Autoinak.sk

VIDEO-TEST: SsangYong Korando 1,6 Turbo GDI 4×2

Video test SsangYong Korando

Modely s vyššou stavbou karosérie sú dnes jednoznačne v kurze. Výrobca ktorý vo svojej ponuke nemá crossover alebo SUV prakticky akoby ani neexistoval. Vybrané automobilky sa z historického hľadiska naopak výhradne špecializujú na modely z daného segmentu. Sem sa radí aj značka SsangYong.

Známa/neznáma automobilka s na prvý pohľad krkolomným názvom je reálne najstaršou automobilkou z Južnej Kórei! Kórejcom sa pred pár rokmi podaril návrat do Európy v pomerne veľkom štýle. Aj napriek náročnému roku 2020, poznačeného predovšetkým koronakrízou, dokázal SsangYong ako jeden z mála výrobcov v našom priestore medziročne rásť.

Na Slovensku v súčasnosti funguje hneď päť oficiálnych dílerstiev, ktoré zastrešujú predaj a servis automobilov značky SsangYong. Zároveň nie je žiadnym prekvapením, že súčasne modelové portfólio tohto výrobcu pozostáva výhradne z modelov s vyššou svetlosťou podvozka. Vstupnou bránou do sveta SsangYong je model Tivoli. Ten sme v minulosti ešte v predfaceliftovej verzii parkovali aj v našej redakčnej garáži.

Test: SsangYong Tivoli

Na opačnom spektre modelového portfólia figuruje vlajková loď, model SsangYong Rexton. Top model sa už onedlho objaví na Slovensku aj v očakávanej modernizovanej verzii! Od modelu Rexton je po technickej stránke odvodený aj úžitkový pickup v podobe modelu SsangYong Musso Grand.

Test: SsangYong Rexton

Za najúspešnejší európsky model tejto značky ale možno v súčastnosti jednoznačne označiť od podlahy novú generáciu kompaktného SUV SsangYong Korando. Po prvom zoznámení s novinkou, v podobe benzínovej verzie s pohonom všetkých kolies, v našej redakčnej garáži zaparkoval aj identický model s pohonom len prednej nápravy

Test: SsangYong Korando AWD

Absencia pohonu zadnej nápravy znamená reálnu úsporu 1790 EUR. Moderný benzínový motor 1,6 T-GDI s výkonom 163 koní, pochádzajúci z vlastného vývoja značky SsangYong, je podľa očakávania v porovnaní s verziou 4×4 o niečo úspornejší. Počas testovacie týždňa spojeným s nízkymi teplotami a vrcholom tohtoročnej zimy sa výsledná spotreba paliva ustálila na sympatickej hodnote 7,8 l/100 km. Pri komótnejšom a rozvážnejšom jazdnom štýle nie je pritom príliš náročne jazdiť aj s o približne liter nižších výsledným priemerom.

Pohon len prednej nápravy je ideálnym riešením pri primárnom využívaní v meste alebo na klasických asfaltových komunikáciách. Solídna svetlá výška je zároveň zárukou určitej slobody aj pri občasných výjazdoch do ľahšieho terénu. Ak sa bude Korando využívať mimo spevnených ciest na pravidelnejšej báze, tak vtedy jednoznačne odporúčame voľbu verzie s pohonom všetkých kolies.

Automatická prevodovka predstavuje dnes pri mnohých modeloch predovšetkým komfortnú alternatívu. Identické konštatovanie platí aj pre model Korando so 6-st. automatom klasickej koncepcie. Všetkým tým, ktorým pri šoférovaní vyslovene nedávi práca s troma pedálmi a mechanické preraďovanie prevodových stupňov, dávame do pozornosti aj voľbu klasickej 6-st. manuálnej prevodovky spojenú s úsporou 1490 EUR a dostupnú pri oboch verziách pohonu.

SsangYong Korando od SsangYong Slovensko


Autor: Peter Hlačik/Video: Patrik Grečmal

Testovací diár:

Model: SsangYong Korando 1,5 Turbo GDI Prémium
Dĺžka: 4450 mm
Šírka: 1870 mm
Výška: 1629 mm
Rázvor: 2675 mm
Objem kufra: 551 litrov
Motor: zážihový (benzín)
Pohon: predných kolies
Počet valcov: 4
Maximálny výkon kW/koní: 120/163
Maximálny krútiaci moment Nm: 260
Pohotovostná hmotnosť: 1435 kg
Maximálna rýchlosť km/h: 193
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h: – s
Prevodovka: automatická
Počet stupňov: 6
Kombinovaná spotreba podľa výrobcu: 7,9 l na 100 km
Spotreba podľa palubného počítača počas testu: 7,9/100 km

Verzia/cena
SsangYong Korando 1,5 Turbo GDI Premium (testovaný model): od 22 990 €
SsangYong Korando 1,5 Turbo GDI Eco (manuálna prevodovka): od 16 990 €

Exit mobile version