Autoinak.sk

Aký bol automobilový rok 2020 na autoinak.sk?

Rok 2020 na autoinak.sk

Fenoménom globálneho svetového diania v roku 2020 bol jednoznačne koronavirus. Tento neviditeľný nepriateľ sa priamo alebo nepriamo dotkol každého z nás a žiaľ neobišiel ani sektor automobilového priemyslu. Aj keď prakticky všetky automobilky rok 2020 nakoniec ustáli a “prežili”, tak je tu stále cítiť aj logické napätie, čo reálne prinesú následovne mesiace.

My ostávame optimisti. Veríme, že rok 2021 bude pre celú spoločnosť výrazne lepší. 🙂 Náš redakčný tím zároveň začne počas januára 202 písať už tretiu sezónu pod hlavičkou

Rok 2020 na autoinak.sk
Rok 2020 na autoinak.sk

www.autoinak.sk

Veľká vďaka patrí v tomto smere predovšetkým všetkým vám, našim čitateľom, fanúšikom, sledovateľom či podporovateľom. Bez vás by naše snaženie nemalo žiadny zmysel. Takže všetkým Vám patrí jedno veľké a úprimne poďakovanie!

Rovnako úprimná vďaka nášho tímu smeruje aj k našim partnerom z prostredia automobiliek. Bez ich podpory by sme nedokázali zrealizovať ani jeden zmysluplný redakčný test. ĎAKUJEME!

Koniec každého roka je tradičné spojený aj s rôznorodým bilancovaním a hodnotením. Malou troškou chceme k bilancovaniu prispieť aj my, takýto bol náš rok 2020.

Od januára až do decembra parkovalo v našej redakčnej garáži viac ako 50 automobilov. Vo všeobecnosti možeme povedať, že aktuálne sa končiaci rok sa niesol jednoznačne v znamení mohutného nástupu elektrifikácie. Okrem viacerých elektromobilov v našej garáži, v porovnaní s minulosťou, parkovalo aj množstvo Plug-in hybridných modelov. Za druhý fenomén považujeme stále sa zvyšujúcu dominanciu automatických prevodoviek. Tie sa zároveň čoraz častejšie začínajú pravidelne objavovať aj v cenovo dostupnejších modeloch. Každý testovaný automobil s manuálnou prevodovkou je už tak trochu cenenou raritou. A podľa nášho subjektívneho odhadu budú oba spomínané trendy s určitosťou pokračovať aj v roku 2021.

Toto je stručný prehľad „nášho naj“ z roku 2020:

Najčítanejšie testy za rok 2020:

1, Mercedes-Benz GLB
2, Mitsubishi ASX
3, Mazda 6 Wagon
4, Kia Ceed GT
5, BMW X6

Počas celého roka 2020 ste až do dnešného dňa najčastejšie klikali na redakčný test nového rodinne orientovaného SUV Mercedes-Benz GLB, ktoré úspešné rozšírilo ponuku kompaktných modelov zo Štutgartu. Druhé miesto patrí ďalšiemu SUV. V tomto prípade ide o obľúbený model Mitsubishi ASX, ktorý zaznamenal pomerne výraznú modernizáciu. Tretie miesto v čítanosti obsadila tak trochu prekvapujúco japonská kráska, v klasického zástupcu strednej triedy, model Mazda 6 vo verzii Wagon. Tú sme testovali ešte v úplnom úvode roka 2020. Štvrté miesto obsadil výkonný model Kia Ceed GT. Tomuto skoro „hot hatch“ z hľadiska vášho záujmu určite pomohlo aj video porovnanie manuál vs. automat. Päticu najčítanejších článkov uzatvára kráľ z Mníchova. Nové BMW X6 sme testovali medzi prvými redakciami na Slovensku a neskôr sa nám dostala do rúk aj jeho špičkovej verzie s X6 M50i.

Naj-čítanejším testom na www.autoinak.sk bol v roku 2020 model Mercedes-Benz GLB

Z hľadiska ročnej čítanosti majú logickú výhodu skôr vy-publikované testy. Tesné pod bránami prvej pätky sa ale prepracovali zásadné novinky. Reč je o žiadaných nových generáciách SUV modelov Ford Kuga a Kia Sorento.

