predaj, zatiaľ však len na americkom trhu. Tu sa v ponuke prvýkrátobjavuje aj s karosériou typu hatchback. Spustenie predaja európskej špecifikácie je naplánované na začiatok budúceho roka. Zatiaľ nie je jasné, či sa na starom kontinente okrem tradičného hatchbacku objavia aj ostatné karosárske verzie.

Exit mobile version