Najmenej čítané testy za rok 2020

1, Kia e-Soul
2, Jaguar I-Pace
3, Lexus UX

Pre niekoho to môže byť prekvapenie a pre niekoho ide prezmenu len o odraz skutočnej reality. Faktom je, že medzi trojicou najmenej čítaných testov za rok 2020, sa objavili dva elektromobily a jeden hybrid. Váš najmenší záujem v tomto smere vzbudila nová Kia e-Soul, ktorá sa už v Európe predáva už len ako elektromobil. O niečo málo lepšie je na tom technicky veľmi vyspelý elektromobil Jaguar I-Pace, ktorý však už v čase nášho testu predsa len nebol vyslovene „horúcou“ novinkou. Trojicu najmenej čítaných článkov uzatvára najmenší člen SUV rodiny značky Lexus – nový model UX.

Najmenej čítaným testom za rok 2020 je na portali www.autoinak.sk elektrický model Kia e-Soul

Testovaný model v roku 2020 s najvyššou cenovkou

1, BMW X6 M50i
2, Jaguar I-Pace
3, Land Rover Defender

Extrémnemu BMW X6 M50i patrí v našom prehľade hneď niekoľko prvenstiev. Super SUV-kupé z Mníchova bolo okrem iného aj najdrahší automobil, ktorý sme v roku 2020 testovali. Výsledná cenovka testovanej verzie pritom prekonala hranicu 100 000 EUR. Na druhom mieste skončil v danom rebríčku revolučný elektrický Jaguar I-Pace. Za ním nasledoval ďalší Brit v podobe znovuzrodeného modelu Land Rover Defender.

BMW X6 M50i bol najdrahší automobil, ktorý sme v roku 2020 testovali

Testovaný model v roku 2020 s najnižšou cenovkou

1, Hyundai i10
2, FIAT 500

Na opačnom konce rebríčka si prvenstvo uchmatol sympatický model s atraktívnym pomerom medzi nadobúdacou cenou a následne získanou hodnotou, s logom Hyundai. Nový model i10 dokáže reálne ponúknuť ďaleko viac ako naznačuje prvý dojem. Jeho základná cena pritom štartuje už pod magickou hranicou 10 000 EUR. Druhý najdostupnejším testovaným modelom bola štýlovka z Talianska, v podobe vynoveného modelu FIAT 500, v mild hybridnej verzii. Veľmi zaujímavý pomer cena vs. získaná hodnota ponúka aj tri malé hatchbacky z Francúzka. Reč je o modeloch Citroën C3, Peugeot 208 a Renault Clio. My sme ale vždy testovali naložené verzie s o niekoľko tisíc eur vyššou cenovkou ako je základ. Najlacnejším SUV v našom teste bola obľúbená Dacia Duster. Tú sme okrem výročnej verzie Celebration, testovali aj vo verzii s LPG pohonom. Najlacnejším testovaným automobilom s automatom bolo následne nové Mitsubishi Space Star.

Najlacnejším automobilom v našom teste za rok 2020 bol nový Hyundai i10

Testovaný model v roku 2020 s najvyšším výkonom

1, BMW X6 M50i
2, Jaguar I-Pace
3, Land Rover Defender

Ide o druhú kategóriu v ktorej dominuje zároveň aj náš najdrahší testovaný automobil BMW X6 M50i. Prepĺňaný 8-valec v tomto prípade generuje výkon až 530 koní. Pre úplnosť dodajme, že BMW má v tomto smere v rukáve ešte výkonnejšie eso, v podobe čistokrvného modelu X6M. Na delenom druhom mieste skončili aj v tomto prípade Briti! Jaguar I-Pace sľubuje čisto elektrický výkon až 400 koní. Rovnakou hodnotou ale o niečo slabšou dynamikou sa pýši aj nateraz špičková verzia modelu Land Rover Defender s benzínovým 6-valcom.

BMW X6 M50i bol zároveň aj najvýkonnejší automobil aký sme v roku 2020 testovali

Najemotívnejší test v roku 2020

Najvyšší výkon ešte automatický neznamená aj najvyššiu porciu emócii. Za rok 2020 sa nám dostalo do rúk množstvo automobilov, ktoré pri spomienkach na ne dokážu vyvolať zimomriavky. Vybrať len jeden model je aj preto mimoriadne ťažké. V kategórii Hot Hatch opäť víťazi Hyundai i30 Fastback N. Medzi rýdzimi športiakmi je to jednoznačne nová Toyota Supra, s čisto zadným pohonom A z hľadiska celkového pocitu zo sily a výkonu si primát jednoznačne zaslúži BMW X6 M50i. Za najemotívnejšie jazdiaci elektromobil v roku 2020 považujeme nový model Mazda MX-30. Ak však musíme vybrať len jedného víťaza, tak sa nim „šokujúco“ stane super-pickup:

Ford Ranger Raptor.

Ford Ramger Raptor si v roku 2020 záskal naše srdcia

Top tri autá v roku 2020 podľa redaktorov autoinak.sk

Na úplný záver nášho bilancovania prinášame TOP tri individuálne autá za rok 2020, vybraté poctivo a individuálne podľa každého člena tandemu nášho testovacieho tímu.

Soňa

Škoda Octavia

Za nami je ďalší rok a do mojej finálnej trojky TOP testovaných automobilov sa opäť dostala aj „domáca“ Škoda. Mladá Boleslav v tomto roku začala predávať novú generáciu svojho rodinného striebra, nazývaného Octavia. A nová Octavia je reálne presne taká ako od nej každý očakáva. Priestranný a rodinne orientovaný automobil dokáže byť nielen verným sluhom ale zároveň sa zaňu nikto nemusí ani hanbiť. Popri dokonale úspornom naftovom kombi som si v závere roka vyskúšala aj výkonnú verziu RS v benzínovom prevedení. A hádajte, ktorý z týchto modelov by som si nakoniec vybrala…?

Nová Škoda Octavia

Mitsubishi ASX

Spomínam si celkom presne, že pri prevzatí vynoveného modelu ASX som od tohto Mitsubishi nemala prakticky žiadne očakávania. Po pár spoločne strávených dňoch sa mi ale toto vynovené SUV z nejakého mne doteraz nie úplne známeho dôvodu dostalo dokonale pod kožu. Mitsubishi sa na jednej strane skutočne na nič nehrá. No na druhej strane dokáže ponúknuť svojmu majiteľovi až prekvapivo veľa reálneho úžitku za rozumné peniaze.

Mitsubishi ASX

DS 3 Crossback

S ešte stále novou francúzskou automobilkou DS som prišla v roku 2020 do kontaktu vôbec po prvý krát. A stálo to rozhodne zato. DS je v dobrom slova zmysle tak trochu iná prémiovka a svojmu majiteľovi, teda majiteľke, dokáže ponúknuť množstvo emócii. Nebojím sa povedať, že štýlový crossover DS 3 Crossback je doslova módnym doplnkom, ktorý púta pozornosť. A to máme my ženy predsa veľmi radi. PS: Pri svojej konfigurácii by som v tomto prípade ale určite siahla po nejakej nápaditejšej farbe ako bola testovaná čierna metalíza.

DS 3 Crossback

Peter

Ford Ranger Raptor

Keďže som z časti tvorcom tohto textu, tak v mojom finálnom výbere trojice top automobilov za rok 2020, nemôže z logických dôvodov chýbať ani super pickup Ford Ranger Raptor. Daný segment vozidiel mám vo všeobecnosti veľmi rád. Pickupy sa za posledné roky posunuli z rýdzo pracovného náčinia viac do imidžových vôd. Stále si však zachovávajú veľmi dobre úžitkové vlastnosť a špičkovú prejazdnosť terénom. No a Raptor tieto vlastnosti reálne posúva na úplne inú úroveň. Kto nevyskúša ten nepochopí…

Ford Ranger Raptor

Opel Grandland X Hybrid 4

Do mojej finálne trojice som si aj v tomto roku zaumienil dať aspoň jeden „ekologicky“ orientovaný model. A subjektívnym víťazom sa stáva Opel Grandland X Hybrid 4! Vďaka Plug-in hybridnému pononu dostalo už dobre známe SUV s bleskom v znaku, konečne aj to čo mu veľmi chýbalo – pohon všetkých kolies. Na tomto SUV má zároveň fascinuje aj to, že do akého jednoduchého a užívateľsky prívetivého celku modelu, dokázali Nemci zabaliť špičkovú techniku. Výkon 300 koní je v tomto smere už len čerešničkou na torte. Samozrejme, tento automobil dáva plný zmysel len ak má jeho majiteľ prístup k nabíjaciemu stojanu.

Opel Grandland X Hybrid 4

Land Rover Defender

Znovuzrodená ikona si doteraz vysluhuje prevažne len samé superlatíva. A treba povedať, že je to aj plne zaslúžene. Angličania prišli s reinkarnovaným Defenderom, ktorý jednoznačne odkazuje na pôvodnú legendu ale zároveň je aj dokonale prispôsobený dnešnej automobilovej dobe. Majestátný offroad jednoducho púta pozornosť kamkoľvek sa s ním pohnete. Najviac zo všetkého ma udivuje a fascinuje, že hneď po rutinnej návšteve nákupného centra sa s ním, vďaka vyspelej elektronike, môže vybrať do pomerne náročného terénu aj vodič bez akýchkoľvek offroad skúsenosti.

Land Rover Defender

Tím autoinak.sk

Exit mobile version